Hujšanje po porodu

17. 6. 2014
Deli
Hujšanje po porodu (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Po porodu je še posebej težko doseči želeno telesno težo, to pa predvsem zaradi delovanja hormonov in časovne organizacije.

Pomembno je, da se ljudje v svoji koži dobro počutimo, zato je prvi korak vedno odločitev ukrepati. Ko se odločite vnesti spremembe, pa upoštevajte naslednje nasvete.

Redni obroki so ključ do uspeha

Redni obroki so ključ do uspeha, saj morate dati telesu občutek varnosti. S tem preprečite, da bi shranjevalo nepotrebno energijo 'za hude čase'.

Priporočljivo je uvesti štiri do pet obrokov na dan. Bolj kot količine, so pri tem pomembni redni obroki - zaužijete krepkejši zajtrk in kosilo in nato še lažjo večerjo.

Primer jedilnika:

Zajtrk: 60 g ovsenih kosmičev z jogurtom ali 2 dl mleka (ovsene kosmiče večer prej zalijete z vodo)

Malica: 2 jabolki ali 2 hruški ali 1 banana

Kosilo 1: polnozrnata štručka (60-100 g), humus namaz iz čičerike, 3 paradižniki
Kosilo 2: 70 g polnovrednih testenin ali nebrušenega rjavega riža z zelenjavno omako in (pri obeh variantah) obvezno solata

Malica: pest oreščkov (20 g) ali 180 g navadnega jogurta in korenček

Večerja: zelenjavna juha in 150 g pustega mesa ali ribe ali 2 jajci in solata

Nasvet:

Če je le mogoče, si obroke organizirajte in pripravite vnaprej in ne uživajte predelane hrane, še posebno ne v obliki hitrih prigrizkov mimogrede.

  • Kosmiče si lahko pripravite že večer prej, zjutraj le dodate mleko ali jogurt.
  • Tudi sadje imate lahko s seboj v torbici ali v avtu avtu, prav tako oreščke.
  • Vsako kosilo lahko skuhate za dva dni. Zelenjavno juho, na primer, skuhate in jo hranite v hladilniku do tri dni, preostanek zamrznete in pogrejete ko potrebujete.
  • Malico lahko nadomestite z Raw organic food bar, ki je zdrava alternativa piškotom, če pa vam zmanjka časa, lahko za kosilo pojeste 2 sadeža in pest oreščkov.

Mojca Cepuš, nutricionistka

Kaj pa telovadba?

Več o tem si preberite na naslednjih povezavah:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek