Dolina reke Thaye

22. 3. 2014
Deli
Dolina reke Thaye

Odkrijte naravni park Thayatal, ki leži tik ob češko-avstrijski meji.

V gričevnati pokrajini v spodnjeavstrijskem vinorodnem območju ležita mesto Laa an der Thaya in celotna regija Laa.

Turiste iz širše okolice ne privabljajo le pestra kulturna ponudba in cela vrsta znamenitosti, temveč tudi odlično vino iz domačih vinogradov in ne nazadnje termalne kopeli, ki imajo tu že tisočletno tradicijo.

Laa an der Thaya, mestna hiša

Kozarček vina po ogledu

Zgodovino mesta Laa lahko začutite že kar med obiskom srednjeveškega gradu in župnišča, katerih nastanek sega v 13. stoletje.

Tu se lahko malce pobliže spoznate tudi s srednjeveško kuhinjo. Vsako nedeljo se namreč odpre t. i. črna kuhinja in tako lahko ob odprtem ognjišču preizkusite domače specialitete izpod rok kuharjev, preoblečenih v srednjeveška oblačila.

Sprehodite se še po ozkih uličicah z vinskimi kletmi, kjer boste lahko poskusili slavnega zelenega silvanca.

Dolina reke thaye, zidanca

Čebula in konoplja

V sončni vinorodni pokrajini uspevajo tudi številne prehranske rastline. Podnebje in prst sta edinstvena za gojenje čebule, ki ima tu dolgoletno tradicijo.

Nič čudnega, da je prav ta vrsta zelenjave nezamenljiv del domačih gastronomskih specialitet. Prej je bilo tu na primer zelo 'in' meso z žara na čebuli, zdaj pa so v veljavi bolj prefinjene poslastice, na primer čebulna juha, panirani čebulni obročki ali pa slane pogače.

Tamkajšnji kuharji čebule ne kombinirajo le z mesom, temveč iz nje kuhajo tudi odlično marmelado.

Poleg čebule je okolica mesteca Laa znana po konoplji. V občini Hanfthal so jo pridelovali že pred 900 leti. Vsak torek je na voljo krožni ogled, na katerem obiskovalci izvedo vse o tej koristni rastlini, poskusijo pa lahko tudi jedi iz konoplje.

V regiji Laa konopljo dodajajo klobasam in sladicam, dobite pa tudi limonado, pivo ali vino z okusom po konoplji.

Recept za belo čebulno juho

Sestavine za 6 oseb:
  • 500 g čebuleBela čebulna juha
  • 1 žlica moke
  • 1 žlička sladke mlete paprike
  • 50 ml sončničnega olja
  • 40 g masla
  • 50 ml belega vina
  • 3 žlice vermuta
  • 900 ml perutninske juhe
  • 225 ml smetane
  • sol in poper
Za popečene kruhove kocke:
  • 150 g toasta
  • 40 g masla
  • 2 vejici drobnjaka
Priprava:

1. Čebulo olupite. Eno zrežite na tanke rezine in jo posujte s polovico moke in papriko. Na olju jo zlato popecite in jo osušite na kuhinjskem papirju.

2. Preostalo čebulo prepolovite in zrežite na trakove. V loncu razpustite maslo, na njem popražite čebulo, jo posujte s preostalo moko in na hitro popražite. Čebulo zalijte z vinom in vermutom in tekočino  povrite. Prilijte juho in jo pri nizki temperaturi kuhajte 20 minut. Dodajte 125 ml smetane in juho kuhajte še 10 minut. Toastu odrežite skorjo, sredico zrežite na kocke in jih popecite na maslu.

3. Juho začinite s soljo in poprom, jo zmešajte s paličnim mešalnikom in pretlačite skozi cedilo. Primešajte ji preostalo smetano in jo segrejte. Juho postrezite s čebulnimi obroči, kruhovimi kockami in drobnjakom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord