Hrana za boljše razpoloženje

28. 1. 2016
Deli
Hrana za boljše razpoloženje (foto: Profimedia)
Profimedia

Znano je, da košček čokolade osrečuje. Vendar je še vrsta hrane, ki osrečuje in ki ima bistveno manj kalorij.

Za občutke sreče in dobro voljo je pristojen serotonin

Naše telo ga lahko proizvaja samo, vendar bolj ko so dnevi krajši, sivi in turobni, tem manj se ga tvori. Da znova pospešimo proizvodnjo, sezimo po živilih, ki vsebujejo veliko triptofana, pomemben gradnik za hormon sreče. Med njih spadajo:

  • stročnice, kot so grah,
  • mlačni izdelki,
  • perutnina,
  • riba,
  • pusto meso,
  • posušeni dateljni,
  • ovseni kosmiči in
  • oreščki.

Vsekakor pa triptofan lahko učinkuje kot prinašalec dobre volje le skupaj z ogljikovimi hidrati, ker le takrat prispe v možgane. Dobri ogljikovi hidrati so v polnozrnatem kruhu, naravnem rižu ali bananah. Nasitijo za dolgo časa in obdržijo raven sladkorja stabilno. Če se ta zmanjša, hitro reagiramo razdraženo.

Bistveni za dobro počutje so tudi vitamini

Predvsem vitamini B, med katere spada tudi folna kislina. Če si dvakrat na teden privoščite pusto meso in morsko ribo ter vsak dan veliko sveže zelenjave in dobrih žitnih izdelkov, potem razpoloženje ostane stabilno.

Če želite storiti še kaj, sezite po svežih zeliščih z dragocenimi eteričnimi olji. Rožmarin podarja veselje do življenja, timijan daje nov pogum, žajbelj razveseljuje in peteršilj skrbi za pozitivno razmišljanje.

Vitamina D pozimi primanjkuje, le na soncu se ga tvori dovolj v koži. Malo je živil, ki vsebujejo ta vitamin. Med njih spadajo goveja jetra, jajčni rumenjak, mleko in tudi mastna morska riba, kot so losos, skuša in slanik. Jeseni in pozimi naj bi opoldanski čas izkoristili za bivanje na prostem, da si načrpamo nekaj sonca.

Dobra spodbujevalca razpoloženja sta zdaj tudi čili in ingver. Njuna ostrost v živčnem sistemu sproža dražljaje, ki skrbijo za povečano sproščanje hormonov sreče.

Preberite še: Ingver - za vitke trebuhe in boljšo odpornost telesa

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek