Slastni presni sladici

21. 4. 2016
Deli
Slastni presni sladici (foto: Arhiv | Presno.si)
Arhiv | Presno.si

Na mizo poleg klasičnih prazničnih sladic postavite tudi kakšno presno – v obliki kroglic ali torte.

Presne kroglice

Sestavine:
  • 1,5 skodelice indijskih oreščkov
  • 1,5 skodelice datljev (medjool)
  • 1 skodelica suhih murv
  • 2 jedilni žlici kakava v prahu
  • 4 jedilne žlice zdrobljenih kakavovih zrn
  • 4 jedilne žlice kakavovega masla
  • 1/2 jedilne žlice cimeta oziroma začimbe za medenjake
Priprava:

Kakavovo maslo stopimo v pečici pri 40 stopinjah. V multipraktiku zmeljemo suhe indijske oreščke in murve. Dodamo vse preostale sestavine, razen kakavovih zrn, ki jih dodamo čisto na koncu, in mešamo le nekaj sekund.

Maso zvaljamo v klobase ali oblikujemo v kroglice. Nato postavimo v hladilnik in sproti režemo na rezine.

Bananina torta z arašidi

Sestavine (za tortni model premera 26 cm):

Osnova:

  • 150 g mandljev
  • 50 g indijskih oreščkov
  • 150 g datljev
  • 2 žlici kokosovega olja
  • 1 žlico kakava v prahu
Nadev:
  • 3 banane
  • 150 g arašidov
  • 1 dl kokosovega olja
  • 1 dl vode
Priprava:

Mandlje, indijske oreščke in datlje dobro premešamo v mešalniku. Dodamo stopljeno kokosovo olje in kakav, premešamo in razporedimo po tortnem modelu.

Za nadev najprej do gladkega zmeljemo arašide, za lažje mešanje dodamo nekaj vode. Dodamo banane in kokosovo olje, vse skupaj premešamo in razporedimo po tortni osnovi. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik. Preden postrežemo, torto posipamo s kakavom in okrasimo s svežimi bananami.

Recepta sta prispevala Tajča Pavček iz ekološke spletne trgovine Ekolife Natura in Sašo Šketa, avtor spletne strani Presno.si, na kateri boste našli zbirko preizkušenih receptov presno-veganskih jedi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord