Meden toskanski greh

11. 5. 2016
Deli
Meden toskanski greh (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Odkrivamo nove okusne kombinacije sladkih in slanih jedi.

Sestavine:
  • 100 g praženih lešnikov
  • 100 g praženih mandljev
  • 100 g praženih orehov
  • 100 g kandirane pomaranče
  • 100 g namočenih rozin (lahko v rumu ali kateri drugi alkoholni pijači)
  • 50 g suhih fig
  • 50 g bele pirine moke
  • 4 žlice (približno 70 g) grenkega kakava v prahu
  • 40 g masla
  • 300 g cvetličnega medu
  • 1 čajna žlička cimeta v prahu
  • 1/2 čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 1/2 čajne žličke sveže zdrobljenih klinčkov
  • 1/2 čajne žličke sveže mletega črnega popra
Priprava:

Če v trgovini ne najdemo praženih oreščkov, jih lahko pripravimo sami. Pečico ogrejemo na 180 °C in damo oreščke za 10 minut na peki papir v največjem pekaču. Vmes jih enkrat malce obrnemo in premešamo. Ko se ohladijo, jih na grobo sesekljamo z nožem, pustimo lahko tudi cele.

V posodo stresemo oreščke, kandirano pomarančo, rozine in narezane suhe fige. Dodamo moko, kakav in začimbe ter vse skupaj premešamo.

Na srednje močnem ognju segrejemo maslo in med do vretja. Zmes takoj vlijemo na suhe sestavine in dobro premešamo. Maso damo v pomaščen pekač (okrogel ali kvadraten).

Pečemo na 150 °C približno 10 do 15 minut (odvisno od velikosti pekača). Če je pekač manjši in zato plast mase višja, čas pečenja nekoliko podaljšamo.

Preden kolač postrežemo, pustimo, da se dobro ohladi.

Recept je pripravila Jasmina, avtorica bloga Hitro in zdravo. Iz revije Lisa

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ