Začimbe, ki se jim med nosečnostjo moramo odpovedati

10. 9. 2013
Deli
Začimbe, ki se jim med nosečnostjo moramo odpovedati (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Med nosečnostjo se je potrebno izogibati določenim začimbam, saj nekatere med njimi stimulirajo mišice maternice, pospešujejo menstruacijo ali pa imajo toksično delovanje na plod.

Na našem seznamu prepovedanih začimb so se znašle naslednje:

  • Nageljnove žbice (klinčki),
  • ognjič,
  • cimet,
  • sivka,
  • meta,
  • timijan,
  • šenjtanževka,
  • kopriva.

Izogibati se je potrebno tudi močno začinjenim jedem. Iz jedilnikov je vsaj za 9 mesecev potrebno črtati čili, ostro rdečo papriko ter jedi, ki so preveč začinjene s poprom.

Za vse ostale začimbe je priporočeno zmerno uživanje.

Zelo pomembna sestavina v naši prehrani je tudi jod – v našem jeziku morska sol. V nosečnosti se potrebe po jodu nekoliko povečajo, saj ga bitjece, ki ga nosite pod srcem potrebuje za fizičini kot tudi duševni razvoj.

S soljo pa ne pretiravajte in ne pozabite, da jo je veliko že v mesnih izdelkih, kruhu, omakah.

Urška Pavčnik, prehramebena strokovnjakinja, mag. inž. živilstva

Vabljeni na Urškino spletno stran: oopsi.si

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"