Veliki test smuči 2014/2015

8. 12. 2014
Deli
Veliki test smuči 2014/2015

Največji test smuči na svetu je letos potekal med 1. in 3. aprilom na smučišču Silvretta-Montafon na Predarlškem.

Organizator: Gerhard Brüggler
Vodja testa: Franz Klammer

Sodelujoči na testu: približno 250 smučarjev, od profesionalnih do rekreativnih, od znanih ljudi iz industrije in trženja do novinarjev, je preizkusilo okoli 200 parov smuči za prihajajočo smučarsko sezono.

Kategorije: ženske visokozmogljive, ženske vsestranske, moške tekmovalne slalomske, moške tekmovalne veleslalomske, moške vsestranske, za vse terene in odprto nebo.

Posebnosti: Gre za slepi test, saj so vse smuči prelepljene s črnim trakom. Na vseh smučeh so nameščene vezi, namenjene izposoji. Pri testu sodeluje neodvisna servisna ekipa WorldSkitesta, ki na menjalni postaji, zaprtem delu smučišča, poskrbi za pravilno menjavo smuči in nastavitev vezi.

Način testiranja: Udeleženci opravijo testno vožnjo in takoj po njej izpolnijo vprašalnik z ocenami za ravnokar preizkušeni model. Sledi menjava smuči, naslednja testna vožnja in novo ocenjevanje. Da bi bila primerjava čim bolj realna, testno vožnjo in ocenjevanje s prvim in drugim parom smuči opravijo po dvakrat.

Merila: Na vprašalniku je treba oceniti obnašanje med dolgimi zavoji, obnašanje med kratkimi zavoji, oprijem robnikov, veselje do zavojev in lahkotnost vodenja. Uporabljajo se ocene med 1 in 10, pri čemer je 1 najslabša, 10 pa najboljša ocena.

Kdo je bil med testnimi smučarji?

Med približno 250 udeleženci letošnjega WorldSkitesta so bili številni aktivni in nekdanji vrhunski športniki, kot so olimpijska zmagovalka Dominique Gisin, legendarni avstrijski smučarki Anita Wachter in Petra Kronberger, dobitnica bronaste olimpijske medalje v Sočiju Kathrin Zettel in še mnoge druge.

Med slavnimi moškimi testni smučarji velja izpostaviti dva olimpijska zmagovalca v smuku: Fritza Strobla in Švicarja Didierja Defaga, družbo sta jima delala dvakratni svetovni prvak, gospod Veleslalom Michael von Grüningen in njegov tekmec, prav tako olimpijski prvak Stephan Eberharter, po svojih najuspešnejših paraolimpijskih igrah pa se je testnim smučarjem pridružil še Matthias Lanzinger. Prvič se je testa udeležil še en švicarski svetovni prvak Bruno Kernen, med nemškimi udeleženci smo lahko na snegu videli tekmovalca v tehničnih disciplinah Fritza Dopferja, slovenske barve pa je med drugimi zastopal Mitja Valenčič.

Seveda je bilo znanih športnih imen še več, poleg njih pa so na testne smuči stopili še številni, vsaj v Avstriji in drugod po Alpah znani obrazi, učitelji smučanja in, seveda, predstavniki podjetij, ki izdelujejo smuči in preostalo opremo za zimske športe.

Rezultati testiranja:

O smučišču, kjer je lotes potekal test smuči, pa na povezavi Silvretta Montafon: Dobrodošli na najbolj športnem smučišču.

WorldSkitest 2014

Novo na Metroplay: "Življenje nam prek izzivov želi nekaj povedati" | Dejan in Tamara - Pot do spremembe