Izgubljanje kilogramov z GI-dieto

22. 1. 2009
Deli
Izgubljanje kilogramov z GI-dieto

Na vsak način želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, a ne bi radi stradali ob nizkokaloričnih dietah ali pa dietah brez ogljikovih hidratov in živeli le od jogurtov in jajc. Kaj narediti? Sledite nekaterim slavnim zvezdnicam (Kylie Minogue, Kim Catrall, Natalie Imbruglia) in poskusite GI-dieto.

GI je kratica za glikemični indeks (glycaemic index), ki ponazarja hitrost, s katero vaš organizem absorbira hrano in jo pretvori v sladkor.

Kolikor nižji je GI, toliko več hrane lahko pojeste! Za to vrsto diete ne boste potrebovali posebno trdne volje, saj za njeno zlato pravilo velja, da vam nikoli ni treba stradati in se odrekati hrani.

Poleg tega je tudi dokazano, da ta vrsta diete zmanjšuje tveganje za srčne bolezni, povišan holesterol, visok krvni pritisk in sladkorno bolezen. Izgubljali boste torej kilograme, a vsak dan boste tudi bolj zdravi. Ne bi moglo biti lažje in bolj preprosto!

Kaj lahko jeste

Naštevamo vam samo nekaj živil, ki jih lahko jeste …

Za zajtrk: sveže sadje in jogurt, omleta, ovsena kaša, tanke palačinke brez sladkorja.

Za kosilo: perutnina, malce testenin (na primer alla carbonara) in porcija solate.

Za večerjo: uživajte v okusni lazanji, perutnini, govejih zrezkih z omako, testeninah ali pa pekočem paprikašu.

Prednosti GI-diete

Ker s hrano nadzorujete GI, tudi pomeni, da lahko uživate v okusni hrani, ki v strogih dietah z nizkimi količinami ogljikovih hidratov običajno ni dovoljena – to so na primer testenine, riž, žitarice, sadje, stročnice, pudingi in celo čokoladna krema!

Prepovedana je le hrana z visokim glikemičnim indeksom in še to samo v štiritedenski fazi diete, v kateri se izgubljajo kilogrami.

Vsaj dva tedna se poskusite držati zapisanega jedilnika in zagotovo boste opazili razliko v obliki vašega telesa – predvsem okoli pasu. Kar pa je najpomembnejše – nikdar ne boste lačni in prav gotovo se boste počutili bolj zdravi kot doslej.

Zapomnite si

Dnevni vnos ogljikovih hidratov mora znašati manj kot 40 gramov, zato pudinga nikoli ne jejte na isti dan kot testenine ali riž.

Prav gotovo tudi ne boste zmogli vsak dan popolnoma slediti priporočenemu jedilniku. Ta predstavlja le nekakšen vodnik, katere vrste hrane lahko jeste, da še naprej precej preprosto izgubljate odvečne kilograme. Izberite in kombinirajte živila, ki jih imate radi.

Če med službo nimate časa za kosilo, skočite vsaj do najbližje samopostrežne trgovine in napolnite košaro s prekajenim lososom, tunino, rakci v solati ali pa pečenimi piščančjimi prsmi.

Hrana z nizkim GI

Pojeste lahko skoraj neomejene količine naslednjih živil:

  • Vse meso (tudi govedino, svinjino, jagnjetino)
  • Vse ribe in školjke
  • Jajca
  • Sir
  • Vse 'čiste' maščobe (tudi olja – na primer oljčno) in maslo
  • Začimbe
  • Nizkokalorične negazirane pijače
  • Čaj

Hrana s srednjim GI

V zmernih količinah lahko pojeste:

  • Večino zelenjave (razen krompirja, pastinaka – in v manjših količinah korenja)
  • Večino sadja (razen banan)
  • Mlečne izdelke (mleko, jogurt)
  • Naravne sadne sokove
  • Stročnice (grah, fižol, leča)
  • Kavo
  • Rdeče vino in belo suho vino

Hrana z visokim GI

Omejite na minimum:

  • Kruh, riž
  • Testenine
  • Moko
  • Gomoljasto zelenjavo (krompir, pastinak)
  • Vse žitarice (vključno s kosmiči za zajtrk)
  • Pivo, sladka bela vina, močnejša vina (sherry, port)

Hrana z zelo visokim GI

Sledeče jedi so popolnoma prepovedane:

  • Vse torte, bomboni in piškoti
  • Vse pite in pecivo
  • Čips
  • Ocvrt krompirček

Tedenski jedilnik

Ponedeljek

Zajtrk: limonin sok, 1 veliko domače skuhano jajce

Kosilo: testenine z italijansko omako (rdeča čebula, gobe, paradižnik, sok limete, česen, belo vino in začimbna zelišča)

Večerja: postrv z maslom in kaprami ter dušena zelenjava

Torek

Zajtrk: ovsena kaša

Kosilo: avokado z zeleno solato

Večerja: ponev s piščancem in zelenjavo – brez riža

Sreda

Zajtrk: sveže sadje z jogurtom (toda ne banane in mango)

Kosilo: majoneza z jajci in svežo baziliko ter šalotkami

Večerja: začinjen pražen riž s sesekljano zelenjavo, jajci in začimbnimi zelišči; limonina krema

Četrtek

Zajtrk: jajčna omleta s sirom (2 domači jajci)

Kosilo: waldorfska solata (zelena, jabolka, orehi, majoneza, limonin sok, worcester omaka, vložen ananas, smetana)

Večerja: školjke z limeto in ingverjem; breskve s šipkom in svežo sladko smetano

Petek

Zajtrk: prekajena riba s paradižnikom

Kosilo: topli fetuccini z baziliko in perutnino

Večerja: rižota z rakci, papriko in mladimi bambusovimi vršički.

Sobota

Zajtrk: gobe z žara in umešana jajca

Kosilo: dušeni losos z omako iz limon in masla

Večerja: milanska rižota (zelenjava, suho belo vino in sir)

Nedelja

Zajtrk: kontinentalni zajtrk (mrzlo meso, sir, jajca, sadje, jogurt)

Kosilo: testenine alla carbonara

Večerja: perutnina s kumarično solato; creme brulee

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"