Sladoledna dieta

7. 7. 2013 | Vir: Lisa
Deli
Sladoledna dieta (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Ste vedeli, da je sladoled najstarejša in najbolj priljubljena sladica na svetu? Izročilo pravi, da so se z njim sladkali že leta 1100 pred našim štetjem na Kitajskem, kamor je pot zanesla Marca Pola, ki je skrivni recept za sladoled prinesel k nam v Evropo.

Danes je sladoled zagotovo ena od najbolj znanih sladic na svetu, sicer kalorična, a še vedno dovolj zdrava, da se lahko znajde v kakšni dieti. Zato smo se za vse ljubitelje sladoleda močno potrudili in naredili čisto pravo dieto s sladoledom. Kdo bi se vendar lahko vse počitnice odpovedoval tako slastni in mrzli dobroti, kot je sladoled? Nihče!

Torej, roko na srce, sladoled je zelo hranljiv, a strokovnjaki pravijo, da je lahko prebavljiv in manj kaloričen od drugih sladic, saj vsebuje približno 60 odstotkov vode.

Naj vas spomnimo, da so osnovne sestavine sladoleda: polnomastno mleko, jajca, sladkor in smetana.

Sladoled vsebuje štiri odstotke beljakovin, od 10 do 14 odstotkov maščob in 20 odstotkov sladkorja. Sadni sladoledi imajo približno 160 kalorij, medtem ko jih imajo mlečni 240.

Tedenski jedilnik

Ponedeljek
  • Zajtrk: 2 polnozrnata prepečenca, žlica marmelade ali medu.
  • Kosilo: Velika skleda zelene solate in 2 kepici sadnega sladoleda.
  • Malica: Jabolko.
  • Večerja: Paradižnikova solata s tunino, navaden jogurt.
Torek
  • Zajtrk: Navadni jogurt s kosmiči.
  • Kosilo: Sladoled, velik kos lubenice.
  • Malica: Sadna solata s kroglico sadnega sladoleda.
  • Večerja: Pečena riba na žaru in svež paradižnik z olivnim oljen.
Sreda
  • Zajtrk: Kosmiči z jogurtom ali mlekom, črna kava.
  • Kosilo: Kos melone in ena velika lučka.
  • Malica: Kepica jogurtovega (lahko tudi sadnega) sladoleda.
  • Večerja: Grška solata – paradižnik, kumare, paprika, feta sir, olive, olivno olje in začimbe po želji.
Četrtek
  • Zajtrk: Črna kava, dva polnozrnata toasta z medom.
  • Kosilo: Kornet in ena banana.
  • Malica: Skodelica jagod, malin ali borovnic.
  • Večerja: Zelenjavna juha ter paradižnikova solata (lahko tudi kumarična ali zelena).
Petek
  • Zajtrk: Jogurt ali skodelica mleka, 2 polnozrnata prepečenca.
  • Kosilo: Dve kepici sadnega sladoleda, melona ali lubenica.
  • Malica: Jogurt s sadjem.
  • Večerja: Pečen puranji file, zelenjava in velika skleda zelene solate.
Sobota
  • Zajtrk: Jogurt s kosmiči.
  • Kosilo: Sladoled po želji, dva kosa sadja ali dve pesti češenj.
  • Malica: Jabolko ali kos lubenice (lahko tudi ananasa).
  • Večerja: Riba na žaru s solato, lahko tudi solata iz morskih sadežev ...
Nedelja
  • Zajtrk: Jogurt in dva polnozrnata toasta z medom.
  • Kosilo: Sladoled, 2 marelici.
  • Malica: Kos melone ali lubenice.
  • Večerja: Polnozrnate testenine (80 g) s paradižnikovo omako ali katerokoli drugo zelenjavo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"