14-dnevna dieta (z nasveti in recepti)

25. 4. 2007
Deli
14-dnevna dieta (z nasveti in recepti) (foto: Profimedia)
Profimedia

Predstavljamo vam 14-dnevno dieto in za vsak dan nasvete, kaj pripraviti in kako začeti.

1. DAN: Mlečno

Jedilnik

Zajtrk: 300 ml sirotkinega soka zmešajte z 200 g pretlačenih jagod.

Kosilo: kumarični napitek, pripravite iz olupljene kumarice pretlačite s 400 ml sirotkinega soka. Začinite z limoninim sokom, soljo, poprom in karijem.

Večerja: Pšenični šejk (300 ml dietnega sirotkinega napitka pretlačite z 2 žlicama zelene pšenice)

Start

Začeli bomo s sirotko, ki bo telesu pomagala, da se znebi odpadnih snovi in strupov. Hkrati bo pomagala metabolizem preprogramirati na proces hujšanja.

Sirotka je res vsestranska. Pomaga pri prebavi, mlečno kisle bakterije, ki so v njej, pa obnavljajo črevesno mikrofloro in pomagajo pri izločanju strupenih snovi. Hkrati sirotka telesu preskrbi dovolj beljakovin, mineralov in magnezija.

Priporočamo

Danes popijte liter napitka iz sirotke, v katerega ste vmešali nesladkan sadni sok ali zeliščni čaj. Poleg tega dodajte 5 žlic svežega zelenjavnega soka, na primer iz artičok, ki bo samo še pospešil delovanje sirotke.

Tekočina

Da bi lahko procesi metabolizma in izgorevanje maščob delovali optimalno, morate danes popiti najmanj 3 litre vode. Tekočina bo namreč poskrbela za to, da se bodo odvečne sestavine hrane izločile skozi ledvice in črevesje.

V vsakem primeru se izogibajte gazirani mineralni vodi. CO2 bo namreč porušil ravnotežje kislin in lugov v telesu. Odpadne stvari iz telesa pa preusmeri v vezna tkiva.

Bodite pozorni!

Danes (ali pa v naslednjih 14 dnevih) se, kolikor se le da, izogibajte večjim količinam soli. Natrij v soli veže tekočino v telesu, tako da se stranski produkti metabolizma ne morejo povsem izločiti. Poleg tega ste lahko zaradi zastajanja vode videti zabuhlo.

Za dobro počutje

Kot nagrado za discipliniranost si zvečer privoščite kopel s sirotko in mandarino, da boste kožo učvrstili.

  • Zmešajte 200 ml sirotke, žlico medu, nastrgano vaniljo in 10 kapljic eteričnega olja mandarine. Vse to dajte v vročo vodo.
  • 1/4 svežega ananasa bo pomagala pri detoksikaciji, saj vsebuje encime. Kalij in magnezij očistita telo odznotraj.

2. DAN: Maščobe stran

Jedilnik

Zajtrk: Sadna solata po vašem izboru.

Kosilo: Mešana zelenjavna solata, tudi po vašem izboru.

Večerja: Paradižnikova juha (pretlačite najmanj 6 paradižnikov).

Start

Nov dietni trend seveda prihaja iz Amerike. Po njem naj bi uživali pretežno hrano, ki ima velik volumen. Zato se tudi imenuje volumetrics. V naši prehrani naj bi prevladovala voda, hrustljava solata, delikatesna zelenjava in slastno sadje.

Vse to lahko uživamo v večjih količinah, saj vsa ta hrana vsebuje nizko metabolično energijo, zelo majhen delež maščob in veliko balastnih snovi. Poleg tega imamo po zaužitju dolgo občutek sitosti. Odlične so tudi juhe, ker telesu dajejo veliko tekočine in malo kalorij.

Privoščite si!

Lahko si privoščite največ enega ali dva 'greha' s spodnjega seznama, in še to seveda v majhnih količinah. Največji dnevni vnos energije mora biti z prvega stolpca.

Bodite pozorni!

Vaš današnji moto je enaka teža, večja količina! 150 g mesa ni videti veliko, medtem ko 150 g zelenjave že lepo napolni krožnik. Razmislite, kje si lahko privoščite dodatno porcijo sadja, zelenjave ali pa samo solate! Obložite sendvič s svežim paradižnikom ali pa v jogurt narežite svežo zelenjavo.

Za več moči
  • Ožemite 4 grenivke ali 4 pomaranče, dodajte 2 litra vode. Napitek v malih količinah pijte ves dan.

Nizka metabolična energija – lahko jeste

  • Kumarica: 0,1 kcal/g (delež vode: 96 %)
  • Solata: 0,1 kcal/g (delež vode: 96 %)
  • Paradižnik: 0,2 kcal/g (delež vode: 94 %)
  • Jagode: 0,3 kcal/g (delež vode: 90 %)
  • Korenje: 0,4 kcal/g (delež vode: 89 %)
  • Nemastni jogurt: 0,4 kcal/g (delež vode: 89 %)
  • Pomaranče: 0,5 kcal/g (delež vode: 86 %)

Nizka metabolična energija – kombinirajte s sadjem in z zelenjavo

  • Kuhan riž: 0,9 kcal/g (delež vode: 65 %)
  • Sadni jogurt: 1,0 kcal/g (delež vode: 77 %)
  • Puranje prsi: 1,0 kcal/g (delež vode: 74 %)
  • Nemastna teletina: 1,0 kcal/g (delež vode: 76 %)
  • Svež losos: 1,3 kcal/g (delež vode: 74 %)
  • Kuhane testenine: 1,4 kcal/g (delež vode: 65 %)

Srednja do visoka metabolična energija – prste stran!

  • Šunka: 1,7 kcal/g (delež vode: 64 %)
  • Polnozrnati kruh: 1,9 kcal/g (delež vode: 44 %)
  • Sveži sir: 3,3 kcal/g (delež vode: 55 %)
  • Misliji: 3,5 kcal/g (delež vode: 11 %)
  • Kokice: 3,8 kcal/g (delež vode: 10 %)
  • Ementalski sir: 3,8 kcal/g (delež vode: 37 %)

4. DAN: Lahkotno in sproščujoče

Jedilnik

Riž z džusom: 100 g riža 40 minut kuhajte v 125 ml nesladkanega jabolčnega soka in 100 ml vode. Primešajte 500 g drobno narezanega sadja.

Zelenjavna rižota: riž skuhajte v vodi. Začinite ga s svežimi ali posušenimi začimbami. Na koncu dodajte še 850 g drobno narezane zelenjave.

Riž spada med bolj nasitne jedi. Ima pa tudi veliko dobrih lastnosti, saj učvrščujejo vezivno tkivo in odpravlja celulit na zadnjici in nogah.

Start

Skrivnost vitke postave in dobre forme zvezdnic se skriva v polnozrnatem rižu, ki mu lahko dodate tako sadje kot tudi zelenjavo. Majhna zrna so pravi rezervoar moči in ogljikovih hidratov ter balastnih stvari, ki nam dajejo dolgotrajen občutek sitosti. V temnejših plasteh se skriva bogastvo mineralov in vitaminov za močne živce. Kalij odvaja škodljive snovi in maščobe iz telesa.

Privoščite si!

Danes imate na jedilniku 200 g polnozrnatega riža. Že zjutraj si skuhajte dnevno količino. Za zajtrk in malico zaužijte riž z jabolčnim sokom in s svežim sadjem. Za kosilo in večerjo pa rižu dodajte zelenjavo. Polnozrnatemu rižu lahko dodate tudi divji riž, zlasti če je jed bolj slana.

Uporabna novica

Riž ima prednost, ker je nasiten, lahko prebavljiv in pospešuje odvajanje vode iz telesa. Če hočete, da je njegov učinek maksimalen, mu ne dodajajte soli. Malo porcijo polnozrnatega riža skuhajte v nemastnem mleku in ga pojejte skupaj s sadjem.

Sproščanje

Asane, kakor imenujejo vaje pri jogi, osvežujejo duha in hkrati oblikujejo telo. Pomagajo pri odpravljanju stresa. Med vajami joge celotno telo preplavlja val nove energije. Pomembno pa je tudi, da s to obliko pasivne rekreacije izgubljate približno 260 kcal na uro.

5. DAN: Malo maščob

Jedilnik

Zajtrk: Sadna solata: 100 g ananasa, jabolko in polovico banane narežite, premešajte in dodajte dve žlici sveže stisnjenega pomarančnega soka.

Kosilo: Testenine z brokolijem: 150 g testenin skuhajte, odcedite in prihranite 50 g za večerjo. Skuhajte 120 g brokolija in ga nato pretlačite skupaj z nekaj lističi zelene. Dodajte 20 g soje in 4 žlice limoninega soka. Posolite, popoprajte in zmešajte s testeninami.

Večerja: Azijska zelenjava v voku: 150 g paprike, 50 g brokolija, kolerabe, bučke, steblo zelene ter nekaj svežega ananasa, narežite na manjše koščke. Popecite v voku ali na teflonski ponvi in zmešajte s testeninami, ki ste jih prihranili od kosila. V skodelici zmešajte 4 žlice sojine omake s sokom sveže stisnjene limone, žlice medu, sol in poper. Dodajte k testeninam in jed posujte s sveže narezanim peteršiljem.

Danes imajo na vašem jedilniku glavno vlogo sadje, zelenjava, testenine in riž. Po taki prehrani se boste počutili bolj zdravi in za pol kilograma lažji.

Start

Nutricionisti dobro vedo, da maščoba 'dela' maščobo. V primerjavi z beljakovinami in ogljikovimi hidrati daje kar 9 odstotkov kalorij namesto 4 na gram teže. Seveda pa se maščobam ne smemo popolnoma izogniti, saj to za zdravje

ni najboljše. Nekateri vitamini so namreč topni samo v maščobah. Poleg tega je maščoba pri hrani največji nosilec okusa.

Kaj lahko jeste?

Današnje radikalno zmanjšanje maščob v prehrani bo telo usmerilo k vitki liniji. Poskušajte se ves dan izogibati maščobam. Izbirajte samo nemastne mlečne izdelke in se izogibajte kaloričnim bombam.

Dobro je vedeti

Takoj, ko vstanete, popijte 2 litra mlačne mineralne vode, saj boste tako aktivirali črevesje. Čez ves dan si razporedite liter do dva zelenjavnih sokov ter kakšen liter zeliščnih čajev ali pa mineralne vode z malo natrija. Če boste kljub temu lačni, lahko med obroki grizljate surovo zelenjavo in sadje. Kombinacija balastnih snovi in tekočine bo pripomogla k odvajanju odpadnih stvari iz telesa.

Dovoljeni 'grehi'

Bomboni (gumijasti medvedki) ne vsebujejo maščob in danes jih lahko uživate. No, seveda v razumnih količinah oziroma ne več kot eno pest.

6. DAN: Z juho

Recept za juhico

Sestavine: 6 mladih čebulic, 2 konzervi pelatov, 2 zeleni papriki, zeljna glava, 5 korenčkov, šopek zelene, šopek peteršilja, 2 jušni kocki, sol, poper, po želji še sladka mleta rdeča paprika in kari. Priprava: zelenjavo operite, očistite in narežite na manjše koščke. Vse skupaj na močnem ognju kuhajte 10 minut v litru vode. Nato zmanjšajte ogenj in kuhajte še približno 30 minut.

Čarobna zeljna juha je klasična dietna jed, ki jo je preizkusil že skorajda že vsakdo med nami. Njena prednost je v tem, da je preprosta za pripravo in da res učinkuje pri hujšanju.

Start

Juha vsebuje minimalno količino kalorij, hkrati pa pospešuje izgorevanje maščob ter pomaga pri odvajanju strupenih snovi iz telesa.

Kaj lahko jeste?

Glavna hrana današnjega dne je nemastna zeljna juha z dodano zelenjavo (glej recept). Poleg tega lahko danes jeste sadje v neomejenih količinah.

Dobro je vedeti

Zeljno juho lahko vzamete tudi s seboj v službo. Če pa se ne morete izogniti službenemu kosilu, v gostilni naročite pusto govejo ali zelenjavno juho.

Če vas rado napenja

Nekateri ljudje težko prenašajo zelje, saj jih preveč napenja in jim povzroča krče v trebuhu. Kako si lahko pomagate? S čajem iz kumine in koromača. Kaj pa če sploh ne jeste zelja? Takrat skuhajte zelenjavno juho brez zelja.

7. DAN: Pojej pol!

Jedilnik

Zajtrk: 1/2 peciva z marmelado, sirom ali pa salamo, 1/2 jogurta ali 100 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka, umešana jajca in kapučino.

Kosilo: 1 mala solata, 1/2 krožnika špagetov s paradižnikovo omako, 1/2 čokoladnega pudinga.

Kar naenkrat ste si zaželeli jesti pico! Mogoče se vam pred očmi prikazuje zrezek s pečenim krompirčkom ali jabolčni zavitek? Danes si lahko privoščite vse, a samo pol porcije! PP je namreč kratica za pojej pol!

Start

Polčas! Pa ste prišli do polovice naše diete! Čestitamo vam za velik uspeh! Sicer pa, saj ni bilo tako težko, kajne! ? Danes si zato lahko za nagrado privoščite, karkoli si želite. Rogljiček, košček čokoladne torte ... Lahko si omislite prav vse, kar se vam zdi, vendar pozor, samo do polovice vaše običajne porcije! S tem boste čez dan prihranili do 1. 000 kalorij, da o količini maščob niti ne govorimo!

Kaj lahko jeste?

Danes končno lahko uživate hrano, ki jo imate najraje. Vseeno pa se lahko določenim navadam odrečete. Nikar ne jejte pred televizijo ali medtem ko govorite po telefonu. Zavestno si odredite čas za obrok in ga uživajte počasi ter za mizo. Vsak zalogaj prežvečite najmanj 20-krat. Že pri žvečenju namreč telo možganom pošilja signale, da je sito. Presenečeni boste, ker kljub manjšim porcijam ne boste imeli občutka lakote.

Dobro je vedeti

Radi jeste sami? Verjetno ne. Človek je namreč družabno bitje in vrednost obroka 'za dušo' narašča, če za mizo nismo sami. Uredite si dan tako, da boste vsaj en obrok pojedli v družbi prijateljev, sorodnikov ali kolegov. Tako boste avtomatično jedli počasneje. Dokazano je namreč, da če jemo počasneje, pojemo manj in telo lažje prenaša vnesene količine hrane.

'Grehi', ki so dovoljeni

Košček čokolade, z vsaj 70-odstotki kakava.

Če želite, lahko danes uživate v kozarcu dobrega črnega vina. V nasprotju z belim ima črno vino več dobrodejnih stvari. Pomaga pri odpravljanju stresa, če ga spijete pri večerji, pomaga za boljši spanec.

Gibajte se!

Od danes naprej jejte samo polovične porcije. Pojdite na bazen in pol ure plavajte na vso moč, kjer lahko porabite 300 kalorij. Potem pojdite v savno. S tem boste aktivirali metabolizem.

8. DAN: Ločevanje hrane

Jedilnik

Zajtrk: Sami se odločite, katero skupino hrane boste izbrali, pomembno je le, da skupin med seboj ne mešate. Zajtrk iz ogljikovih hidratov je sestavljen iz polnozrnatega peciva s trapistom ali svežim sirom in medom. Če pa bi radi zjutraj pojedli obrok, bogat z beljakovinami, se odločite za jajca z zelenjavo, vendar brez kruha! Ljubitelji sadja lahko uživajo v sadežih, ne da bi si omejevali količino.

Kosilo: Idealen obrok za kosilo vsebuje veliko beljakovin, kar pomeni, da lahko kombinirati približno 150 g mesa, 200 g ribe ali 2 jajca z zelenjavo ali solato. Brez razmišljanja lahko izberete hrano iz nevtralne skupine, ki telesu dovajajo energijo in spodbujajo kondicijo ter budnost.

Večerja: Za zaključek dneva nutricionisti priporočajo ogljikove hidrate, kar pomeni, da izbirate samo jedi iz skupine ogljikovih hidratov. Vzemite na primer 125 g testenin, 125 g riža ali pa 200 g krompirja. Kombinirajte s 400 g zelenjave ali solate. Ogljikovi hidrati pomirjajo in so idealni pred nočnim počitkom.

Si želite uro pred ali po obroku pojesti še kakšno malenkost? Naj bo ta vmesni obrok iz iste skupine kot glavni obrok. Ali pa naj bo iz nevtralne skupine: mleko, sveži sir, košček trdega sira, pest oreščkov ali suhega sadja, zelenjava ali pa olive.

Ločuj in jej! Pazljivo ločujemo ogljikove hidrate od beljakovin! Če jih ne bomo kombinirali, je hujšanje zagotovljeno!

Start

Ločevanje ogljikovih hidratov od beljakovin je že klasika v dietah. Koncept diete je doktor Hay predstavil že pred 70 leti.

Kaj lahko jeste? Osnovna zamisel je v ločevanju. Nevtralno hrano, kot je na primer jogurt ali pa tudi sir, lahko kombiniramo z obema skupinama jedi. Na ta način prebavni sistem minimalno obremenjujemo, zato deluje kot ura.

Lahko si privoščite!

V osnovi lahko jeste vse, kar želite, le da morate hrano kombinirati. Lahko jeste tudi mislije, le brez sadja.

Živila, bogata z beljakovinami: vse vrste mesa, ribe, morski sadeži, salama ...

Živila, bogata z ogljikovimi hidrati: izdelkiiz žitaric, kruh in peciva, testenine, riž, krompir, misli, gris ...

Nevtralna živila: zelenjava, sveže solate, gobe, kefir, jogurt, kisla smetana, sveži sir, ovčji sir, mocarela, sladka smetana, olive, sezam, mak, oreščki ...

9. DAN: Masažno

Jedilnik

Zajtrk: Polovico manga pretlačite s 5 žlicami nemastnega jogurta in 100 ml pomarančnega soka. Dodajte še 100 ml mineralne vode.

Kosilo: Riž z zelenjavo in mangovim čatnijem. Na žlici masla na hitro popecite ščepec kumine in kurkume. Dodajte že kuhan riž in koščke paprike. Pokrijte in dušite 4 minute. Dodajte narezano mlado čebulo, solite in poprajte. Za čatni narežite 1/2 manga in ga dušite na 2 žlicah vode. Začinite z jabolčnim kisom, soljo in kurkumo.

Večerja: Solata iz pese. Narežite vloženo peso in dodajte nariban korenček. 50 g sojinih kalčkov najprej poparite, nato pa jih prelijte z mrzlo vodo. V skodelici zmešajte žlico olja, žlico kisa, žlico limoninega soka, 2 žlici bistre zelenjavne juhe, 1/2 drobno narezanega čilija in kose koriandra. Solite in poprajte ter prelijte po solati.

Po izročilu 5.000 let stare indijske vede o življenju naj bi se harmonija med telesom, psiho in dušo odražala v tem, da telo samo odvrže vse, kar je odvečnega, se pravi nakopičeno salo na boku in zadnjici.

Start

Cilj ajurvedske prehrane je obdržati doshe v ravnovesju, to so tri osnovne energije, ki obvladujejo naše življenje. Prevlada kapha doshe (ki daje obliko), je najpogostejš vzrok prekomerne telesne teže.

Enak rezultat dosežemo, če metabolična energija segrevanja ne deluje dovolj močno. Zaradi tega je proces prebave nepopoln, posledica pa je kopičenje maščob, odpadnih snovi in strupov v tkivu. Hrana, ki uravnava kapha dosho pa nasprotno aktivira pretok energije v telesu.

Privoščite si!

Imejte današnji dan za svojevrstni 'time out'! Odpovejte vse zmenke in zavestno ves čas posvetite le sebi.

Ključni moment ajurvedskih sugestij za izboljšanje zdravja je jutranja rutina. Priporočljivo je vstati okoli 6. ure zjutraj, saj so takrat pozitivne energije v največjem ravnovesju. Takoj popijte kozarec tople vode, saj boste tako spodbudili prebavo. Ko se črevesje takoj zjutraj izprazni, je telesu omogočen pretok energije. Glavni obrok naj bo opoldne, ko je energija agni na vrhuncu. Jed naj bo čimbolj pikantna. Čili, poper ali ingver pomagajo pri razgrajevanju maščob in imajo razstrupljevalni učinek.

Namig

Sveže sadje naj bi po ajurvedi jedli za malico in samostojno. Kuhano ali dušeno sadje lahko jemo z drugimi živili zgodaj zjutraj. Suho sadje je priporočljivo za dopoldansko malico, popoldne pa naj bi jedli samo suho sadje, namočeno v vodi.

Za boljši dan

Masaže z olji so osnovni element v ajurvedi in služijo za spodbujanje pozitivnih procesov v telesu. Za celo telo boste potrebovali približno 40 ml mandljevega olja, ki ga boste pred tem v vodni kopeli segreli na telesno temperaturo. Olje z dlanmi nanesite prek trebuha in beder proti prsim, ramam in rokam . .

10. DAN: Manj ogljikovih hidratov

Jedilnik

Zajtrk: Italijanska omleta: 2 paradižnika narežite na kocke. V teflonski ponvi segrejte žlico oljčnega olja in dodajte paradižnik. Dodajte 2 jajci z žlico mineralne vode, solite popraje in pecite na srednjem ognju. Na koncu dodajte baziliko in nariban parmezan.

Kosilo: Telečji zrezek z žajbljem: dva telečja zrezka zavijte v rezino pršuta. Dodajte listič žajblja in vse skupaj utrdite z zobotrebcem. Pecite na oljčnem olju, solite in poprajte.

Večerja: Solata s cvetačo in jajcem: trdo kuhano jajce narežite na kolobarje in dodajte kuhano cvetačo. Vse skupaj zmešajte s solato. Dodajte preliv iz oljčnega olja, kisa, 2 žlic vode in žlice pomarančnega soka.

Kruh, riž in vse sladkarije, torej vsi enostavni in hitro prebavljivi ogljikovi hidrati, so danes tabu. Samo tako bo raven inzulina ostala nizka in maščobe se bodo topile.

Start

Danes lahko jeste le živila, ki imajo nizek glikemični indeks; riba, meso in zelenjava. Na vse drugo lepo pozabite. Ogljikovi hidrati namreč povišujejo raven sladkorja v krvi in inzulin. V tem stanju je namreč telo programirano za to, da shranjuje maščobe, kar pomeni, da se maščobe, ki jih dobimo s hrano, ne morejo porabiti.

Kaj lahko jeste?

Kot smo že omenili, lahko uživamo vsa živila, ki imajo glikemični indeks pod 55.

Dobro je vedeti

Če želite, da se maščobe še hitreje razgrajujejo, v svoj dnevni ritem vklopite tudi telesno dejavnost, predvsem aerobno vadbo.

'Grehi', ki so dovoljeni

Sladkarije so danes povsem prepovedane, tega se morate zavedati in ne smete podleči. Edina izjema je lahko le črna čokolada, katere vsebnost kakava je več kot 70-odstotna. Kakav namreč vsebuje antioksidante, ki imajo zaščitno nalogo pri veznem tkivu. Poleg tega je baker, ki ga je v črni čokoladi v izobilju, pomemben pri procesu izgradnje kosti.

11. DAN: Dobro staro jabolko

Jedilnik

Zajtrk: Frape iz jabolk in manga, ki ju zmešate skupaj z 250 g jogurta.

Kosilo: Jabolčni kompot z ingverjem: narežite 2 jabolki, v skodelici stopite 2 žlici sladkorja, dodajte jabolko in 1/2 svežega feferona ter dve rezini ingverja. Dodajte 120 ml jabolčnega soka in kuhajte približno 8 minut.

Večerja: Solata z jabolki in koromačem: operite 25 g rukole, koromač in jabolko narežite na tanke rezine. Posebej pripravite preliv, tako da žlici oljčnega olja dodate 2 žlici jabolčnega kisa, med, sol in poper.

Jabolko na dan odžene zdravnika stran! Danes lahko po mili volji grizete jabolka, saj so zdrava in bogat izvor balastnih stvari, ki znižujejo raven holesterola v krvi in spodbujajo odvajanje strupenih snovi iz telesa.

Start

V primerjavi z drugim sadjem so jabolka polna balastnih snovi in vlaknin, ki jih telo ne more prebaviti, temveč jih v enaki obliki zavrže. To pomeni, da jabolka nimajo kalorij in da spodbujajo prebavo. Vsebujejo tudi obilico vitaminov in mineralnih snovi ter krepijo imunski sistem.

Kaj lahko jeste?

Danes so na jedilniku jabolka v vseh mogočih oblikah. Pojeste jih lahko, kolikor vam poželi srce. Misliji z jabolki, jabolčni kompot, dovoljen je celo kolač z jabolki, a samo če je pripravljen z vzhajanim testom.

Poleg lahko pijemo tudi razredčen jabolčni kis, ki je edinstven izvor vitaminov, balastnih snovi, imenovanih pektin, ki imajo blago diuretično delovanje. Popijte približno 200 ml napitka pred zajtrk, kosilom in večerjo. Na ta način boste aktivirali prebavo.

Dobro je vedeti

Glede na to, da je v jabolčni lupini kar 70 odstotkov vitaminov, jabolk ne lupite, temveč jih le dobro operite. Čips iz posušenih jabolk ne vsebuje maščob, nekaterim pa je celo bolj okusen kot čips iz krompirja.

12. DAN: Veliko vode

Jedilnik

Zajtrk: Šejk s kivijem in z banano. Olupite 2 kivija in dodajte 1/2 banane. Zmešajte s 100 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka.

Kosilo: Zelenjavna juha iz kocke, ki jo pripravite z ingverjem, katerega stisnete skozi stiskalo za česen in dodate juhi.

Večerja: Paradižnikov šejk pripravite iz 1/2 litra paradižnikovega soka, v katerega vmešate 6 žlic sveže stisnjenega pomarančnega soka ter dodate 2 žlici limoninega soka in ščepec popra.

Počasi že odštevamo, kajne?

Samo še tri dni do uresničitve vašega cilja! Torej je prišel skrajni čas, da začnete s topljenjem še zadnjih trdovratnih maščobnih zalog.

Na pisalno mizo ali pa poleg telefona postavite veliko steklenico vode. Tako jo boste imeli vedno na očeh in jo boste tudi pili. Bodite pretkani!

Start

Danes se ne boste veliko ukvarjali s kuhanjem, saj lahko zelenjavne in sadne sokove pripravite v hipu. Kljub vsemu pa boste v telo vnesli optimalno mešanico vitaminov, mineralnih snovi in rastlinskih substanc. Povečan vnos tekočin bo poskrbel, da se nekoristne sestavine iz hrane izločajo. Tako se bo prebava uredila na naraven način.

Kaj lahko jeste?

Skozi ves dan si razporedite do 2 litra sadnih in zelenjavnih sokov. Izberite svoje najljubše sadje in zelenjavo ter ga sveže stisnite. Če nimate časa, sadni ali zelenjavni sok enostavno kupite.

Dobro je vedeti

Danes je pomembno le piti in še enkrat piti. To seveda ne vključuje kave, črnega čaja, kokakole ali alkohola. Če ne morete začeti dneva brez jutranje kavice, obvezno poleg popijte še kozarec vode.

Na sladkarije danes pozabite! Sadni koktajl pa lahko pomiri željo po sladkem: 100 g jogurta zmešajte s 1/2 banane, 50 g jagod in žlico kokosovega mleka. Pijte po majhnih požirkih in preden koktajl pogoltnete, ga še požvrkljajte po ustih.

13. DAN: Kot bi bili na morju

Jedilnik

Zajtrk: Misliji z jogurtom.

Kosilo: Grška solata.

Večerja: Špageti z morskimi sadeži.

Danes si privoščite življenje, kot ga živijo prebivalci obmorskih krajev. Jejte veliko rib, zelenjave, uporabite aromatične začimbe in oljčno olje.

Vrnitev

Zadnja dva dneva diete bi se morali postopoma zopet pripraviti na prejšnji način prehranjevanja, zato da bi se izognili jo-jo učinku. Danes je na meniju mediteranska prehrana, katere glavne sestavine so velike količine oljčnega olja, sadje, zelenjava, gobice, žitarice, ovčji sir, jogurt in ribe.

Optimalna kombinacija balastnih vlaknin, beljakovin, oljčnega olja in vitaminov krepi imunski sistem in ohranja vitko linijo. Nutricionisti zato danes skoraj vsakomur priporočajo pretežno mediteranski način prehrane.

Privoščite si!

Obroke si danes sestavite tako, da vsebujejo približno 40 odstotkov ogljikovih hidratov (mislije, kruh, testenine, krompir), 30 odstotkov beljakovin (jogurt, sir, jajca, meso) in 30 odstotkov maščob (oljčno olje, morske ribe). Med obroki si privoščite sveže sadje in zelenjavo.

Uporaben namig!

Danes lahko popijete 3 litre vode, ki ste ji dodali malce sveže stisnjenega limoninega soka. Vitamin C namreč odvaja maščobe iz celic.

Poglejte skozi prste

Imate za seboj stresen dan? Sprostili se boste ob krožniku špagetov s paradižnikovo omako in kozarcu odličnega črnega vina. Danes ste si to zaslužili. Niti zelenjava niti oljčno olje ne redita. Vsekakor si lahko privoščite tudi artičokine srčke, vložene v kisu.

14. DAN: Grizljajte

Jedilnik

Zajtrk: Sadni frape, ki je dober za vitalnost (200 g sadja zmešajte z 200 g mleka)

Kosilo: Riž z zelenjavo in mesom

Večerja: Svež paradižnik s koščki mocarele.

Danes je na programu redna prehrana, najbolje na vsake tri ure, tako da lahko izgorevanje maščob začne delovati s polno paro.

Vrnitev

'Grazing' je beseda, ki v angleščini pomeni, da nenehno nekaj grizljamo. V ozadju te nove trendi diete so izsledki švicarskih znanstvenikov, ki so dokazali, da hitreje hujšamo, če imamo čez dan razdeljenih 7 manjših obrokov, kot pa če imamo samo 3. Glavni razlog je v tem, da manjše porcije, razporejene čez dan, držijo želodec in črevesje v nenehnem pogonu. S tem spodbujamo termogenezo oziroma povečano telesno temperaturo po obroku in povečano izgorevanje kalorij.

Privoščite si!

Današnji dan pričnite z zajtrkom, ki je bogat z ogljikovimi hidrati, opoldne si privoščite okusno kosilo, ki vas bo napolnilo tako z ogljikovimi hidrati kot tudi beljakovinami. Večer pa zaključite s porcijo proteinov, ki jih dobite v ribi ali mesu. Zraven pripravite zelenjavo ali solato. Medtem bo s štirimi obroki vaš mehanizem izgorevanja maščob vseskozi aktiven.

Ne pozabite!

Zelenjavo in sadje lahko uživate v neomejenih količinah!

Najboljši zalogaji med obroki

  • Jabolko ali hruška: pektini poskrbijo za dolgotrajno sitost.
  • Jogurt in sirotka: kalcij pospešuje razgradnjo maščob.
  • Stebelna zelenjava z omako: zdrava kombinacija za črevesje.
  • Suho sadje: velika zakladnica vitaminov in balastnih snovi ter brez kalorij.
  • Oreščki: ker se proteini dlje prebavljajo kot pa ogljikovi hidrati, imamo dlje časa občutek sitosti.
  • Mislijeve ploščice: odlične, ko nimamo časa za pripravo obroka.

Preberite še: 10 negativnih plati ketonske diete