Slastni recepti iz gomoljnic

1. 5. 2015
Deli
Slastni recepti iz gomoljnic (foto: Mateja Tea Dereani)
Mateja Tea Dereani

Gomoljna zelenjava ni ravno najbolj priljubljena v kuhi, sploh pa ne kot samostojna jed. Kaj pa če iz gomoljnic skuhamo slastno juho, okusno glavno jed v obliki dušenih testenin, pripravimo z njimi obložene sendviče ... Slastno!

Ali pa malo bolj eksotično: pripravimo gomolje, kot sta oca in yacon. Pa da ne bo pomote, niso kupljeni v tujini, ampak dobljeni v dar iz okolice Ljubljane.

Yacon

Yacon je botanično sorodnik topinamburja in sončnice, saj ima prav takšen cvet in lahko zraste do 2 metra visoko. Vsebuje skoraj vse esencialne minerale in vitamine – železo, kalcij, A, B, C ...

Popečeni kruhki z rdečo peso in yaconom

Popečeni kruhki z rdečo peso in yaconomSestavine za 2 osebi:
  • 1 žlica olja
  • sol
  • 30 dag kruha (pirinega polnozrnatega ali brezglutenskega)
  • 1 žlica kokosove maščobe
  • nekaj listov solate
  • 2 korenini yacona
  • 1 manjša rdeča pesa/
  • 20 dag šampinjonov
Priprava:

Kruh narežemo in ga na kokosovi maščobi popečemo na obeh straneh.

Šampinjone očistimo, narežemo in popečemo na olju. Posolimo. Solato očistimo in narežemo na večje lističe.

Yacon olupimo in ga narežemo na kolobarje.

Rdečo peso olupimo in narežemo ali naribamo na lističe. Na kruh razporedimo popečene šampinjone, nanje damo lističe rdeče pese, solato in narezan yacon. Postrežemo.

Oca

Botanično spada oca med deteljo, kar se vidi tudi po njenih listih. Okus ima rahlo kiselkast – verjetno zaradi velike vsebnosti vitamina C. Vsebuje kar nekaj železa in kalcij.

Kuhana ima okus kot krompir, če ga začiniš z malo limone. Dodajte še malce olja in soli in imate krompirjevo solato, brez krompirja. Pa tudi v juhi je oca odlična.

Ocina kisla juhaOcina kisla juha

Sestavine za 2 osebi:
  • 1 por
  • 2 čajni skodelici oce
  • 6 listov karija
  • nariban svež ingver
  • 4 stroki česna
  • šop peteršilja
  • sol po okusu
  • kvasovi kosmiči
  • voda
Priprava:

Por sesekljamo. Oco operemo in jo narežemo na rezine, manjše gomolje pa pustimo cele. Lupljenje ni potrebno.

Česen in peteršilj zmiksamo v blenderju ali zelo na drobno sesekljamo. Vse skupaj damo kuhati v lonec – dodamo toliko vode, da je vse pokrito. Dodamo liste karija, nariban ingver in posolimo. Kuhamo do mehkega. Odstavimo. Dodamo kvasove kosmiče po okusu. (Lahko tudi spustimo).

Testenine iz rdeče pese in korenja z omako iz šitak

Testenine iz rdeče pese in korenja z omako iz šitakSestavine za 2 osebi:
  • 2 rdeči pesi
  • 2 korenja
  • olivno olje
  • 200 g šitak
  • 6 strokov česna
  • sesekljan peteršilj
  • rastlinska smetana
  • sol
Priprava:

Rdeči pesi olupimo, korenje operemo ali ostrugamo. Oboje narežemo s spiralnim rezalnikom. Vsako vrsto zelenjave posebej podušimo na ponvi. Lahko ju dušimo tudi skupaj, vendar bo korenček zaradi pese postal rdeč.

Česen na drobno sesekljamo in ga na oljčnem olju popražimo. Dodamo šitake in sol ter dušimo do mehkega. Potresemo s sesekljanim peteršiljem. Po želji dodamo rastlinsko smetano.

Testenine postrežemo z omako.

Besedilo in foto: Mateja Tea Dereani

Še več okusnih receptov boste našli na spletni strani www.matejadereani.si.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord