grski-jogurt_1

Grški jogurt je v primerjavi z običajnim jogurtom gostejši in bolj smetanast.

Njegov okus ni tako kisel, ker se pri njegovi izdelavi s postopkom odcejanja odstrani sirotka, ohranita pa se blag okus ter kremna struktura. Iz štirih litrov mleka po odcejanju nastane približno 1 liter gostega jogurta. Običajno vsebuje 10 % maščobe v suhi snovi, dobi pa se tudi takega z 2 ali celo 0 % maščobe.

Prvotno so ga izdelovali iz ovčjega mleka, danes pa ga izdelujejo večinoma iz kravjega ali iz mešanice obeh.

Grški jogurt je osnovna sestavina tzatzikija, odličen pa je tudi za pripravo solatnih prelivov in enostavnih sladic.

Sami pripravite grški jogurt

Če v trgovini ne dobite grškega jogurta, ga lahko naredite tudi sami. Cedilo obložite z gazo, nanj stresite nekaj lončkov navadnega čvrstega jogurta in ga položite nad posodo. Jogurt za nekaj ur postavite v hladilnik, da se dobro odcedi.

Sladko in sadno

Sestavine za 4 osebe:

  • 600 g grškega jogurta
  • 100 g svežih borovnic
  • približno 8 žlic medu

Priprava:

Jogurt razdelite v štiri kozarce. Pokapljajte ga z medom in z žlico malo pomešajte. Po jogurtu posujte borovnice in postrezite.

Čas priprave: približno 5 minut. Na osebo: približno 340 kcal.

Oreškasto in trpko

Sestavine za 4 osebe:

  • 400 g grškega jogurta
  • 200 g marmelade iz rakitovca (ali iz šipka)
  • 40 g orehovih jedrc

Priprava:

V štiri kozarce razdelite marmelado iz rakitovca in jo prekrijte s polovico jogurta. Orehova jedrca sesekljajte, jih posujte po jogurtu in prekrijte s preostalim jogurtom. Sladico okrasite z orehi in po želji pokapljajte z medom.

Čas priprave: približno 5 minut. Na osebo: približno 325 kcal.

Pikantno in sveže

Sestavine za 1 skodelico omake:

  • 250 g grškega jogurta
  • ½ kumare
  • 2 stroka česna
  • ½ žličke soli
  • beli poper

Priprava:

Kumaro olupite, na drobno naribajte in zmešajte z jogurtom. Česen olupite, na drobno sesekljajte in primešajte jogurtu. Omako po okusu začinite s soljo in poprom.

Čas priprave: približno 10 minut. Na skodelico: približno 380 kcal.

Iz Lise

Sorodni članki

Ideja za kosilo

Včasih primanjkuje časa, včasih pa idej. Nekaj smo jih za vas pripravili mi. Tokrat pripravljamo kosilo brez mesa.

Najboljše spomladanske solate

Okusne spomladanske solate, ki ne bodo le 'spremljevalke' vašega pogrinjka. Kot samostojna jed bodo na vaš krožnik prinesle svežino in obilo vitaminov.

Zdravi namazi iz domače kuhinje

Ko nas preseneti lakota, običajno sežemo po kosu kruha s sirom, salamo ali pašteto. Ponujamo nekaj idej za bolj zdrav, a nič manj slasten prigrizek, ki ga namažete na kruh.

Izbor uredništva

6 razlogov, zakaj bi morali otroci preživeti več časa v naravi

Zbrali smo nekaj razlogov, zakaj bi moral vsak otrok vsaj nekaj časa v dnevu preživeti v naravnem okolju, se igrati, raziskovati...

Več...

Pet stvari, ki se jih zavemo po 30. letu

Nekaj se vendarle spremeni, ko izstopiš iz norih dvajsetih let življenja, iz obdobja, ko je vitalen mladostnik še prepričan...

Več...

Najbolj brane vsebine

10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle

Morda šokantno, a obstajajo tudi dekleta, ki so raje v naravi kot v nakupovalnem centru. To so dekleta, ki imajo običajno določene karakteristike, ki jih moški dojemajo kot malce zastrašujoče. Ali pač ne?
Več...

Kaj nas pohodništvo uči o življenju?

Pohodništvo je odlična fizična aktivnost, ki povrh vsega ustvarja nepozabne spomine. Omogoča priložnosti, da se umirimo in oddahnemo od stresnega sveta. Prav tako pa nas uči pomembnih življenjskih resnic.
Več...

7 dobrih razlogov, zakaj bi morali začeti redno plavati

Plavanje je čudovita aktivnost, ki krepi celo telo. In če še vedno razmišljate, ali je res za vas, imamo tu 7 dobrih razlogov, zakaj bi moral vsak redno plavati. Pa sploh ni treba čakati na poletni dopust in na morje.
Več...

6 stvari, ki jih moški sovražijo na ženskah

Ja, saj nas imajo zelo radi. Pa vendar imamo ženske nekaj napak, ki naše moške spravljajo na rob obupa.
Več...

Alen Kobilica:"Bolj važno je, kaj se vozi in nosi, kot kaj se daje vase."

Alen Kobilica, poznan kot maneken, podjetnik, paratriatlonec in ustanovitelj centra Vidim cilj, je skozi življenjske preizkušnje vzpostavil nov pogled na hrano. Ugotovil je, da gre za pomemben del življenja, ki vpliva na nas bolj, kot se morda zavedamo. V tokratnem pogovoru se je dotaknil problematike prehrane in veganstva.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri