grski-jogurt_1

Grški jogurt je v primerjavi z običajnim jogurtom gostejši in bolj smetanast.

Njegov okus ni tako kisel, ker se pri njegovi izdelavi s postopkom odcejanja odstrani sirotka, ohranita pa se blag okus ter kremna struktura. Iz štirih litrov mleka po odcejanju nastane približno 1 liter gostega jogurta. Običajno vsebuje 10 % maščobe v suhi snovi, dobi pa se tudi takega z 2 ali celo 0 % maščobe.

Prvotno so ga izdelovali iz ovčjega mleka, danes pa ga izdelujejo večinoma iz kravjega ali iz mešanice obeh.

Grški jogurt je osnovna sestavina tzatzikija, odličen pa je tudi za pripravo solatnih prelivov in enostavnih sladic.

Sami pripravite grški jogurt

Če v trgovini ne dobite grškega jogurta, ga lahko naredite tudi sami. Cedilo obložite z gazo, nanj stresite nekaj lončkov navadnega čvrstega jogurta in ga položite nad posodo. Jogurt za nekaj ur postavite v hladilnik, da se dobro odcedi.

Sladko in sadno

Sestavine za 4 osebe:

  • 600 g grškega jogurta
  • 100 g svežih borovnic
  • približno 8 žlic medu

Priprava:

Jogurt razdelite v štiri kozarce. Pokapljajte ga z medom in z žlico malo pomešajte. Po jogurtu posujte borovnice in postrezite.

Čas priprave: približno 5 minut. Na osebo: približno 340 kcal.

Oreškasto in trpko

Sestavine za 4 osebe:

  • 400 g grškega jogurta
  • 200 g marmelade iz rakitovca (ali iz šipka)
  • 40 g orehovih jedrc

Priprava:

V štiri kozarce razdelite marmelado iz rakitovca in jo prekrijte s polovico jogurta. Orehova jedrca sesekljajte, jih posujte po jogurtu in prekrijte s preostalim jogurtom. Sladico okrasite z orehi in po želji pokapljajte z medom.

Čas priprave: približno 5 minut. Na osebo: približno 325 kcal.

Pikantno in sveže

Sestavine za 1 skodelico omake:

  • 250 g grškega jogurta
  • ½ kumare
  • 2 stroka česna
  • ½ žličke soli
  • beli poper

Priprava:

Kumaro olupite, na drobno naribajte in zmešajte z jogurtom. Česen olupite, na drobno sesekljajte in primešajte jogurtu. Omako po okusu začinite s soljo in poprom.

Čas priprave: približno 10 minut. Na skodelico: približno 380 kcal.

Iz Lise

Sorodni članki

Najboljše spomladanske solate

Okusne spomladanske solate, ki ne bodo le 'spremljevalke' vašega pogrinjka. Kot samostojna jed bodo na vaš krožnik prinesle svežino in obilo vitaminov.

Paradižnikova dieta

Želite izgubiti le nekaj kilogramov, a kljub temu uživati v hrani? To vam bo zagotovo uspelo s slastnimi recepti paradižnikove diete!

Ideja za kosilo

Včasih primanjkuje časa, včasih pa idej. Nekaj smo jih za vas pripravili mi. Tokrat pripravljamo kosilo brez mesa.

Izbor uredništva

Septembra začnemo s skupnimi pripravami na maraton - pridružite se nam!

30. oktober! Letos že enaindvajsetič. Ste tudi vi z mislimi že tam? Prijavite se in se skupaj z nami pripravite na...

Več...

Jeep festival 2016! Praznujte z nami in osvojite vikend z Jeepom!

Vabimo vas na praznovanje 75-letnice znamke Jeep. V soboto, 10. septembra, se boste lahko med 10. in 17. uro na motokros...

Več...

Kaj nas pohodništvo uči o življenju?

Pohodništvo je odlična fizična aktivnost, ki povrh vsega ustvarja nepozabne spomine. Omogoča priložnosti, da se umirimo in...

Več...

Najbolj brane vsebine

10 vadb, pri katerih porabite več kalorij kot pri teku

Tek s seboj prinese veliko dobrih stvari, a ga kar nekaj ljudi ne mara. Nič zato. Tu so še druge vadbe, ki so prav tako koristne. Zbrali smo jih 10 in vsaj ena vam pa vendar mora biti všeč.
Več...

Bi bilo bolje kolesariti ali teči, da bi ostali fit?

Vsak od športov ima svoje prednosti. In slabosti, če pomislimo na možnosti poškodb. Ampak mi smo za to, da poskusite oboje. Najbolje, da začnete neko (sončno) soboto. Pripravili smo preprost načrt ...
Več...

15 nasvetov za tekače

Pa začnimo. Tek je primarno gibanje, kar NE pomeni...
Več...

14 navad, ki vas bodo osrečile

Si želite biti bolj srečni in zdravi? Potem je tu nekaj predlogov, kako lahko to preprosto dosežete. Ni težko, potreben je le prvi korak...
Več...

Kje vse se nahaja kalcij (in to ni mleko)

Običajno imamo v mislih, da je glavni vir kalcija mleko in mlečni izdelki, ker so nas tako naučili oziroma smo tako slišali v televizijskih oglasih. A dejstvo je, da lahko kalcij najdemo tudi v zelenjavi, sadju in oreščkih.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri