Grški jogurt na tri načine

Grški jogurt je v primerjavi z običajnim jogurtom gostejši in bolj smetanast.

Njegov okus ni tako kisel, ker se pri njegovi izdelavi s postopkom odcejanja odstrani sirotka, ohranita pa se blag okus ter kremna struktura. Iz štirih litrov mleka po odcejanju nastane približno 1 liter gostega jogurta. Običajno vsebuje 10 % maščobe v suhi snovi, dobi pa se tudi takega z 2 ali celo 0 % maščobe.

Prvotno so ga izdelovali iz ovčjega mleka, danes pa ga izdelujejo večinoma iz kravjega ali iz mešanice obeh.

Grški jogurt je osnovna sestavina tzatzikija, odličen pa je tudi za pripravo solatnih prelivov in enostavnih sladic.

Sami pripravite grški jogurt

Če v trgovini ne dobite grškega jogurta, ga lahko naredite tudi sami. Cedilo obložite z gazo, nanj stresite nekaj lončkov navadnega čvrstega jogurta in ga položite nad posodo. Jogurt za nekaj ur postavite v hladilnik, da se dobro odcedi.

Sladko in sadno

Sestavine za 4 osebe:

  • 600 g grškega jogurta
  • 100 g svežih borovnic
  • približno 8 žlic medu

Priprava:

Jogurt razdelite v štiri kozarce. Pokapljajte ga z medom in z žlico malo pomešajte. Po jogurtu posujte borovnice in postrezite.

Čas priprave: približno 5 minut. Na osebo: približno 340 kcal.

Oreškasto in trpko

Sestavine za 4 osebe:

  • 400 g grškega jogurta
  • 200 g marmelade iz rakitovca (ali iz šipka)
  • 40 g orehovih jedrc

Priprava:

V štiri kozarce razdelite marmelado iz rakitovca in jo prekrijte s polovico jogurta. Orehova jedrca sesekljajte, jih posujte po jogurtu in prekrijte s preostalim jogurtom. Sladico okrasite z orehi in po želji pokapljajte z medom.

Čas priprave: približno 5 minut. Na osebo: približno 325 kcal.

Pikantno in sveže

Sestavine za 1 skodelico omake:

  • 250 g grškega jogurta
  • ½ kumare
  • 2 stroka česna
  • ½ žličke soli
  • beli poper

Priprava:

Kumaro olupite, na drobno naribajte in zmešajte z jogurtom. Česen olupite, na drobno sesekljajte in primešajte jogurtu. Omako po okusu začinite s soljo in poprom.

Čas priprave: približno 10 minut. Na skodelico: približno 380 kcal.

Iz Lise

Sorodni članki

Ideja za kosilo

Včasih primanjkuje časa, včasih pa idej. Nekaj smo jih za vas pripravili mi. Tokrat pripravljamo kosilo brez mesa.

Najboljše spomladanske solate

Okusne spomladanske solate, ki ne bodo le 'spremljevalke' vašega pogrinjka. Kot samostojna jed bodo na vaš krožnik prinesle svežino in obilo vitaminov.

Zdravi namazi iz domače kuhinje

Ko nas preseneti lakota, običajno sežemo po kosu kruha s sirom, salamo ali pašteto. Ponujamo nekaj idej za bolj zdrav, a nič manj slasten prigrizek, ki ga namažete na kruh.

Izbor uredništva

Trening z neskončno kombinacijo vaj

Za današnji trening smo jih izbrali pet. Da boste močni, hitri, gibljvi in vzdržljivi.

Več...

Preverite, koliko so stara vaša ušesa

Od vseh čutil je uho najbolj obremenjeno. Slušni organ uporabljamo nenehno, njegovo delovanje pa se nam zdi povsem samoumevno...

Več...

Video: Vaje z valjčkom za odpravljanje celulita

Celulit ... tema, ki ji v tem letnem času zagotovo namenjamo veliko pozornosti in okoli katere še vedno kroži veliko zmotnih prepričanj.

Več...


Najbolj brane vsebine

So nadomestki obroka res to, kar trdijo, da so?

Dopolnila beljakovin v prahu niso noben bavbav, pravzaprav so lahko zelo priročen in v primeru sirotke nadvse zdrav primer hrane.
Več...

S hrano do energije

Ko boste naslednjič brez energije, namesto po kavi posezite po hrani, ki je nadomestek za energijo.
Več...

Očarljiva vzhodna Tirolska: v objemu pristnih naravnih lepot

Želite uživati v vsem, kar vam lahko podari narava, in si spočiti ob vrhunski wellness postrežbi nedaleč od doma? Avstrijski narodni park Visoke Ture (Hohe Tauern) in dolina Hochpustertal na vzhodnem Tirolskem vam ponujata nepozabno doživetje v osrčju naravnih znamenitosti in sodobne arhitekture.
Več...

Zakaj se tašča in snaha včasih težko sporazumeta?

Poznate kako sitno taščo in njenega sina, ki je kljub soprogi in lastni družini še vedno ostal 'mamin sinček'?
Več...

Zgodba o uspehu: Vsi so mi govorili, da nikoli ne bom suhica

Že kot majhna sem bila močnejše postave. Jedla sem vnaprej, da ja ne bom ostala brez energije, vedno sem vse pojedla, tudi če je bilo veliko preveč zame. Doma so mi govorili, da imam pač tako konstitucijo, da nikoli ne bom suhica. 
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri