Grški jogurt je v primerjavi z običajnim jogurtom gostejši in bolj smetanast.

Njegov okus ni tako kisel, ker se pri njegovi izdelavi s postopkom odcejanja odstrani sirotka, ohranita pa se blag okus ter kremna struktura. Iz štirih litrov mleka po odcejanju nastane približno 1 liter gostega jogurta. Običajno vsebuje 10 % maščobe v suhi snovi, dobi pa se tudi takega z 2 ali celo 0 % maščobe.

Prvotno so ga izdelovali iz ovčjega mleka, danes pa ga izdelujejo večinoma iz kravjega ali iz mešanice obeh.

Grški jogurt je osnovna sestavina tzatzikija, odličen pa je tudi za pripravo solatnih prelivov in enostavnih sladic.

Sami pripravite grški jogurt

Če v trgovini ne dobite grškega jogurta, ga lahko naredite tudi sami. Cedilo obložite z gazo, nanj stresite nekaj lončkov navadnega čvrstega jogurta in ga položite nad posodo. Jogurt za nekaj ur postavite v hladilnik, da se dobro odcedi.

Sladko in sadno

Sestavine za 4 osebe:

  • 600 g grškega jogurta
  • 100 g svežih borovnic
  • približno 8 žlic medu

Priprava:

Jogurt razdelite v štiri kozarce. Pokapljajte ga z medom in z žlico malo pomešajte. Po jogurtu posujte borovnice in postrezite.

Čas priprave: približno 5 minut. Na osebo: približno 340 kcal.

Oreškasto in trpko

Sestavine za 4 osebe:

  • 400 g grškega jogurta
  • 200 g marmelade iz rakitovca (ali iz šipka)
  • 40 g orehovih jedrc

Priprava:

V štiri kozarce razdelite marmelado iz rakitovca in jo prekrijte s polovico jogurta. Orehova jedrca sesekljajte, jih posujte po jogurtu in prekrijte s preostalim jogurtom. Sladico okrasite z orehi in po želji pokapljajte z medom.

Čas priprave: približno 5 minut. Na osebo: približno 325 kcal.

Pikantno in sveže

Sestavine za 1 skodelico omake:

  • 250 g grškega jogurta
  • ½ kumare
  • 2 stroka česna
  • ½ žličke soli
  • beli poper

Priprava:

Kumaro olupite, na drobno naribajte in zmešajte z jogurtom. Česen olupite, na drobno sesekljajte in primešajte jogurtu. Omako po okusu začinite s soljo in poprom.

Čas priprave: približno 10 minut. Na skodelico: približno 380 kcal.

Iz Lise

Sorodni članki

Ideja za kosilo

Včasih primanjkuje časa, včasih pa idej. Nekaj smo jih za vas pripravili mi. Tokrat pripravljamo kosilo brez mesa.

Najboljše spomladanske solate

Okusne spomladanske solate, ki ne bodo le 'spremljevalke' vašega pogrinjka. Kot samostojna jed bodo na vaš krožnik prinesle svežino in obilo vitaminov.

Zdravi namazi iz domače kuhinje

Ko nas preseneti lakota, običajno sežemo po kosu kruha s sirom, salamo ali pašteto. Ponujamo nekaj idej za bolj zdrav, a nič manj slasten prigrizek, ki ga namažete na kruh.

Izbor uredništva

Kako vaše misli vplivajo na učinkovitost vašega teka

Študija se morda zdi preprosta in malce smešna, a ima pomembno sporočilo.

Več...

Strategija tekmovalnega tempa teka

Prišel je čas, da ustvarite strategijo, kako hitro boste tekli, kdaj boste pili, kdaj boste pospešili in kdaj bi bilo...

Več...

Video: Vadba pred in po operaciji dojk

Ne glede na to, o kakšnem raku govorimo, je v preventivi in borbi z njim fizična aktivnost zelo pomembna, zato je ne...

Več...


Najbolj brane vsebine

Rebeka Potočnik: "Pri 31 letih se mi je svet obrnil na glavo"

Rebeka Potočnik ni samo pozitivna in zanimiva, predvsem se rada pohvali s tem, da je zmagovalka v bitki z rakom, za kar se pri združenju Europa Donna borijo številne ženske, ki širšo javnost o tej tematiki ozaveščajo že ves oktober.
Več...

Posledice pomanjkanja omega-3 maščobnih kislin so lahko resne

Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin je dandanes zelo pogosta težava vseh ljudi, ne le presnojedcev. Gre za posledico sodobnih sprememb prehranjevalnih navad in pomanjkanja znanja o učinkih esencialnih maščobnih kislin na zdravje.
Več...

Skrivnost za zdravo, fit in vitko telo

Oblikujte svojo postavo in pozabite na omejitve.
Več...

Ali s tekom lahko shujšam?

Tek za hujšanje ljudje večinoma dojemamo narobe. To je seveda logično, če upoštevamo, da ljudje, ki začnejo tekati, najprej shujšajo.
Več...

Bolezni, povezane s povečanimi izločanjem lojnic

Teh je veliko, najpogostejše, poleg mozoljev, pa so naslednje tri.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri