Ingverjevo pivo - osvežilni napitek, ki se v poletni vročini zares prileže

26. 6. 2022
Deli
Ingverjevo pivo - osvežilni napitek, ki se v poletni vročini zares prileže (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Recept za pripravo osvežilnega napitka, ki se v poletni vročini zares prileže.

Se je tudi vam že zgodilo, da ste brali knjigo in si tako živo predstavljali stvari, o katerih ste brali, da je ta predstava za vas postala resničnost?

O ingverjevem pivu sem v angleških in ameriških knjigah brala tako velikokrat, da mi je postalo popolnoma domače. Prav dobro sem si lahko predstavljala njegov vonj in okus. In ko sem ga prvič poskusila pri nutricionistki Sari v Benetkah, sem skoraj na glas izrazila svoje nasprotovanje. To pa že ni ingverjevo pivo. To je mnogo mnogo boljše!

Kozarec penečega ingverjevega piva se v vročini zares prileže. Osvežilen je, malo sladek, malo rezek. Mehurčki nas požgečkajo, agrumi osvežijo. Začutimo ga v nosu in v grlu. Uživamo in ohranimo trezno glavo. O, kako je dobro.

Pozimi mu dodam cimet, klinčke in kardamom. Poleti opojne božične dišavnice nadomestim s svežo meto, ki v bujnih šopih poganja na vrtu. Ingverjevo pivo z mintom za notranje hlajenje od mestne vročine pregretih teles je prava uspešnica.

Kadar pripravljam poletni obrok v naravi, v ameriški hladilnik obvezno naložim tudi nekaj steklenic tega doma pripravljenega napitka. In ker pivo prikliče lakoto, še nekaj dobrega za pod zob.

Recept za ingverjevo pivo

Sestavine za vsaj 4 žejne pivce:
  • 120 ml limoninega soka
  • 250 ml pomarančnega soka
  • 60 ml ingverjevega soka
  • 120 ml oziroma po okusu agavinega sirupa
  • pest metinih listov
  • 3–4 l mineralne vode
Priprava:
  • Ožamemo limone in pomaranče.
  • Ingver naribamo, nato ga ožamemo skozi gosto cedilo za čaj.
  • Vse sestavine, razen nekaj metinih lističev, ki jih bomo uporabili za okras, in mineralne vode, na hitro zmešamo v mešalniku.
  • V vrč s prostornino približno 1,5 l nalijemo dober deciliter dobljenega soka in previdno prilijemo ledeno mrzlo mineralno vodo. Ingverjevo pivo se zelo peni. Če imamo pri roki ledene kocke, jih dodamo v vrč, prav tako nekaj metinih lističev za okras.
  • Mešanica sadnih sokov in začimb lahko v hladilniku stoji kakšen dan ali dva, z mineralno vodo pa jo redčimo sproti.

Katja Mrzel, nutricionistka in mojstrica hranjena

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord