Pečen piščanec z zelišči

21. 2. 2012
Deli
Če želite hrustljavo zapečeno kožo, jo pred peko nežno osušite s papirnato brisačo.

Zares okusen piščanec za nizkokalorično  kosilo.

Potrebujete

  • 1 srednje velikega piščanca za peko
  • 4 srednje velike krompirje, razrezane na četrtine
  • 2 korenčka, narezana na koščke
  • 3 jedilne žlice sesekljanega svežega timijana ali rožmarina
  • 1 veliko čebulo, nare­­­­­zano na četrtine

Potrebujete še

  • 1 čajno žličko soli
  • 1 jedilno žlico ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol in poper po okusu

Priprava

1. Priporočamo, da piščanca nasolite večer prej in ga postavite v hladilnik. S soljo dobro natrite meso pod kožo na prsih (morate jo privzdigniti) in trebušno votlino. Pred peko pokapljajte piščanca s polovico oljčnega olja ter ga po celotni površini in pod kožo natrite z dvema jedilnima žlicama mešanice svežih zelišč. Pečico ogrejte na 230 °C.

2. V večjem pekaču zmešajte narezano zelenjavo, potresite s preostankom zelišč in pokapljajte z oljčnim oljem. Dodajte še malo soli in popra po okusu. Piščanca položite na zelenjavno posteljico in postavite pekač v ogreto pečico na srednjo rešetko.

3. Po 20 minutah zmanjšajte temperaturo na 190 °C in piščanca pecite še toliko časa, da se bo meso enakomerno prepeklo in da bo koža postala rumeno rjava in hrustljava. Dobro je, da s kuhinjskim termometrom preverite temperaturo v središču najdebelejšega dela (prsa ali stegno); znaša naj med 74 in 75 °C. Zadostuje za 4 porcije.

Na porcijo

340 kalorij, 15 g beljakovin, 41 g ogljikovih hidratov, 13 g maščob (3 g nasičenih), 5g vlaknin, 670 mg natrija.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"