Recept: Pečen brokoli s česnom in pomarančnim sokom

8. 2. 2014
Deli
Recept: Pečen brokoli s česnom in pomarančnim sokom (foto: Arhiv revije Čarovnija okusa)
Arhiv revije Čarovnija okusa

Le malokatera zelenjava ima tako bogato hranilno sestavo in hkrati tako nizko energijsko vrednost, kot jo ima brokoli. Zato nas bo (zaradi visoke vsebnosti vlaknin) obrok, ki vsebuje brokoli nasitil, ne da bi naš organizem obremenil z odvečnimi kalorijami.

Sestavine za 4 osebe:
  • 1 kg brokolija
  • 4 stroki česna
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici drobno naribane lupinice neškropljene pomaranče
  • sol in sveže mlet poper
  • sok polovice pomaranče
Priprava:

1. Brokoli razdelite na srednje velike brstiče, jih operite v topli vodi in zrežite na rezine. Te nato porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko.

2. Česen olupite in ga zrežite na tanke rezine.

3. Zmešajte oljčno olje, lupinico, sol in rezine česna in mešanico prelijte po brokoliju. Približno 25 minut ga pecite v pečici, segreti na 180 stopinj (ventilatorska 160 stopinj).

4. Pečen brokoli vzemite iz pečice, ga nakapajte s pomarančnim sokom in potresite s sveže mletim poprom.

Postrezite ga kot prilogo k pečeni perutnini ali mletemu mesu, z dušenim rižem in mariniranim tofujem pa je lahko tudi samostojna jed.

Čas priprave: približno 35 minut
Na osebo približno: 170 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati 13 g

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"