Recept za zapečeno vegetarijansko sarmo

17. 11. 2011
Deli
Recept za zapečeno vegetarijansko sarmo (foto: Profimedia)
Profimedia

Sarma nikakor ni nizkokalorična, malomastna hrana, primerna za bolnike, toda lahko jo pripravimo na več načinov. Če se vam zdi klasična sarma pretežka, vam ponujamo recept za njeno vegetarijansko različico.

Za 4 osebe

Sestavine:

  • 8 velikih listov svežega zelja
  • 100 g dolgozrnatega kuhanega riža
  • 4 drobno nasekljane mlade čebule
  • 1 strt strok česna
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata­
  • 75 g rozin (pol skodelice)
  • 2 žlici narezanih mandljev
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 skodelica zelenjavne juhe
  • 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
  • pol žlice mletega cimeta
  • 1 žlica kumine, sol, poper

Omaka:

  • 3 do 4 žlice jogurta
  • 1 žlica mlete kumine
  • 1 žlica nasekljane sveže mete

Priprava:

Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač premažemo z raztopljenim maslom ali oljem. Zeljne liste za 10 sekund parimo v vreli vodi oziroma dokler se ne zmehčajo. Odcedimo jih in jim izrežemo trdi stržen.

Priprava nadeva:

V velikem loncu segre­jemo olje. Dodamo mlado čebulo in česen ter oboje skupaj 30 sekund pražimo pri sred­nji temperaturi. Dodamo paradižnikov kon­centrat, rozine, mandlje, kumino, cimet, pe­teršilj in riž ter vse skupaj dobro premešamo.

Umaknemo z ognja in pustimo, da se malo ohladi.

Na rob zeljnega lista damo tri žlice nadeva, zavijemo in oblikujemo sarmo. Sar­me položimo v globlji pekač z zavito stranjo navzdol in prelijemo z jušno osnovo.

Da ne bi razpadle, jih obtežimo z narobe obrnjenim krožnikom in pokrijemo s pokrovom ali pre­krijemo s folijo. Pečemo 20 do 25 minut ozi­roma dokler se sarme ne zmehčajo.

Pri­pra­vimo jogurtovo omako (v skodelici zmešamo jogurt, kumino in meto), s katero jed pre­li­je­mo, pripravimo tik preden postrežemo sarme.

Skupaj kalorij:
1673 kcal.
Na obrok: 418 kcal, 53, 8 g ogljikovih hidratov, 8, 1 g maščob, 7, 8 g beljakovin.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"