Zdravilni učinki špinače

29. 2. 2012
Deli

Tudi ko so dnevi še hladni, zelena špinača jedem vdahne spomladansko noto. Poleg tega je špinača bogata z luteinom, ki znižuje holesterol in ščiti mišice pred starostno degeneracijo.

Špinačo so najprej gojili v Iranu in okoliških deželah, sčasoma pa se je razširila po vsej Evropi. V srednjem veku se je njen okus najprej zdel vabljiv Špancem. Danes, z izjemo tropskih krajev, raste po vsem svetu.

Zdravilni učinki

Špinačni listi vsebujejo skoraj vse pomembne vitamine, predvsem vitamine A, E, K in B, mineralne snovi, mikroelemente, mangan, jod in kalij. Res je, da vsebujejo tudi železo (v 100 g do 50 mg), toda naše telo ga lahko absorbira v zelo majhnih količinah.

Zelena zelenjava vsebuje lutein in zeaksantin – karotinoida, ki skrbita za vid in zmanjšujeta tveganje za nastanek s starostjo povezanih degenerativnih sprememb, ki lahko povzročijo slepoto. Kivi in špinača sta poleg tega bogata tudi z vitaminom C.

Dnevne potrebe boste potešili že s skodelico špinače na dan – dodajte jo sendvičem ali solatam. Zdaj imate tudi izgovor, da si privoščite pomakanje v špinačno omako!

Špinačna rulada s puranjo šunko

Sestavine za 4 osebe:

  • 300 g mlade špinače,
  • 100 g moke,
  • 2 žlici jedilnega škroba,
  • 1 strok česna,
  • sol in poper,
  • 5 jajc,
  • malo masla,
  • 4 rezine puranje šunke.

Špinačo operite in jo osušite ter liste zrežite na trakove. Presejte moko in jedilni škrob. Sesekljajte olupljen česen in ga zmešajte s soljo in poprom. Ločite beljake od rumenjakov. Rumenjake zmešajte skupaj s česnom, moko in špinačo. Beljake stepite v trd sneg in ga postopa primešajte špinačni mešanici.

Pekač obložite s papirjem za peko in ga premažite z malce masla. Po njem enakomerno razporedite testo in ga 15–17 minut pecite v pečici, ogreti na 160 stopinj (v ventilatorski na 140). Pečeno testo vzemite iz pečice, ga obložite s puranjo šunko in takoj previdno zvijte v rulado. Rulado zrežite na rezine in jih nataknite na zobotrebce ali nabodala. Zraven se prileže zelenjava v solati.

Priprava približno 45 minut.
Na osebo 250 kcal. B: 15 g, M: 11 g, OH: 24 g.

Iz revije Lisa - Čarovnija okusa

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord