Spomladanska juha s pirinimi cmoki

22. 3. 2012
Deli
Spomladanska juha (foto: Arhiv Burdy, Profimedia.cz)
Arhiv Burdy, Profimedia.cz

Majhen nasvet - ko blanširate zelenjavo, vode ne zavrzite, ampak jo shranite (lahko tudi v zamrzovalniku) in uporabite kot jušno osnovo. Osnovo lahko pripravite tudi iz jušnega koncentrata – v tem primeru uporabite takega, ki ne vsebuje glutamatov, konzervansov in umetnih barvil.

Sestavine za 4 osebe:

Za cmoke:

  • 100 g pirine moke,
  • 1 jajce,
  • 50 ml hladne vode,
  • sol, beli poper,
  • 2 žlici sesekljanih zelišč (peteršilj, drobnjak),
  • 1 ščepec muškatnega oreščka

Za juho:

  • 1 mlada čebula,
  • 1 šopek redkvic,
  • 200 g graha,
  • 2 žlici oljčnega olja,
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vode),
  • sol,
  • sveže mlet poper,
  • 2 žlici drobno sesekljanega drobnjaka

1. Moko presejte v skledo. Jajce zmešajte z vodo in ga začinite s soljo in poprom. Jajčno mešanico zlijte k moki, dodajte zelišča in muškat, vse skupaj dobro premešajte in zgnetite testo. Nato ga pustite približno 15 minut, da počiva.

2. Očistite in operite zelenjavo. Čebulo in redkvice narežite na tanke obročke in jih skupaj z grahom popražite na vročem olju. Zelenjavi prilijte juho oziroma vodo, jo začinite s soljo in poprom in kuhajte približno 10 minut.

3. Medtem iz testa s pomočjo dveh žličk oblikujte majhne cmoke. Položite jih v vrelo slano vodo in kuhajte 4–5 minut. Kuhane cmoke poberite iz vode, jih porazdelite po toplih globokih krožnikih in prelijte z juho. Posujte s sesekljanim drobnjakom in postrezite.

Priprava približno 35 minut.
Na osebo približno 190 kcal. B: 8 g, M: 7 g, OH: 26 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"