Pisane, z rukolo, s piščancem, s parmezanom, obogatene z jagnejtino in kruhovimi srčki in prelite z odličnimi prelivi... za piko na i.

Pisana listnata solata z breskvami in sladko-kislim prelivom

Za 4 osebe potrebujete:

  • ½ glave solate (na primer hrastovke, kristalke ali endivije)
  • 150 g mešane mlade listnate solate
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 1 žličko srednje ostre gorčice
  • 1 žličko lipovega medu
  • sol, poper
  • 6 žlic olivnega olja 4 zrele breskve

Priprava:

Oprane breskve prerežite na pol in jim odstranite koščice. S prerezano stranjo navzdol jih položite na razgreto naoljeno žar ponev in jih pecite 2–3 minute.

Pripravite solato, jo preberite, operite in dobro osušite. Večje liste po potrebi natrgajte na grižljaj velike koščke. Za preliv zmešajte kis, gorčico, med, sol, poper in olje.

Solato razdelite po krožnikih in obložite z breskvami. Vse skupaj pokapajte s prelivom. Zraven se priležejo tanke rezine rostbifa z zeliščno skorjico.

Čas priprave: približno 20 minut.
Na osebo: približno 290 kcal, beljakovine: 14 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 13 g.

Solata z rukolo, obogatena z jagnjetino

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 šopka rukole
  • 300 g češnjevega paradižnika
  • 1 veliko rdečo čebulo
  • 500 g fileja jagnjetine
  • 5 žlic olivnega olja
  • sol, poper
  • 2 žlici belega vinskega kisa

Priprava:

Pripravite solato in paradižnik. Rukolo oplaknite in osušite, paradižnike pa prerežite na pol. Čebulo olupite in zrežite na krhlje. Pripravite meso in ga na 1 žlici vročega olja krepko opecite. Zavijte ga v aluminijasto folijo in ga pustite počivati približno 4 minute. Nato meso začinite s soljo in poprom.

Kis zmešajte s preostalim oljem, soljo in poprom. V skledi zmešajte rukolo, paradižnik, čebulo in preliv. Meso zrežite na tanke rezine. Solato razdelite po krožnikih in jo obložite z rezinami jagnjetine.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 390 kcal, beljakovine: 36 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 3 g.

Solata s špinačo, semeni in limoninim prelivom

Sestavine za 4 osebe:

  • 7 žlic olja
  • ½ žličke paprike v prahu
  • ½ žličke karija v prahu
  • sol
  • kajenski poper
  • 600 g filejev piščančjih prsi
  • 300 g mlade špinače
  • 200 g kislice
  • 1 kumaro
  • 2 mladi čebuli
  • 2 vejici peteršilja
  • 50 g sončničnih semen (ali pinjol)
  • 3 žlice limoninega soka
  • 1 žličko medu

Priprava:

Zmešajte 4 žlice olja, papriko v prahu, kari ter ščepec kajenskega popra in soli. Piščančje meso premažite z marinado in ga na žaru ali na žar ponvi pecite 12–16 minut.

Špinačo in kislico oplaknite in dobro osušite. Kumaro olupite in zrežite na rezine. Mlado čebulo očistite in zrežite na kolute. Peteršilj sesekljajte, semena pa na hitro popražite v suhi ponvi brez dodane maščobe.

Olje zmešajte z limoninim sokom, medom in soljo. Vse sestavine razdelite po krožnikih in solato pokapajte s prelivom.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 460 kcal, beljakovine: 41 g, maščobe: 28 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Solata s skutnimi žličniki, zaokrožena z gorčičnim prelivom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 žličko tekočega medu
  • 2 žlički srednje ostre gorčice
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 4 žlice repičnega olja
  • sol, poper
  • 1 šop bazilike
  • 1 veliko glavo solate
  • 1 rdečo papriko
  • 150 g češnjevega paradižnika
  • 8 rezin prekajenih puranjih prsi
  • 200 g kremnega sirčka
  • 1 žličko hrena (iz kozarca)

Priprava:

Za preliv zmešajte med, gorčico, jabolčni kis in repično olje. Preliv začinite s soljo in poprom. Pripravite zelišča, solato in zelenjavo. Solato osušite in liste natrgajte na grižljaj velike koščke. Papriko zrežite na koščke, paradižnike pa na polovice. Solato zmešajte z zelenjavo in jo razdelite po krožnikih. Rezine puranjih prsi zvijte in jih razporedite po solati.

V majhni skodelici zmešajte kremni sirček in hren ter po okusu solite in poprajte. Z dvema vlažnima žličkama iz sirčka oblikujte 8–12 žličnikov in jih razporedite po solati. Solato pokapljajte s prelivom in jo takoj postrezite. Zraven se prileže hrustljava bageta ali črni kruh.

Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo: približno 190 kcal, beljakovine: 13 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Sorodni članki

Najboljše spomladanske solate

Okusne spomladanske solate, ki ne bodo le 'spremljevalke' vašega pogrinjka. Kot samostojna jed bodo na vaš krožnik prinesle svežino in obilo vitaminov.

Piščančja solata z rukolo in s papajo

Papaja ima nekoliko specifičen okus, a je lahko prav osvežujoč obrok za zajtrk, predjed ali za sladico. Ker je papajo najbolje zaužiti surovo, je odlična tudi za pripravo...

Skutni žličniki na solati

Za 4 osebe potrebujete: 1 žličko tekočega medu, 2 žlički srednje ostre gorčice, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, poper, 4 žlice olja, 1 šop bazilike, 300 g zelene solate, 1...

Izbor uredništva

Septembra začnemo s skupnimi pripravami na maraton!

Slabe tri mesece nas loči do največjega tekaškega dogodka pri nas – Volkswagen 19. Ljubljanskega maratona. Odlična priložnost, da...

Več...

10 zelišč in začimb, ki pomagajo hujšati

Predstavljamo zelišča in začimbe, ki imajo (med drugim) značilnosti, ki vam bodo pomagala pri hujšanju.

Več...

Tritedenski načrt hoje in navajanja na redno gibanje

Vaše telo potrebuje čas, da se navadi na trening. Začetni cilj zato naj ne bo preveč ambiciozen. Ustvariti morate osnovno...

Več...


Najbolj brane vsebine

Recept: Zdravo sladkanje - z meto in koščki čokolade

Superhrana je resnično super – polna vitaminov, mineralov, antioksidantov in fitohranil. Dodajte jo v smuti in dobili boste super smuti, božansko mešanico, ki kar prekipeva od hranil, energije in slastnih okusov.
Več...

Zakaj pred menstruacijo tako radi posegate po nezdravi hrani

Vsakič, brez izjeme, pred menstruacijo si zažeite sladkarij, tortic in druge redilne hrane. Zakaj pride do tega?
Več...

6 razlogov, zakaj je dan dobro začeti s toplo limonado

Ritual, ki prihaja iz ayurvede, prinaša cel kup zdravju dobrodejnih učinkov.
Več...

7 zdravih živil, ki si jih lahko pripravite vnaprej

Če se pogosto znajdete v situaciji, ki od vas zahteva presneto trdno voljo – da se ne bi mimogrede že sedmič ustavili pri kavnem avtomatu, ali še huje, pri tistem, s sladkarijami, namreč, – priporočamo, da razmislite o tej rešitvi.
Več...

Video: Top 5 živil, ki 'ubijajo' trdovratne maščobe okoli trebuha

Če si želite ravnega trebuha, brez odvečnih maščobnih oblog, niste edini. Pa tudi vi v želji, da bi čim prej dosegli omenjeni cilj, iščete le informacije o tem, česa ne smete početi, čemu se morate izogibati in katerih živil ne smete uživati?
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri