Pisane, z rukolo, s piščancem, s parmezanom, obogatene z jagnejtino in kruhovimi srčki in prelite z odličnimi prelivi... za piko na i.

Pisana listnata solata z breskvami in sladko-kislim prelivom

Za 4 osebe potrebujete:

  • ½ glave solate (na primer hrastovke, kristalke ali endivije)
  • 150 g mešane mlade listnate solate
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 1 žličko srednje ostre gorčice
  • 1 žličko lipovega medu
  • sol, poper
  • 6 žlic olivnega olja 4 zrele breskve

Priprava:

Oprane breskve prerežite na pol in jim odstranite koščice. S prerezano stranjo navzdol jih položite na razgreto naoljeno žar ponev in jih pecite 2–3 minute.

Pripravite solato, jo preberite, operite in dobro osušite. Večje liste po potrebi natrgajte na grižljaj velike koščke. Za preliv zmešajte kis, gorčico, med, sol, poper in olje.

Solato razdelite po krožnikih in obložite z breskvami. Vse skupaj pokapajte s prelivom. Zraven se priležejo tanke rezine rostbifa z zeliščno skorjico.

Čas priprave: približno 20 minut.
Na osebo: približno 290 kcal, beljakovine: 14 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 13 g.

Solata z rukolo, obogatena z jagnjetino

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 šopka rukole
  • 300 g češnjevega paradižnika
  • 1 veliko rdečo čebulo
  • 500 g fileja jagnjetine
  • 5 žlic olivnega olja
  • sol, poper
  • 2 žlici belega vinskega kisa

Priprava:

Pripravite solato in paradižnik. Rukolo oplaknite in osušite, paradižnike pa prerežite na pol. Čebulo olupite in zrežite na krhlje. Pripravite meso in ga na 1 žlici vročega olja krepko opecite. Zavijte ga v aluminijasto folijo in ga pustite počivati približno 4 minute. Nato meso začinite s soljo in poprom.

Kis zmešajte s preostalim oljem, soljo in poprom. V skledi zmešajte rukolo, paradižnik, čebulo in preliv. Meso zrežite na tanke rezine. Solato razdelite po krožnikih in jo obložite z rezinami jagnjetine.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 390 kcal, beljakovine: 36 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 3 g.

Solata s špinačo, semeni in limoninim prelivom

Sestavine za 4 osebe:

  • 7 žlic olja
  • ½ žličke paprike v prahu
  • ½ žličke karija v prahu
  • sol
  • kajenski poper
  • 600 g filejev piščančjih prsi
  • 300 g mlade špinače
  • 200 g kislice
  • 1 kumaro
  • 2 mladi čebuli
  • 2 vejici peteršilja
  • 50 g sončničnih semen (ali pinjol)
  • 3 žlice limoninega soka
  • 1 žličko medu

Priprava:

Zmešajte 4 žlice olja, papriko v prahu, kari ter ščepec kajenskega popra in soli. Piščančje meso premažite z marinado in ga na žaru ali na žar ponvi pecite 12–16 minut.

Špinačo in kislico oplaknite in dobro osušite. Kumaro olupite in zrežite na rezine. Mlado čebulo očistite in zrežite na kolute. Peteršilj sesekljajte, semena pa na hitro popražite v suhi ponvi brez dodane maščobe.

Olje zmešajte z limoninim sokom, medom in soljo. Vse sestavine razdelite po krožnikih in solato pokapajte s prelivom.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 460 kcal, beljakovine: 41 g, maščobe: 28 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Solata s skutnimi žličniki, zaokrožena z gorčičnim prelivom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 žličko tekočega medu
  • 2 žlički srednje ostre gorčice
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 4 žlice repičnega olja
  • sol, poper
  • 1 šop bazilike
  • 1 veliko glavo solate
  • 1 rdečo papriko
  • 150 g češnjevega paradižnika
  • 8 rezin prekajenih puranjih prsi
  • 200 g kremnega sirčka
  • 1 žličko hrena (iz kozarca)

Priprava:

Za preliv zmešajte med, gorčico, jabolčni kis in repično olje. Preliv začinite s soljo in poprom. Pripravite zelišča, solato in zelenjavo. Solato osušite in liste natrgajte na grižljaj velike koščke. Papriko zrežite na koščke, paradižnike pa na polovice. Solato zmešajte z zelenjavo in jo razdelite po krožnikih. Rezine puranjih prsi zvijte in jih razporedite po solati.

V majhni skodelici zmešajte kremni sirček in hren ter po okusu solite in poprajte. Z dvema vlažnima žličkama iz sirčka oblikujte 8–12 žličnikov in jih razporedite po solati. Solato pokapljajte s prelivom in jo takoj postrezite. Zraven se prileže hrustljava bageta ali črni kruh.

Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo: približno 190 kcal, beljakovine: 13 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Sorodni članki

Najboljše spomladanske solate

Okusne spomladanske solate, ki ne bodo le 'spremljevalke' vašega pogrinjka. Kot samostojna jed bodo na vaš krožnik prinesle svežino in obilo vitaminov.

Piščančja solata z rukolo in s papajo

Papaja ima nekoliko specifičen okus, a je lahko prav osvežujoč obrok za zajtrk, predjed ali za sladico. Ker je papajo najbolje zaužiti surovo, je odlična tudi za pripravo...

Skutni žličniki na solati

Za 4 osebe potrebujete: 1 žličko tekočega medu, 2 žlički srednje ostre gorčice, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, poper, 4 žlice olja, 1 šop bazilike, 300 g zelene solate, 1...

Izbor uredništva

Refleksoterapija za harmonično ravnovesje telesa in duha

Refleksoterapija je čudovit balzam za dušo in telo. Kot kulturna tradicija je prisotna po celem svetu, njena moč je...

Več...

Stopite iz območja udobja

Občasno stopite tudi iz svojega območja udobja in ugotovite, kje so vaše meje.

Več...

Aktivni vikend: Odložimo bremena in kilograme

10. - 12. oktober 2014, Bohinj Park Hotel.

Več...


Najbolj brane vsebine

Kako se znebiti maščobnih blazinic na hrbtu

Maščobne blazinice ob modrčku ali pa na predelu bokov niso ravno zabavna stvar. A že malce truda zadostuje, da se boste v svoji koži počutili bolje.
Več...

Znaki, ki kažejo na pomanjkljivo delovanje ščitnice

Kako pomemben za dobro počutje je majhen organ na grlu, večina ljudi opazi šele, ko je z njim nekaj narobe. In to se ne pojavlja tako zelo redko. Tako v Evropi kot tudi v Sloveniji za boleznijo ščitnice zboleva čedalje več ljudi.
Več...

Kaj se zgodi z vašim telesom, ko prenehate z vadbo?

Kaj se zgodi z vašim telesom, ko prenehate z vadbo in kaj narediti, da bomo spet na konju – v petih pogostih situacijah.
Več...

Slovenci uspešni na finalu BMW Clean Water Regatte v Amsterdamu

Pred kratkim je v Amsterdamu v veslaškem centru Bosbaan potekalo Svetovno prvenstvo v veslanju.
Več...

Weekend Bike Festival združil profesionalne in rekreacijske kolesarje

Pretekli konec tedna se je preko Mure odvil v športnem duhu. V medžimurskih športnih toplicah Sveti Martin, kjer so prvi na hrvaškem prejeli licenco Adria Bike Hotel, se je odvil festival Weekend Bike Festival. Kolesarski praznik je k našim sosedom privabil okrog 500 profesionalnih in rekreacijskih kolesarjev in aktivnih turistov.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri