solata

Pisane, z rukolo, s piščancem, s parmezanom, obogatene z jagnejtino in kruhovimi srčki in prelite z odličnimi prelivi... za piko na i.

Pisana listnata solata z breskvami in sladko-kislim prelivom

Za 4 osebe potrebujete:

  • ½ glave solate (na primer hrastovke, kristalke ali endivije)
  • 150 g mešane mlade listnate solate
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 1 žličko srednje ostre gorčice
  • 1 žličko lipovega medu
  • sol, poper
  • 6 žlic olivnega olja 4 zrele breskve

Priprava:

Oprane breskve prerežite na pol in jim odstranite koščice. S prerezano stranjo navzdol jih položite na razgreto naoljeno žar ponev in jih pecite 2–3 minute.

Pripravite solato, jo preberite, operite in dobro osušite. Večje liste po potrebi natrgajte na grižljaj velike koščke. Za preliv zmešajte kis, gorčico, med, sol, poper in olje.

Solato razdelite po krožnikih in obložite z breskvami. Vse skupaj pokapajte s prelivom. Zraven se priležejo tanke rezine rostbifa z zeliščno skorjico.

Čas priprave: približno 20 minut.
Na osebo: približno 290 kcal, beljakovine: 14 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 13 g.

Solata z rukolo, obogatena z jagnjetino

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 šopka rukole
  • 300 g češnjevega paradižnika
  • 1 veliko rdečo čebulo
  • 500 g fileja jagnjetine
  • 5 žlic olivnega olja
  • sol, poper
  • 2 žlici belega vinskega kisa

Priprava:

Pripravite solato in paradižnik. Rukolo oplaknite in osušite, paradižnike pa prerežite na pol. Čebulo olupite in zrežite na krhlje. Pripravite meso in ga na 1 žlici vročega olja krepko opecite. Zavijte ga v aluminijasto folijo in ga pustite počivati približno 4 minute. Nato meso začinite s soljo in poprom.

Kis zmešajte s preostalim oljem, soljo in poprom. V skledi zmešajte rukolo, paradižnik, čebulo in preliv. Meso zrežite na tanke rezine. Solato razdelite po krožnikih in jo obložite z rezinami jagnjetine.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 390 kcal, beljakovine: 36 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 3 g.

Solata s špinačo, semeni in limoninim prelivom

Sestavine za 4 osebe:

  • 7 žlic olja
  • ½ žličke paprike v prahu
  • ½ žličke karija v prahu
  • sol
  • kajenski poper
  • 600 g filejev piščančjih prsi
  • 300 g mlade špinače
  • 200 g kislice
  • 1 kumaro
  • 2 mladi čebuli
  • 2 vejici peteršilja
  • 50 g sončničnih semen (ali pinjol)
  • 3 žlice limoninega soka
  • 1 žličko medu

Priprava:

Zmešajte 4 žlice olja, papriko v prahu, kari ter ščepec kajenskega popra in soli. Piščančje meso premažite z marinado in ga na žaru ali na žar ponvi pecite 12–16 minut.

Špinačo in kislico oplaknite in dobro osušite. Kumaro olupite in zrežite na rezine. Mlado čebulo očistite in zrežite na kolute. Peteršilj sesekljajte, semena pa na hitro popražite v suhi ponvi brez dodane maščobe.

Olje zmešajte z limoninim sokom, medom in soljo. Vse sestavine razdelite po krožnikih in solato pokapajte s prelivom.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 460 kcal, beljakovine: 41 g, maščobe: 28 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Solata s skutnimi žličniki, zaokrožena z gorčičnim prelivom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 žličko tekočega medu
  • 2 žlički srednje ostre gorčice
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 4 žlice repičnega olja
  • sol, poper
  • 1 šop bazilike
  • 1 veliko glavo solate
  • 1 rdečo papriko
  • 150 g češnjevega paradižnika
  • 8 rezin prekajenih puranjih prsi
  • 200 g kremnega sirčka
  • 1 žličko hrena (iz kozarca)

Priprava:

Za preliv zmešajte med, gorčico, jabolčni kis in repično olje. Preliv začinite s soljo in poprom. Pripravite zelišča, solato in zelenjavo. Solato osušite in liste natrgajte na grižljaj velike koščke. Papriko zrežite na koščke, paradižnike pa na polovice. Solato zmešajte z zelenjavo in jo razdelite po krožnikih. Rezine puranjih prsi zvijte in jih razporedite po solati.

V majhni skodelici zmešajte kremni sirček in hren ter po okusu solite in poprajte. Z dvema vlažnima žličkama iz sirčka oblikujte 8–12 žličnikov in jih razporedite po solati. Solato pokapljajte s prelivom in jo takoj postrezite. Zraven se prileže hrustljava bageta ali črni kruh.

Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo: približno 190 kcal, beljakovine: 13 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Sorodni članki

Najboljše spomladanske solate

Okusne spomladanske solate, ki ne bodo le 'spremljevalke' vašega pogrinjka. Kot samostojna jed bodo na vaš krožnik prinesle svežino in obilo vitaminov.

Piščančja solata z rukolo in s papajo

Papaja ima nekoliko specifičen okus, a je lahko prav osvežujoč obrok za zajtrk, predjed ali za sladico. Ker je papajo najbolje zaužiti surovo, je odlična tudi za pripravo...

Skutni žličniki na solati

Za 4 osebe potrebujete: 1 žličko tekočega medu, 2 žlički srednje ostre gorčice, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, poper, 4 žlice olja, 1 šop bazilike, 300 g zelene solate, 1...

Izbor uredništva

None

Naredite svojo očiščevalno vodo

Ste se naveličali puste vode brez okusa? Sami naredite razstrupljevalne vode, ki vas ne bodo polnile s sladkorji, ampak...

Več...

Vozite se dlje. Dvakrat dlje.

Družba Petrol vam omogoča visoko kakovostno predelavo vašega vozila na avtoplin v izbranih...

Več...

NAGRADNI KVIZ: Mislite, da veste dovolj o vitaminih? Naj vas izzovemo!

Ne mine dan brez vitaminov in mineralov – vsaj v medijih ne. Vsak dan lahko v revijah, časopisih, na spletu ali družabnih omrežjih kaj...

Več...

Najbolj brane vsebine

Ali prepoznate znake zakisanosti?

Telo najbolje deluje takrat, ko je v njem enak delež kislih in bazičnih snovi. Da bo telo optimalno delovalo in bomo polni pozitivne energije, ga moramo razkisati in vzpostaviti kislinsko-bazično ravnovesje.
Več...

7 navad žensk, ki imajo lepe in močne lase

Čeprav genov ne moremo spremeniti, lahko za močne, sijoče in zdrave lase veliko naredimo sami. Zbrali smo nekaj odličnih nasvetov iz ust strokovnjakov.
Več...

Boleča zgodba slovenskega para, ki se lahko zgodi tudi vam

Menite, da se ne razumejo zgolj razvajeni mlajši pari, ki ne znajo potrpeti in hočejo, da je vedno vse po njihovo? Da se ločijo za vsako figo? Pa ni tako. Strokovnjakinja za partnerske odnose je delila bolečo zgodbo para, ki se lahko zgodi prav vsakemu izmed nas, a nosi pomembno sporočilo.
Več...

5 skrivnostnih krajev, ki jih nikoli ne boste videli

Ponavadi si vsi želimo najbolj vedeti in videti tisto, kar je največja skrivnost. Zato vse močno privlačijo kraji, ki se jih ne sme obiskati. Poglejmo pet najbolj skrivnostnih.
Več...

Zakaj so bučke tako dobre za zdravje

Bučke so zelo bogate s hranljivimi sestavinami, obenem pa niso preveč kalorične. Poleg tega, da niso preveč kalorične, bučke tudi zelo dobro vplivajo na človeški organizem. Kako? Preverite!
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri