solata

Pisane, z rukolo, s piščancem, s parmezanom, obogatene z jagnejtino in kruhovimi srčki in prelite z odličnimi prelivi... za piko na i.

Pisana listnata solata z breskvami in sladko-kislim prelivom

Za 4 osebe potrebujete:

  • ½ glave solate (na primer hrastovke, kristalke ali endivije)
  • 150 g mešane mlade listnate solate
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 1 žličko srednje ostre gorčice
  • 1 žličko lipovega medu
  • sol, poper
  • 6 žlic olivnega olja 4 zrele breskve

Priprava:

Oprane breskve prerežite na pol in jim odstranite koščice. S prerezano stranjo navzdol jih položite na razgreto naoljeno žar ponev in jih pecite 2–3 minute.

Pripravite solato, jo preberite, operite in dobro osušite. Večje liste po potrebi natrgajte na grižljaj velike koščke. Za preliv zmešajte kis, gorčico, med, sol, poper in olje.

Solato razdelite po krožnikih in obložite z breskvami. Vse skupaj pokapajte s prelivom. Zraven se priležejo tanke rezine rostbifa z zeliščno skorjico.

Čas priprave: približno 20 minut.
Na osebo: približno 290 kcal, beljakovine: 14 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 13 g.

Solata z rukolo, obogatena z jagnjetino

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 šopka rukole
  • 300 g češnjevega paradižnika
  • 1 veliko rdečo čebulo
  • 500 g fileja jagnjetine
  • 5 žlic olivnega olja
  • sol, poper
  • 2 žlici belega vinskega kisa

Priprava:

Pripravite solato in paradižnik. Rukolo oplaknite in osušite, paradižnike pa prerežite na pol. Čebulo olupite in zrežite na krhlje. Pripravite meso in ga na 1 žlici vročega olja krepko opecite. Zavijte ga v aluminijasto folijo in ga pustite počivati približno 4 minute. Nato meso začinite s soljo in poprom.

Kis zmešajte s preostalim oljem, soljo in poprom. V skledi zmešajte rukolo, paradižnik, čebulo in preliv. Meso zrežite na tanke rezine. Solato razdelite po krožnikih in jo obložite z rezinami jagnjetine.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 390 kcal, beljakovine: 36 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 3 g.

Solata s špinačo, semeni in limoninim prelivom

Sestavine za 4 osebe:

  • 7 žlic olja
  • ½ žličke paprike v prahu
  • ½ žličke karija v prahu
  • sol
  • kajenski poper
  • 600 g filejev piščančjih prsi
  • 300 g mlade špinače
  • 200 g kislice
  • 1 kumaro
  • 2 mladi čebuli
  • 2 vejici peteršilja
  • 50 g sončničnih semen (ali pinjol)
  • 3 žlice limoninega soka
  • 1 žličko medu

Priprava:

Zmešajte 4 žlice olja, papriko v prahu, kari ter ščepec kajenskega popra in soli. Piščančje meso premažite z marinado in ga na žaru ali na žar ponvi pecite 12–16 minut.

Špinačo in kislico oplaknite in dobro osušite. Kumaro olupite in zrežite na rezine. Mlado čebulo očistite in zrežite na kolute. Peteršilj sesekljajte, semena pa na hitro popražite v suhi ponvi brez dodane maščobe.

Olje zmešajte z limoninim sokom, medom in soljo. Vse sestavine razdelite po krožnikih in solato pokapajte s prelivom.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 460 kcal, beljakovine: 41 g, maščobe: 28 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Solata s skutnimi žličniki, zaokrožena z gorčičnim prelivom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 žličko tekočega medu
  • 2 žlički srednje ostre gorčice
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 4 žlice repičnega olja
  • sol, poper
  • 1 šop bazilike
  • 1 veliko glavo solate
  • 1 rdečo papriko
  • 150 g češnjevega paradižnika
  • 8 rezin prekajenih puranjih prsi
  • 200 g kremnega sirčka
  • 1 žličko hrena (iz kozarca)

Priprava:

Za preliv zmešajte med, gorčico, jabolčni kis in repično olje. Preliv začinite s soljo in poprom. Pripravite zelišča, solato in zelenjavo. Solato osušite in liste natrgajte na grižljaj velike koščke. Papriko zrežite na koščke, paradižnike pa na polovice. Solato zmešajte z zelenjavo in jo razdelite po krožnikih. Rezine puranjih prsi zvijte in jih razporedite po solati.

V majhni skodelici zmešajte kremni sirček in hren ter po okusu solite in poprajte. Z dvema vlažnima žličkama iz sirčka oblikujte 8–12 žličnikov in jih razporedite po solati. Solato pokapljajte s prelivom in jo takoj postrezite. Zraven se prileže hrustljava bageta ali črni kruh.

Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo: približno 190 kcal, beljakovine: 13 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Sorodni članki

Najboljše spomladanske solate

Okusne spomladanske solate, ki ne bodo le 'spremljevalke' vašega pogrinjka. Kot samostojna jed bodo na vaš krožnik prinesle svežino in obilo vitaminov.

Piščančja solata z rukolo in s papajo

Papaja ima nekoliko specifičen okus, a je lahko prav osvežujoč obrok za zajtrk, predjed ali za sladico. Ker je papajo najbolje zaužiti surovo, je odlična tudi za pripravo...

Skutni žličniki na solati

Za 4 osebe potrebujete: 1 žličko tekočega medu, 2 žlički srednje ostre gorčice, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, poper, 4 žlice olja, 1 šop bazilike, 300 g zelene solate, 1...

Izbor uredništva

Kako se V RESNICI znebimo maščob na notranji strani stegen?

Trenerka za ženske Nuša Gnezda odgovarja, kako se znebiti maščobnih oblog na notranji strani stegen, ki motijo...

Več...

FOTO: To je Slovenija

Fotograf Aleš Krivec zna v svoj objektiv ujeti najlepše koščke naše dežele, ki te navdajo s hvaležnostjo, da živimo v...

Več...

3 triki za hujšanje, ki jih zagotovo ne poznate!

Trije odlični nasveti športnega in osebnega trenerja, ki igrajo pomembno vlogo pri hujšanju in vzdrževanju teže, pa...

Več...

Najbolj brane vsebine

Odlične ideje za pripravo kakovostnega zajtrka na hitro

Zajtrk naj bo najpomembnejši obrok v dnevu. Energijo, ki jo zaužijemo z njim, bomo potrebovali in porabili čez dan. Prav tako brez jutranjega obroka možgani niso sposobni koncentracije in poglobljenega razmišljanja. To velja za vas in vaše najmlajše.
Več...

Ko moški potisne zaljubljeno žensko proč od sebe

Čudna so pota ljubezni. Vedno znova se učim, kako nepredvidljivo ljudje reagiramo, ko pride do naših notranjih bolečin, bojev, dilem, ljubezenskih izzivov in iskanja pravega partnerja.
Več...

Tehnika teka: Osnovi napotki za dobro tekaško držo in sproščen tekaški korak

Teči zna vsak, se je nekoč govorilo, govori se še dandanes, teči zna vsak! Seveda teči zna vsak, potrjujem! Vendar pravilno tehniko poznajo samo 'učeni' tekači in takšni nimajo težav s poškodbami in pretreniranostjo, takšni tekači 'letijo' in imajo lepo medmišično koordinacijo, videti so lahkotni, kot da je tek najbolj enostavna stvar.
Več...

5 živil za zdrav in mladosten videz kože

Poskusite združiti naših 5 živil z najcenejšim in najbolj učinkovitim načinom za odplakovanje strupov - pitjem vode, svežim zrakom, gibanjem ter kakovostno nego kože.
Več...

Naravne snovi, ki so odlične v boju proti celulitu

Prvo in najbolj zlato pravilo v boju proti nastanku celulita je redno gibanje, zdrav način življenja in prehranjevanja ter zadostna količina popite vode. Seveda pa so tu tudi naravni pomočniki, ki pomagajo in omilijo videz pomarančne kože.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri