Ozimnica v kozarcih

26. 8. 2012
Deli
Ozimnica v kozarcih

Je kaj lepšega, kot sredi zime odpreti kozarček doma vloženega poletnega sadja ali zelenjave?

Če nimate vrta, izkoristite poletni čas, ko sta sezonsko sadje in zelenjava najcenejša, ter pripravite ozimnico v kozarcih.

Vlaganje

V kis običajno vlagamo zelenjavo, na primer kumarice, papriko, bučke in buče. Visoka vsebnost kisline preprečuje razvoj bakterij in zelenjavo konzervira. Za vlaganje lahko uporabite vinski, sadni ali jabolčni kis ter posebni alkoholni kis za vlaganje. V kis vložena zelenjava je obstojna najmanj šest mesecev.

Nekatere vrste zelenjave, na primer paradižnike, lahko vložite tudi v olje. Olje preprečuje stik zelenjave z zrakom in jo tako ohrani nepredušno zapečateno. Za vlaganje uporabite nevtralno olje, na primer sončnično ali repično, lahko pa tudi oljčno. V olje vložena zelenjava je obstojna najmanj tri mesece.

Vkuhavanje

Za vkuhavanje je primerno sadje s čvrstim mesom, na primer češnje, višnje, hruške, breskve, marelice ali slive. Vkuhate lahko tudi zelenjavo v kisu, skupaj s sladkorjem in začimbami, in ji tako še podaljšate obstoj­nost.

Sadje naložite v kozarce, ga prelijete z oslajeno vodo (prevrete 1 l vode in 500 g sladkorja) in dodate začimbe. Kozarce zaprete, jih postavite v globok pekač in prilijete vodo 2 cm visoko. Pekač s kozarci postavite v pečico, ogreto na 175 stopinj, in sadje vkuhavate približno 30 minut. Tako vkuhano sadje je obstojno več mesecev, vse do leta dni.

Za boljši okus

Za tisto piko na i poskrbijo začimbe, ki svojo polno aromo razvijejo šele med hranjenjem vloženih dobrot v shrambi. Za pikantnost poskrbijo na primer klinčki, piment, koper, poper in čebula, za ostrino čili, za orientalsko noto pa orientalska kumina.

Čistoča je zakon

Kozarci za vlaganje in pokrovčki morajo biti popolnoma čisti. Najbolje je, da jih prekuhate v vreli vodi. Kozarcev in pokrovčkov zatem ne brišite – obrnite jih narobe in jih položite na čist prt ter pustite, da se posušijo.

Priporočamo: Vloženi pikantni paradižniki, vložena paprika s sirom in rdeča pesa ter vložene breskve in melone.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"