Pomladanski meni s testeninami in svežimi zelišči

24. 4. 2015
Deli
Pomladanski meni s testeninami in svežimi zelišči (foto: Profimedia)
Profimedia

Privoščite si pravi pomladanski meni s testeninami in svežimi zelišči.

Kapeleti z mlado čebulo, bučkami in meto

Za 4 osebe potrebujete:
  • 350 g majhnih bučk
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 4 sesekljane mlade čebule
  • 3 žličke sesekljane mete
  • sol, poper
  • 320 g kapeletov
  • 40 g drobno nastrganega parmezana
Priprava:

1. Bučke operite in jih obrišite. Nato jih grobo nastrgajte. Očiščeno mlado čebulo sesekljajte in jo približno 2 minuti pražite na 4 žlicah oljčnega olja. Dodajte še bučke in 3 žličke sesekljane mete. Začinite s soljo in poprom. Temperaturo povišajte in vse skupaj ob stalnem mešanju pražite še približno 5 minut. V vmesnem času v večji količini vrele slane vode al dente skuhajte testenine.

2. Bučke zmešajte z odcejenimi testeninami in po potrebi primešajte še malce vode, v kateri so se kuhale. Nato primešajte 1 žlico olja in 40 g nastrganega parmezana. Pred serviranjem jed okrasite še z meto.

Široki rigatoni s koprivami in ostružki pomaranč

Za 4 osebe potrebujete:
  • 400 g koprive
  • 1 neškropljeno pomarančo
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 100 g pancete (trakove)
  • 2 stroka česna
  • 1 ščepec čilija
  • sol
  • 4 rumenjake
  • 320 g rigatonov
Priprava:

1. Oplaknite koprive (nadenite si rokavice), s stebel potrgajte liste in jih približno 2 minuti blanširajte v vreli slani vodi. Nato jih dobro odcedite in iztisnite vso tekočino.

2. Pomarančno lupinico nastrgajte na daljše ostružke, jih poparite z vročo vodo in počakajte, da se odcedijo. V večji količini vrele slane vode al dente skuhajte testenine.

3. V ponvi približno 3 minute pecite trakove pancete. Olupite 2 česna, ju zrežite na tanke rezine in jih stresite k panceti. Nato dodajte še liste koprive in 1 ščepec čilija. Začinite s soljo in ponev po 1 minuti odstavite.

4. Vroče testenine zmešajte s 4 rumenjaki in nato dodajte še mešanico kopriv. Porazdelite po krožnikih in jed okrasite s trakovi pomaranče.

In še en namig: Mlade koprive so bogate z vitamini in mineralnimi snovmi. Iz njih lahko skuhate čaj, jih daste v juho ali pa jih pripravite kot špinačo.

Testenine z zeliščnim pestom

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 žlico olja
  • 1 šalotko
  • 6 listov solate
  • 2 pesti gladkega peteršilja
  • 2 žlici nastrganega parmezana
  • 1 do 2 žlici oljčnega olja
  • 3 žlice smetane
  • 1 žličko svežega timijana
  • 2 žlički rožmarina
  • 320 g testenin
  • sol
Priprava:

1. Solato operite, jo otresite do suhega in liste zrežite na trakove. Olupljeno šalotko zrežite na krhlje in jih popecite na 1 žlici vročega olja. Dodajte še solatne trakove in jih ob stalnem mešanju pecite približno 1 minuto.

2. Testenine skuhajte al dente v večji količini vrele slane vode in jih odcedite.

3. V mešalniku sesekljajte 2 pesti gladkega peteršilja, 2 žlici nastrganega parmezana, 1 do 2 žlici oljčnega olja in 3 žlice smetane. Začinite s soljo in 1 žlico svežega timijana ter primešajte še 2 žlički drobno sesekljanega timijana.

4. Testeninam najprej primešajte šalotke in nato še zeliščni pesto in malce vode, v kateri so se kuhale.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord