Recepti iz zdravilnega rakitovca

9. 10. 2016
Deli
Recepti iz zdravilnega rakitovca (foto: Profimedia)
Profimedia

Rakitovec spomladi očara s svojimi nežnimi belimi cvetovi, v zgodnji jeseni – vse do decembra – pa z žarečimi rdeče zlatimi plodovi. Preverite, zakaj se rakitovec zagotovo splača poskusiti.

Njihove snovi so resni­čno znatne! Vsebuje namreč desetkrat toliko vitamina C kot limona, vsebnost beta karotena pa lahko brez težav tekmuje s korenjem. Poleg tega vsebuje tudi skoraj vse B-vitamine, folno kislino in številne minerale, med njimi kalcij, železo in magnezij. Rakitovec (Hippophae rhamnoides) zato zelo pomaga pri prehladih, vnetjih žrela in mandljev ter povišani temperaturi.

Več o zdravilni moči teh rdeče zlatih plodov si lahko preberete na povezavi Rakitovec – plodovi s posebno močjo, mi pa dodajamo še nekaj receptov (ki jih seveda lahko prilagodite svojemu okusu).

Mlečni šejk iz rakitovca

Sestavine:

  • 3 žlice soka rakitovca,
  • 1 banana,
  • 1 kozarec mleka,
  • 1 žlica sveže iztisnjenega pomarančnega soka,
  • agavin zgoščeni sok

Priprava:

Olupite banano, jo zrežite na koščke in jih skupaj z drugimi sestavinami zmeljite v električnem mešalniku.

Šejk po okusu sladite z agavinim zgoščenim sokom (lahko tudi z javorjevim sirupom ali medom).

Palačinke z rakitovcem

Za palačinke:

  • 300 g pirine moke,
  • 4 žlice javorjevega sirupa,
  • 1 žlico pecilnega praška,
  • 400 ml mleka

Za sirup:

  • 500 g plodov rakitovca,
  • 200 g agavinega zgoščenega soka,
  • 200 ml vode

Priprava:

Gladko zmešajte vse sestavine za palačinke. V ponvi specite majhne palačinke (po 3 žlice testa skupaj).

Vodo zavrite in vanjo stresite sveže plodove. Na srednji temperaturi naj lahno vrejo približno 15 minut.

Zmehčane plodove pretlačite in jih pogladite skozi kuhinjsko krpo.

Sok nato skupaj z agavinim zgoščenim sokom dajte v kozico. Kuhajte tako dolgo, da nastane gost sirup.

Mazilo z rakitovcem

Sestavine:

  • 1 pest svežih plodov rakitovca,
  • 15 g ognjičevega olja,
  • 60 ml vode,
  • 4 g čebeljega voska

Priprava:

Plodove rakitovca in ognjičevo olje pretlačite skupaj z vodo. Mešanico segrejte na približno 65 stopinj in dodajte čebelji vosek.

Prelijte v manjše posodice in po želji dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja.

Posodice pokrijte in jih za najmanj dve uri postavite v hladilnik.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"