25 najbolj okusnih sendvičev

19. 9. 2013
Deli
25 najbolj okusnih sendvičev (foto: Arhiv | Men's Health Slovenija)
Arhiv | Men's Health Slovenija

Ni ga večjega (in preprostejšega) gurmanskega užitka od kruhkov, nadevanih po lastnem okusu, ki jih lahko jemo kar z rokami. To pa seveda pomeni, da so daleč od tega, da bi bili dolgočasni. Vse spodaj opisane sendviče lahko pripravite v manj časa, kot boste čakali na kebab s stojnice.

Naši recepti za 25 sendvičev so pravo gurmansko potovanje po svetu. Med državami, ki smo jih obiskali, seveda ne manjkajo niti Francija in Italija niti sredozemske in azijske dežele.

Postanite sam svoj mojster sestavljanja kruhkov s slastnimi nadevi in pozabite na bedne kreacije s cenenimi salamami in uvelo solato, ki ste jih doslej kupovali v trgovini.

Preden pa se lotite eksperimetiranja v kuhinji, obvezno preberite Postanite mojster v pripravi sendvičev!

1. Veveričji zajtrk

Premislite, kakšna kombinacija sestavin bi vam najbolj teknila: banana z medom in mandlji ali morda kikirikiji z avokadom? Marelice z mandlji? Breskve s pistacijami? Pražena muškatna buča z lešniki? Breskve s pistacijami? Ali morda eksotična kombinacija popečene rdeče pese z orehi?

Izbrano kombinacijo zmeljite v mešalniku ali multipraktiku, namažite na kos polnozrnatega kruha s semeni in potresite z nekaj dodatnimi oreščki.

2. Lyonski sendvič

Obložite kos rženega kruha z nekaj listi oprane kodraste endivije ali radiča.

Poveznite čeznje rezino hrustljavo popečene kraške pancete in umešano jajce ali jajce na oko.

Eksperimentirajte z okusi in pokapajte sendvič s prelivom iz oljčnega olja, vinskega kisa in gorčice.

3. Parmezan na jajčevcu

Rezine jajčevca varčno premažite z oljčnim oljem, jih posolite in popoprajte ter specite v ponvi ali na žaru, dokler se ne zmehčajo.

Še vroče obložite z rezinami mocarele, da se bo stopila na njih. Postrezite na polovički bige in okrasite z rezinami paradižnika, baziliko in naribanim parmezanom.

4. Turški žepek z jagnjetino

Prosite mesarja, naj vam zmelje manjši kos jagnjetine.

To popražite na sesekljani čebuli in česnu ter začinite z mletim cimetom, kumino, koriandrom, soljo in poprom.

Nadevajte z mesom manjšo lepinjo in vtaknite vanjo še malo sesekljanega svežega paradižnika in grobo nasekljane ledenke.

Prelijte z zvrhano žlico jogurta, po možnosti grškega, in z malo limoninega soka. Po okusu dodajte še malo sesekljane surove čebule.

5. Sendvič brez pokrova s pršutom in šparglji

Odrežite kos francoske štruce, ga prerežite na pol in obložite z rezino pršuta. Vse skupaj obtežite s kupčkom na pari skuhanih ali na žaru oz. v ponvi popečenih špargljev.

Pazite, da bodo ravno prav čvrsti in nerazkuhani.

Začinite pest rukole z malo oljčnega olja in limoninega soka ter z njo obložite šparglje. Po želji dodajte receptu še malo gorčice.

Sendvič naj bo brez 'pokrova', da prepolovite količino zaužitih ogljikovih hidratov.

6. Azijski zavitki z zelenjavo in rakci

Kupite že kuhane škampe, ki jih zadnje čase prodajajo v ribarnicah v večjih trgovinah, jih olupite in pokapajte s sezamovim oljem in sojino omako.

Obložite tortiljo z nekaj žlicami naribanega svežega zelja ali sesekljanega kitajskega zelja, sojinimi kalčki, praženimi gobami šitake ali šampinjoni in rakci.

Dodajte še malo sojine omake in zvijte kot palačinko.

7. Sendvič velikan

Nadgradnja kmečkega sendviča po receptu stare mame. Namažite rezino kruha z malo majoneze, razredčene z žličko limoninega soka.

Nanjo položite rezine avokada, nekaj listov solate in paradižnik ter rezino ali dve kakovostne popečene pancete ali slanine.

8. Pršut in olive

Osnova sendviča je čabata ali kaka druga vrsta čvrste štručke, ki jo obložimo s tankimi rezinami pršuta, rezinami sveže fige in rukolo.

Sendvič lahko hrustljavo popečete bodisi v opekaču za sendviče (v 'knjigi') bodisi po obeh straneh v rahlo namaščeni ponvi z neoprijemljivim dnom, dokler se sir ne stopi.

9. Klobasa in paprika

Privoščite si polovičko manjše klobase čim boljše kakovosti in jo zlato rjavo popecite v ponvi na treh kapljicah oljčnega olja.

Vzemite klobaso iz ponve, maščobo pa pustite in na njej prepražite še rezine čebule in rezine rdeče, rumene ter zelene paprike.

Idealna krušna osnova za ta sendvič je na pol prerezana četrtina francoske štruce.

10. Sendvič s pekočo rakovico

Ste v trgovini iz radovednosti kupili konzervo vloženega mesa rakovic? Odlično.

Zmešajte ga z malo sezamovega olja, sesekljanim čilijem, sesekljano šalotko, strtim česnom in soljo.

Vtaknite mešanico v prepolovljeno lepinjo, obložite  z malo nasekljanega svežega zelja in pokapajte s svežim sokom limete.

11. Francoski rogljič s kozjim sirom z zelišči in špinačo

Kozji sir zmešajte s svežim sesekljanim origanom in timijanom ter ga namažite na na pol prerezan francoski rogljič.

Obložite ga s surovimi listi mlade špinače ali z rukolo, sesekljanimi olivami in pečeno rdečo papriko.

Sendvič po okusu obogatite še z rezinami puranje pečenke ali s šunko.

12. Božični sendvič

Po napornem delu tekne tudi poleti.

Popečen polnozrnati opečenec namažite s kozjim ali kremnim sirom.

Obložite ga s koščki ostankov pečenega purana ter okrasite z brusnično marmelado in rezinami avokada.

Za dodaten užitek potresite sendvič s kockami popečenega pršuta.

13. Sendvič s svinjino in čebulo

Na rezine narezano rdečo čebulo podušite na oljčnem olju, dokler ne postane mehka. Medtem ko se kuha, jo občasno pobrizgajte z vinskim kisom.

Ostanke svinjske pečenke narežite na tanke rezine in z njimi obložite kos koroškega rženega kislega kruha.

Obložite meso s čebulo in sendvič po želji dopolnite še s kančkom kečapa.

14. Čabata s piščančjim mesom in pestom iz paprike

S paličnim mešalnikom pretlačite pečene rdeče paprike, malo oljčnega olja, balzamični kis in sol.

Z dobljenim pestom premažite polovico čabate ali lepinje.

Sendvič nadevajte z na žaru pečenim piščančjim mesom in nasekljano rukolo ali krešo ter pokapajte z balzamičnim kisom.

15. Prekajen losos s koprom in finskim kruhom

Sendvič lahko pripravite tudi s pumpernicklom, črnim rženim kruhom s semeni, ki je zdrav prav tako kot finski kruh.

Rezino kruha tanko namažemo s smetanovim sirom ali navadnim jogurtom ter obložimo s prekajenim lososom in svežim koprcem.

Po okusu lahko sendvič obogatite še z olupljenimi, tankimi rezinami limone – brez pešk, prosim.

16. Japonski suši sendvič

Zamrznite čim bolj svež surov zrezek tunine za približno pol ure in ga poskusite narezati na čim tanjše rezine ter z njimi obložite rižev kruhek.

Previdno pokapajte s pekočo omako wasabi iz tube ali pa s hrenovo omako. Pokapajte s svetlo sojino omako.

Kulinarični avanturisti lahko sendvič dopolnijo s sesekljanim vloženim ali svežim ingverjem in nadrobljenimi posušenimi japonskimi algami.

17. Sendvič delavska malica

Pogumno si specite zrezek iz rostbifa (to je namreč otročje lahko).

Medtem ko se peče, na oljčnem olju počasi na majhnem ognju zdušite za pest rezin sveže čebule, dokler ne postane rjava kot za pražen krompir.

Zrezek položite na kos na pol prerezane francoske štruce in ga obložite s čebulo, krešo, paradižnikom in gorčico.

18. Rostbif s hrenom in kumarico

Zmešajte žličko hrenove omake iz kozarca z malo majoneze in ga namažite na polnozrnati kruh.

Obložite kruh s tankimi rezinami goveje pečenke, tankimi rezinami sveže kumare, po okusu tudi z rezinami rdeče čebule in z rukolo ali rdečimi redkvicami.

19. Mandljev sendvič brez pokrova

V multipraktiku ali električnem mešalniku (sekljalniku) zmeljite pražene mandlje, oljčno olje, limonin sok, naribane limonine lupinice in malo svežega žajblja.

S tako pripravljenim pestom namažite kos kruha in ga obložite z rezinami ovčjega sira (ovčji pecorino, paški sir ipd.) ali parmezana.

Specite pod žarom v pečici, dokler ni sir stopljen in hrustljav. Večerja je pripravljena.

20. Gosposki sendvič

Dve rezini polbelega kruha radodarno namažite z maslom ali oljčnim oljem.

Med kruhka vtaknite nekaj rezin dobre in pristne šunke, sira grojerja ali ementalca in ju začinite z malo gorčice.

Sendvič po obeh straneh hrustljavo opecite v ponvi ali v opekaču, dokler ni sir povsem stopljen.

21. Hamburger s puranjim mesom in jabolki

Zgnetite skupaj mleto puranje meso, drobno sesekljano čebulo, naribano olupljeno jabolko, sesekljan svež pehtran ter sol in poper.

Hamburger specite na žaru ali v ponvi. Postrezite ga v prerezani hamburger štručki ali kajzerici, namazani z žličko pikantne francoske gorčice, in obložite z malo rukole ali zelene solate.

22. Topljeni sir in hruške

Vzemite dva kosa kruha in oba pošteno namažite z maslom ali kakovostnim oljčnim oljem.

Nadevajte ju z zrelim sirom iz kravjega mleka (starana gavda Old Amsterdam, originalni angleški čedar ...) in tankimi rezinami zrele hruške.

Sendvič lahko bodisi hrustljavo opečete v ponvi bodisi v opekaču, če ga imate.

23. Niški sendvič za gurmane

Ta sendvič se poigrava s sestavinami znamenite solate iz Nice (ne iz Niša).

Z vilicami pretlačite tri žlice tunine z oljčnim oljem iz konzerve, dve žlici sesekljanih črnih oliv brez pešk in žlico odcejenih kaper.

Z mešanico namažite prepolovljen slanik ali kako drugo podolgovato štručko in obložite sendvič še z zeleno solato, paradižniki, surovim ali na pari skuhanim stročjim fižolom ter vse skupaj začinite z brizgom limoninega soka.

Po želji obogatite sendvič z rezinami trdo kuhanega jajca.

24. Elvisov sendvič (ali sendvič Are You Lonesome Tonight)

V opekaču opecite dve rezini bele štruce in ju namažite s kikirikijevim maslom.

Obložite ju z dvojno plastjo hamburške slanine in bananami.

Uživajte v hrani – kalorije so rokenrol, stari. Potem pa takoj na fitnes, da ne boste taki kot Elvis Presley v svojih zavaljenih letih.

25. Sendvič z ribjim filetom in polivko s čilijem in limeto

Ribji filet povaljajte v koruzni moki in ga hrustljavo ocvrite v ponvi.

Postrezite ga v sezamovi štručki in obložite z naribanim zeljem ali rezinami ledenke, sesekljanim peteršiljem ali koriandrovimi listi in rezinami paradižnika.

Razredčite varčno količino majoneze s sokom limete in jo začinite s čili praškom in strtim česnom. Polivko polijte po notranji strani štručke, tik preden postrežete.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"