Kaj naročiti v gostilni?

26. 7. 2007
Deli
Kaj naročiti v gostilni?

Poletje je čas, ko se odpravite na zaslužene počitnice in nemalokrat se znajdete v dilemi, kaj naročiti v gostilni. V nadaljevanju si lahko preberete, kako izbrati zdrave obroke, ki bodo okusni za prav vsakega gurmana. Še vedno velja, da je treba v vsakem obroku, ki ga zaužijete, uživati v okusih!

Nemastna in zdrava hrana v gostilni

Ko se znajdete v situaciji, ko vam nobena jed ne ustreza, poskušajte iz te situacije izbrati najboljše. Ko prebirate jedilnik, v prvi vrsti izbirajte naslednja živila:

Hrana za zagon apetita: paradižnikov sok, sveže stisnjen pomarančni sok, lubenica ali sadni koktajl.

Kruh

Najboljši je črni ali polnozrnati. Če je na razpolago samo beli in je premazan z maslom, prosite kruh brez premaza.

Juhe

Izbirajte med zelenjavnimi juhami, paradižnikovo juho, čisto govejo juho, juhe na kitajski način. Izogibajte se kremnim juham z gobami ali juham iz morskih sadežev.

Solate

Uživajte v sveži zelenjavi, vendar omejite dodatke, ki vsebujejo velike količine maščobe: šunka, različni siri, olive itd.

Omaka za solato (dresing)

Že pripravljene omake vsebujejo zelo veliko nasičenih maščob in tako povečajo kalorično vrednost solate. Vedno vprašajte, ali lahko dobite dresing posebej, saj lahko tako vidite, koliko ga pojeste. Še bolje pa je, da solato začinite z žličko olivnega olja in balzamičnega kisa.

Morska hrana

Naročite jedi, ki so pečene v pečici, na žaru ali kuhane na sopari. Glede na to, da v nekaterih gostilnah še vedno pripravljajo jedi na žaru z veliko nepotrebne maščobe, lahko prosite, da vam pripravijo jed brez dodatne maščobe. Izogibajte se vseh ocvrtih rib in morskih sadežev.

Meso

Izbirajte med piščančjim, puranjim, konjskim ali divjačinskim mesom, ki vsebuje malo maščobe. Prav tako bodite pozorni, da je pripravljeno na žaru, v pečici ali kuhano v sopari. Omake, ki se pogosto pojavljajo na mesu, naj vam prinesejo posebej, saj lahko tako nadzorujete količino.

Koža na piščančjih prsih vsebuje ogromno maščobe. Če jo odstranite, ste privarčevali 13 gramov maščobe in 115 odvečnih kalorij.

Krompir

Najbolje je kuhan v kosih ali pečen v foliji. Je odličen izvor ogljikovih hidratov. Velikokrat je prelit z maslom, kislo smetano ali kremasto omako. Vse te mastne dodatke naj vam postrežejo posebej, saj boste tako lažje nadzirali količino, ki jo pojeste.

Testenine

Odlična izbira, ko potrebujete energijo! Naročite jih z različnimi omakami, ki so narejene iz paradižnikove osnove, tako imenovane rdeče omake. Izogibajte pa se vseh belih omak, ki so narejene iz smetane ali sira. Pri dodatni količini parmezana bodite pozorni!

Že 1 žička sveže naribanega parmezana z močnim okusom zelo izboljša okus jedi. Zelo slaba izbira je lazanja, bodisi zelenjavna ali mesna. Vsebuje ogromno odvečne maščobe in tako podvoji količino kalorij glede na navadne testenine z omako.

Riž

Če obiščete kitajsko restavracijo, dobite zares odličneogljikove hidrate, saj je riž pripravljen brez kakršne koli dodatne maščobe.

Zelenjava

Naročite svežo ali kuhano. Pri pripravi na žaru se prepričajte, da jo pripravijo brez olja. Zelenjava je zdrava! Bodite pozorni na način priprave. Špinača v beli omaki vsebuje kar 75 odstotkov maščobe!

Sladica

Najboljša izbira je sadni sladoled, sveže sadje ali strjenka. Pri količini bodite zmerni.

Prehrana v hotelu

Zajtrk

Pri samopostrežnem zajtrku v hotelih, ki si ga postrežete sami, je sestava obroka odvisna od vsakega posameznika. Količina zaužite hrane je pri taki ponudbi lahko precej obilna. Izbirajte med svežim sadjem (izogibajte se vloženemu sadju, saj vsebuje ogromno dodanega sladkorja), žitaricami z jogurtom in polnozrnatim kruhom. Z maslom, ki ga namažete, bodite varčni. Kuhano jajce ima prednost pred pečenim.

Kosilo in večerja

Namesto krompirja ali riža naročite več zelenjave ali dvojno solato. Omake in druge dodatke naj vam prinesejo posebej.

Izbira pijače

Najboljša izbira je navadna ali mineralna voda, ki vsebuje veliko rudnin. Vse preostale pijače z različnimi dodatki, vključno s sladkorji, so neprimerne za pogasitev žeje, ker povečujejo kalorično vrednost dnevnega obroka hrane. V vročih poletnih dneh odžejajo razni čaji, zlasti če so hladni in brez dodanih sladkorjev. Zeleni pravi čaj vsebuje še zaščitne snovi, ki varujejo pred nastankom raka in boleznimi srca in ožilja.

Od alkoholnih pijač izberite kozarec rdečega vina namesto žganih pijač in piva. Koristni učinek vina se kaže v povečanju koristnega holesterola HDL in zmanjšanju zlepljanja krvnih ploščic ter izboljšanju prebave. Črna kava z malo mleka ima 30 kalorij in je veliko boljša izbira kot kava s smetano, ki vsebuje kar 200 kalorij.

Primer izbire solate

Nezdrava izbira s slabo hranilno vrednostjo: 3 skodelice zelene solate, 1/2 velikega paradižnika, 5 žlic sirovega dresinga. Skupaj: 445 kcal, 10 odstotkov ogljikovih hidratov, 90 odstotkov maščobe.

Zdrava izbira z dobro hranilno vrednostjo: 3 skodelice zelene solate, 1/2 velikega paradižnika, 1/2 paprike, 1/2 skodelice brokolija, 1/2 skodelice graha, 1/2 skodelice narezane kumare, 150 g tune v lastnem soku, žlička olivnega olja, 2 žlici limoninega soka. Skupaj: 435 kcal, 60 odstotkov ogljikovih hidratov, 10 maščobe in 30 odstotkov beljakovin.

Žal restavracije pogosto nudijo obilno, zlasti premastno hrano z veliko mesa in soli, pa tudi slaščice z veliko sladkorja, jajc, masla oziroma energijsko premočne hrane. Zato bo po energijsko in hranilno uravnoteženem obroku zadovoljstvo še večje!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord