Kako pripraviti artičoke?

12. 8. 2009
Deli
Kako pripraviti artičoke? (foto: Profimedia)
Profimedia

Artičoke izvirajo iz Afrike, kot zelenjavo pa so jo uživali že stari Rimljani, ki so jim poleg zdravilnih pripisovali tudi afrodiziačne učinke.

Že od nekdaj so veljale za priboljšek premožnejših ljudi, medtem ko se v zdravilstvu še danes uporabljajo kot učinkovita pomoč pri prebavnih težavah. Pospešujejo izločanje žolča, znižujejo raven holesterola v krvi in delujejo antioksidativno.

Sveže artičoke uživamo večinoma kuhane, z raznimi omakami, v katere pomakamo liste. Cvetove lahko tudi polnimo ali pečemo. Mesnato dno mladih artičok vlagamo v kis ali pa jih ocvremo.

Kako pripravimo artičoke?

Artičoke jemo tako, da posamezne liste izpulimo, jih s spod­njim mesnatim delom pomočimo v omako in z zobmi potegnemo mesnati del z lista. Nato s cvetišča odrežemo vlakna in tako pridemo do mesnatega dna, ki je najbolj cenjen del artičoke.

1. Z ostrim nožem odrežite pecelj. Pecelj lahko tudi odlomite na robu mize, s tem pa boste tudi odstranili neužitna vlakna s spodnje strani.

2. S škarjami ali z nožem porežite zunanje trde liste in konice. Iz cvetišča odstranite neužiten vlaknat del.

3. Zgornji, odrezani del artičoke takoj pokapljajte z limoninim sokom, da ne porjavi. Artičoke kuhajte v osoljeni vodi skupaj z rezinami limone približno 40 minut. Ne smete jih kuhati v aluminijasti posodi, ker artičoke postanejo črne.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek