Kako pripravimo krompir, da obdrži vitamine in minerale?

3. 10. 2015
Deli
Kako pripravimo krompir, da obdrži vitamine in minerale? (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Poleg žit in žitnih izdelkov je krompir pomemben vir energije, saj vsebuje nekaj manj kot 20 odstotkov ogljikovih hidratov v obliki škroba in celuloze. Krompir vsebuje tudi velik delež vode – nekatere sorte tudi do 80 odstotkov; preostanek pa so beljakovine, maščobe, minerali, vitamini …

Krompir vsebuje veliko vitamina C in vitamine skupine B, od mineralov pa kalij, železo in magnezij. Ker je največ hranilnih snovi neposredno pod lupino, vam priporočamo, da uživate kuhan krompir, ki je tudi zelo lahko prebavljiv.

Če krompir pripravite v kombinaciji z maščobo (oljem in maslom), se bo živilo dlje časa zadržalo v želodcu.

Za gospodinje: Krompirja ne hranite v plastični vrečki, saj zaradi vlage hitreje zgnije. Shranite ga v temnem in hladnem prostoru, kajti na svetlobi lupina ozeleni in v njej se razvije zdravju škodljiva snov – solanin (najdemo jo tudi v zelenem paradižniku).

Krompirjeve vrednosti na 100 g živila:

Pečen krompir (v pečici):

  • 0, 2 g (maščobe); 135 (kalorije); 3, 9 g (OH); 31, 7 g (beljakovine)

Kuhan krompir (v slani vodi):

  • 0, 1g (maščobe); 70 (kalorije); 1, 8g (OH); 17g (beljakovine)

Pire (z margarino in mlekom):

  • 4, 3g (maščobe); 150 (kalorije); 1, 8g (OH); 15, 5g (beljakovine)

Pražen krompir (s čebulo):

  • 4, 5 (maščobe); 150 (kalorije); 2, 9g (OH); 25, 9g (beljakovine)

Za športnike: Zaužijte 200 gramov kuhanega krompirja (z začimbami ali v kombinaciji z zeleno solato) 3 ure pred treningom. Tako boste imeli dovolj energije za uspešen trening.

Novo na Metroplay: "Življenje nam prek izzivov želi nekaj povedati" | Dejan in Tamara - Pot do spremembe