Obrok za moč: Chili con carne

4. 3. 2013
Deli
Obrok za moč: Chili con carne (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Meso vsebuje esencialne aminokisline in nekatere od njih vsebuje tudi večina stročnic. Prav zato ju uvrščamo na seznam naj živil za športnike. Jedi, v katerih združimo oboje, so odlična bližnjica do proteinov.

Glavna jed:

Chili con carne

Potrebujete:

  • 1/5 kg mletega govejega mesa (pleče ali ledja)
  • 1 srednje veliko sesekljano čebulo
  • 3 stroke strtega česna
  • 400 g rdečega fižola (kuhanega ali iz pločevinke, ki ga pred uporabo splaknite in odcedite)
  • 2 mali pločevinki pelatov, narezanih na kocke
  • 3 dcl kokošje ali goveje jušne osnove
  • sol in poper
  • 1 čajno žličko čilija v prahu
  • 1/2 čajne žličke kumine
  • ščepec kajenskega popra
  • 3 dag temne čokolade

Priprava:

V teflonski ponvi na žlički oljčnega olja za kratek čas podušite goveje meso, da rahlo porjavi. Nato ga preložite na krožnik in na dnu ponve pustite malo maščobe, na kateri popražite čebulo in česen.

Ko sta čebula in česen pripravljena (po približno 4 do 6 minutah), ju v večjem loncu za kuhanje zmešajte z mesom, fižolom, paradižnikom in jušno osnovo.

Dodajte vse začimbe in temno čokolado ter dobro premešajte. Na zmerni temperaturi zelo počasi kuhajte 1 uro.

Zadostuje za 6 porcij.

Na porcijo: 311 kcal, 26 g beljakovin, 29 g ogljikovih hidratov, 10 g maščob (4 g nasičenih), 7 g vlaknin, 631 mg natrija.

Okusna priloga:

Stročji fižol z mandlji

Potrebujete:

  • 2 skodelici svežega stročjega fižola, očiščenega in narezanega na 3 cm dolge kose
  • 1 jedilno žlico narezanih mandljev
  • 1/4 čajne žličke nastrgane limonine lupinice
  • sol po okusu
  • sok 1/2 limone

Priprava:

Opran fižol stresite v zgornji del posode za kuhanje na pari. Potresite ga z narezanimi mandlji in limonino lupinico ter solite po okusu. Soparite približno 3 do 5 minut oziroma pustite, da fižol ob ugrizu ostane rahlo čvrst.

Prenesite ga v posodo za solato in pokapljajte z limoninim sokom.

Zadostuje za 2 porciji.

Na porcijo: 54 kcal, 2 g beljakovin, 8 g ogljikovih hidratov, 1,5 g maščob (0,1 g nasičenih), 4 g vlaknin, 290 mg natrija.

Nasvet

Če želite kar najbolje izkoristiti številne prednosti različnih vitaminov in mineralov, ki so v zelenjavi, jo čim manj toplotno obdelujte. Najboljša je surova, kadar pa jo morate skuhati, je ne zalivajte z litri vode, ampak raje uporabite paro in na ta način ohranite biološko aktivne snovi.

Vendar pa ne soparite zelenjave do mehkega, raje pustite, da med zobmi malo pohrusta, saj bo tako veliko okusnejša.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"