Pomanjkanje železa, (tekmovalni) šport in prehrana

29. 10. 2014 | Mario Sambolec
Deli
Pomanjkanje železa, (tekmovalni) šport in prehrana (foto: Profimedia)
Profimedia

Pomanjkanje železa in slabokrvnost je pogosta v tekmovalnem športu, tudi pri zagrizenih rekreativcih, in bolj izražena pri dekletih. Kako si lahko pomagamo s prehrano?

Upoštevajoč izjemno pomembno vlogo železa pri proizvodnji energije (transport kisika po krvi in do mišic) ter formaciji krvničk (podpora imunskemu sistemu), je pozornost na optimalne ravni tega minerala v telesu upravičena.

Določena živila resda vsebujejo več 'železa', kot poljudno pravimo, vendar si oblike v katerih je na razpolago niso enakovredne.

Če poenostavim: živalski viri hrane – telečja jetra, jajčni rumenjak, meso (govedina/teletina, divjačina, konjsko meso/žrebiček, puran in piščanec), školjke/mehkužci, dagnje in ostrige, sardine, divji losos – ponujajo biološko bolj razpoložljivo obliko železa (»heme« železo) v nasprotju s sicer še vedno omembe vrednimi, a po tem merilu slabšimi rastlinskimi viri – buče ter bučna semena, fižol in leča, špinača, blitva, temna čokolada in oreščki (mandlji, lešniki, arašidi, pistacija, makadamija, oreh in pinije).

Poleg zadostnih količin izpostavljenih živil v vsakodnevni prehrani, je ključno omeniti učinek vitamina C na boljši izkoristek železa. Vsekakor bi torej svetoval dodajanje vsaj 2, še raje 3 grame vitamina C dnevno (po 1 g ob vsakem glavnem obroku).

Še priporočilo o uporabi farmacevtskih pomagal

Pri nas je na voljo in dokaj učinkovit Ferrum Lek. Po dvomesečnem tretmaju s sirupom se izhodiščne vrednosti praviloma uravnajo in morda si zasluži oceno poskusiti tudi tako.

Mario Sambolec, Dr. Feelgood, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist) in FZS (Fitnes Zveza Slovenije), foto: Shutterstock

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord