Privoščite si hrano, ki jo naštevamo v nadaljevanju, pa boste zagotovo pokurili več kalorij.

Mleko, polnozrnata žita in ovsena kaša

Skrivne sestavine zgoraj naštetih živil so kalcij, sestavljeni ogljikovi hidrati in vlaknine. In zakaj je to tako pomembno?

Po obroku, ki vsebuje sestavljene ogljikove hidrate in prehranske vlaknine, je presnova zaposlena kar za dolgo časa, pri tem pa raven insulina v krvi ostaja ves čas (tudi takoj po jedi) nizka. To pa je samo dobro, kajti veliki poskoki v proizvodnji insulina pomenijo za telo znak, naj začne shranjevati maščobe. Da bi te lahko nakopičilo v telesnih rezervah, mora upočasniti presnovo, vi pa zaradi tega pokurite manj kalorij.

Ker se ovsena kaša ali ovseni kosmiči v želodcu predelujejo počasi, je odziv insulina veliko manjši, kot če bi si, na primer, privoščili kifeljček.

Navadite se zajtrkovati!

Tako ne boste le preprečili prehudih nihanj insulina, ampak tudi spodbodli svoje dnevno izgorevanje kalorij.

Ameriška mornarica je v raziskavi o prehranjevalnih navadah ugotovila, da se moškim, ki zajtrkujejo, za 10 odstotkov izboljša presnova. S preskakovanjem obrokov boste svoj metabolizem le upočasnili in pripravili telo do tega, da bo začelo kopičiti maščobne zaloge.

Kalcij v mleku ravno tako sproža presnovo

V raziskavi na univerzi Tennessee so ugotovili, da so preiskovanci, ki so bili na dieti in so vsak dan zaužili med 1200 in 1300 miligrami kalcija, izgubili skoraj dvakrat toliko teže kot drugi, ki so bili na dieti in so dobivali manjše količine tega minerala.

Sorodni članki

None

Kaj telo zjutraj potrebuje?

Ali tudi vi spadate med ljudi, ki najraje kar preskočijo zajtrk? Vedite, da to ni dobro za vašo postavo, poleg tega pa lahko trpi tudi vaša storilnost na delovnem mestu. Preberite...

Ogljikovi hidrati - energija za delo in šport

Ogljikovi hidrati so zelo pomembna sestavina v vsaki pravilni prehrani, saj so osnovni vir energije za organizem in pomagajo pri presnovi proteinov in maščob.
None

Prave postave

Ne ozirajte se na druge, če bodo ostali pri starem, saj boste sami čedalje na boljšem. Z večjim mišičnim tonusom, boljšega zdravja in živahnejši med rjuhami. Jeklene trebušne mišice...

Izbor uredništva

Veliki test tekaških copat 2015

Tudi letos je tekaške copate pod drobnogled vzela izkušena ekipa – maratonec Primož Kobe, nekdanji atlet in novinar Peter...

Več...

Video: 10 minut za zapeljivo telo

Odlična 10-minutna vadba, ki se osredotoča na najbolj kritične predele. Ker za vadbo ne potrebujete posebne opreme, jo...

Več...

Tritedenski načrt hoje in navajanja na redno gibanje

Vaše telo potrebuje čas, da se navadi na trening. Začetni cilj zato naj ne bo preveč ambiciozen. Ustvariti morate osnovno...

Več...


Najbolj brane vsebine

Sadje lahko ogrozi vaše zdravje

To, da je sadje odlično živilo in krasen nadomestek sladkih pregreh, ki ima številne pozitivne učinke na vaš organizem, ste verjetno slišali že neštetokrat. Ste kdaj pomislili, da obstaja tudi druga plat resnice?
Več...

6 domačih napitkov za raven trebuh

Če se težko odrečete sladkim in gaziranim pijačam, si pripravite naslednje slastne, a zdrave napitke, ki hkrati pomagajo topiti maščobne obloge.
Več...

Ultrabluzenje: Pogovor z legendo slovenskega alpinizma Vikijem Grošljem

Ultrabluzenje, dogodek, na katerem se pisci in tekači Samo Rugelj, Žiga X Gombač in Boštjan Videmšek pogovarjajo z ekstremnimi športniki in osebnostmi, se nadaljuje. V četrtek, 28. aprila, se bo trojici pridružil Viki Grošelj, legenda slovenskega alpinizma in himalajskega plezanja.
Več...

Selfie 27-letnice s kožnim rakom obšel svet (Nazorna fotografija)

27-letna ameriška lepotica Tawny Willoughby želi z nazorno fotografijo opozoriti na nevarnost uporabe solarija. Ne spreglej njene poučne zgodbe.
Več...

Polnozrnati fiks ali zakaj je gluten problem

Je vdihavanje lepila še popularno? Spomnim se bejbi narkičev pred Marinkovim 14, kot je imel blok naslov takrat, ko je bilo fleksanje, tako rekoč, z UHU-jem ali neostikom nekakšen obred iniciacije in merilo kulskosti. Vsaj za nas, paglavce, še v osnovni šoli.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri