Izjemne zdravilne lastnosti graha

4. 3. 2017
Deli
Izjemne zdravilne lastnosti graha (foto: Profimedia)
Profimedia

Grah je izvrsten primer skromne s hranilnimi vrednostmi bogate zelenjave.

Prevečkrat hitro verjamemo hranilni vrednosti različnih eksotičnih živil. Ko preberemo članek o katerem hranilu, razmišljamo, kako bodo ta obogatila naš enolični jedilnik in nam s tem okrepila organizem. Koliko pa se zavedamo, da se hranilne vrednosti skrivajo tudi v številnih povsem enostavnih in pri nas lahko dostopnih živilih?

Več: Slovenska superhrana

Eno od njih je grah, rastlina s stoletno tradicijo, ki jo vzgajajo v širnem svetu. Preverite njegove zdravilne učinke:

1. Skrita zakladnica zdravilnih dobrin

Grah je izvrsten primer skromne s hranilnimi vrednostmi bogate zelenjave. Bogat je s številnimi pomembnimi hranili, vključno z vitamini: A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, C, K, minerali: kalijem, železom, magnezijem in manganom. Bogat je tudi z beljakovinami (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin).

V potrditev tradiciji priča tudi dejstvo, da je grah tudi po stoletjih uporabe ostal nepogrešljivo živilo v vseh kuhinjah sveta.

  • V srednjem veku je bil grah znan kot močno sredstvo za povečanje plodnosti.
  • Rimljan Gavius Apicius, avtor prve antične zbirke receptov, je opisal devet načinov priprave graha, kar potrjuje njegovo pomembnost in uporabo v tem obdobju.
  • V srednjem veku je sušeni grah bil osnovna hrana revnih evropskih kmetov. Sušen grah je predstavljal poceni in hranljivo živilo, s katerim so vse leto dopolnjevali svoj skromni jedilnik.

Številne raziskave so potrdile, da redna uporaba graha lahko v veliki meri pozitivno vpliva na kompletno zdravje ter prepreči, izloči in ublaži posamezne bolezni. Zahvaljujoč svoji sestavi, zelena zrna močno delujejo na celotni človeški organizem.

2. Močan antioksidant

Grah je bogat z antioksidanti, kot so flavonoidi (katehin, epicatechin), karote­noidi (alfakaroten in betakaroten), s fenolnimi kislinami (ferulinska, kavna) ter polifenoli (cumestrol). Je izvrsten vir fitonutrientov, ki imajo močne protivnetne lastnosti. Prav tako je grah bogat z antioksidanti, kot sta vitamina C in E, mineral cink ter maščobne kisline omega 3 v obliki alfalinolenske kisline (ALA).

3. Ščiti pred rakom želodca

Raziskave so pokazale, da je cumestrol, ki ga vsebuje grah, velik zaveznik v boju proti raku na želodcu. Potrjeno je, da le 2 miligrama tega fitonutrienta dnevno lahko uspešno preprečuje pojav raka. Skodelica graha vsebuje približno 10 miligramov cumestrola, kar več potrjuje njegovo moč v boju proti tej bolezni.

4. Pomaga pri hujšanju

Grah je neprecenljiv za vse, ki poskušajo uravnati telesno težo. Skodelica graha vsebuje manj kot 100 kalorij, hkrati pa je grah bogat z vitamini, minerali, proteini in vlakninami.

5. Krepi imunski sistem

Zahvaljujoč antioksidantom je grah neprecenljivo živilo za vzdrževanje zdravja imunskega sistema. Zaradi prisotnosti snovi, ki sodelujejo pri proizvodnji energije, se uživanje graha priporoča, kadar smo utrujeni in izčrpani.

6. Ščiti pred Alzheimerjevo boleznijo, artritisom in bronhitisom

Raziskave so potrdile povezanost med pogostimi vnetji krvi in Alzheimerjevo boleznijo, tako da je grah – zahvaljujoč protivnetnim sestavinam – odlična pomoč za preventivo te bolezni. Grah enako učinkuje tudi na artritis in bronhitis.

7. Uravnava raven sladkorja v krvi

Grah je bogat z dietnimi vlakninami in proteini, ki uravnavajo prebavo (skodelica graha vsebuje približno 8 do 10 gramov vsakega od teh makrohranil). S tem, da spodbujajo prebavo, te sestavine obenem uravnavajo tudi sladkor in pretok ogljikovih hidratov skozi prebavila, kar pomaga pri vzdrževanju optimalnega nivoja sladkorja v krvi.

Poznano je tudi, da kronična vnetja povečujejo tveganje pred sladkorno boleznijo tipa 2. S tem, da uživamo grah in vnašamo njegove protivnetne snovi v organizem, na veliko zmanjšujemo tveganje pred začetkom vnetja.

8. Krepi kosti in preprečuje osteoporozo

Nabiranje homocisteinov deluje negativno na povezovanje kolagena v kosteh, zaradi česa se pojavlja osteoporoza. Grah je bogat s folno kislino in vitaminom B6, zato ga je tudi smiselno jesti. S tem se bojujemo proti temu kostnemu obolenju.

9. Ščiti zdravje srca in kardiovaskularnega sistema

Vlada prepričanje, da grah deluje pozitivno na zdravje srca in kardiovaskularni sistem. Za njihovo zdravje in pravilno delovanje sta potrebni močna antioksidativna in protivnetna zaščita. Grah je bogat z antioksidanti in protivnetnimi snovmi, zaradi česa velja za pomembnega zaščitnika srca in kardiovaskularnega sistema.

Prisotnost homocisteina v organizmu povečuje tveganje pred nastankom kardiovaskularnih bolezni. Vitamin B, ki ga grah obilno vsebuje, uspešno uravnava raven te kisline. Maščobne kisline omega 3 v obliki ALA prav tako delujejo koristno na kardiovaskularne težave s tem, da je ravno grah njihov zanesljivi izvor. V eni skodelici graha je približno 30 miligramov alfalinolenske kisline.

Še nekaj dobrih razlogov za čim pogostejše uživanje graha:
  • pospešuje razstrupljanje,
  • odstranjuje utrujenost,
  • pomaga pri zaprtosti,
  • krepi živčni sistem,
  • izboljšuje razpoloženje,
  • preprečuje nastanek gub,
  • spodbuja rast las,
  • pomaga pri anemiji,
  • uravnava krvni tlak,
  • izboljšuje zdravje kože ...

Preberite še:

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"