Kako pripraviti okusne in zdrave sladice?

19. 10. 2014
Deli
Kako pripraviti okusne in zdrave sladice? (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Sladice so tisti del jedilnika, ki nam vedno povzroča vsaj malo slabe vesti. Povsem klasične sestavine, kot so bela moka, beli sladkor, jajca in maščoba, so na seznamu živil, ki jih ni priporočljivo uživati v velikih količinah.

Ampak sladica je tista majhna pregreha, ki si jo radi privoščimo, saj so občutki in zadovoljstvo, ki se porajajo ob uživanju, tako polni.

Pa so sladice lahko tudi zdrave?

Seveda. Vse omenjene sestavine lahko nadomestimo z bolj zdravimi, ki jih najdemo na policah običajnih trgovin z živili. Poglejmo nekatere alternative.

Bela moka ali ...

Pirina moka je ena bolj zdravih, saj vsebuje manj glutena in več beljakovin kot pšenična. Vsebuje tudi manj kalorij in je lahka za prebavo. V receptih jo lahko preprosto nadomestimo v polnem deležu.

Kamut je starodavno žito. Pri peki lahko popolnoma nadomesti pšenično moko, saj ima podobne lastnosti in kar nekaj prednosti: je bolj nasiten in primeren tudi za vse, ki imajo alergične reakcije na pšenico. Kamutovi moki pri peki dodamo nekoliko več tekočine ali dodatno jajce, podaljša pa se tudi čas vzhajanja.

Kokosova moka je pridobljena iz mesa kokosovega oreha. Vsebuje veliko vlaknin in ima malo ogljikovih hidratov. Ne vsebuje glutena. V receptih je ne moremo nadomestiti v celoti, lahko pa nadomestimo četrtinski delež. Najbolj kakovostne in zdrave moke so iz celega zrna žita. Pomemben je tudi podatek o poreklu in pridelavi.

Škrob pri peki nadomesti del moke in omogoča rahlejšo strukturo. Lahko ga nadomestimo tudi z vaniljevim pudingom ali naravnim gostilom, imenovanim kuzu. Škrob in kuzu uporabljamo tudi za zgoščevanje omak.

Jajca ali ...

Semena chia so bogat vir proteinov, maščobnih kislin omega 3, antioksidantov in mineralov. Žlica semen nadomesti eno jajce pri peki. Pred uporabo jih namočimo v vodo vsaj za 10 minut. Za en delež semen chia potrebujemo tri deleže vode. Namočena semena nabreknejo in delujejo kot vezivo.

Beli sladkor ali ...

Stevija je naravno rastlinsko sladilo, ki ima glikemični indeks nič in je popolnoma brez kalorij. Obstaja veliko oblik, od sušenih in zmletih listov do izvlečkov in mešanic in s tem tudi jakosti sladkosti. Za peko je najprimernejši čisti, stoodstotni ekstrakt stevije.

Previdni moramo biti le pri doziranju. Ena čajna žlička stoodstotnega ekstrakta stevije nadomesti skodelico sladkorja. Žal pa stevija ne more povsod nadomestiti sladkorja, saj ima specifične lastnosti. Ne karamelizira in ne fermentira v alkohol. Primerna je tudi za diabetike.

Fruktoza ali sadni sladkor je nekoliko slajši od sladkorja, zato jo v recepte dodajamo v manjši količini. Razmerje lahko odčitamo na embalaži izdelka. Sadni sladkor se zelo hitro vpije v kri in najhitreje povrne moč. Sadni sladkor lahko uživajo tudi diabetiki.

Zelo priljubljena sladkorja sta tudi grozdni in kokosov. Del sladkorja lahko nadomestite tudi z medom ali kakavom.

Maščobe
  • Margarina ali maslo

Tako maslo kot margarina imata svoje prednosti. Margarine so lahko posebej specializirane za peko, če pa lahko izbiramo, se raje odločimo za naravno maščobo. Maslo je mlečna maščoba. Vsebuje obilo vitaminov in mineralov ter snovi, ki pripomorejo k našemu zdravju. Pri nakupu moramo biti pozorni na kakovost in poreklo. Nekatera masla so tudi soljena.

  • Kokosovo olje

Je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami ter ne vsebuje holesterola. Ima prijeten vonj in je primerno za vse vrste peke. Pri sobni temperaturi je v mazavi, trdi obliki, ob segretju pa se utekočini. Pri peki lahko nadomesti tako trde maščobe kot vsa olja.

Sredstva za rahlost
  • Pecilni prašek ali soda bikarbona

Sodo bikarbono lahko nadomestite s pecilnim praškom, obratno pa žal ne. Uporaba je odvisna od sestavin. Soda bikarbona je bazična, in če je ne kombiniramo s kislimi sestavinami, bo pustila močan grenak priokus. Pogosto jo uporabljamo pri pripravi medenjakov in piškotov. Pecilni prašek vsebuje tako bazičen kot kisel del in ima povsem nevtralen okus. Odlično se obnese pri pripravi biskvita in kolačev.

  • Sneg iz jajčnih beljakov

Rahlost biskvitov dosežemo tudi, če vmešamo sneg iz beljakov in sladkorja; uporaba pecilnega praška ni potrebna.

Pripravila Lucija Šušteršič Grah v reviji Lisa Čarovnija okusa

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord