Rastlinski viri omega-3 maščobnih kislin

11. 3. 2014
Deli
Rastlinski viri omega-3 maščobnih kislin (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Zavedanje o koristih omega-3 maščobnih kislin za zdravje je dolgo prisotno. Že leta 1930 so na primer ugotovili, da so te nujno potrebne za normalno rast otrok. Kateri je najboljši vir? Ribe. Kaj storiti, če rib ne marate?

Kako telesu zagotoviti omega-3 maščobne kisline, če ne marate rib

Najboljši vir so ribe – losos, sled, sardine... A imamo tudi med rastlinami predstavnike, ki so precej bogat vir omega-3 maščobnih kislin. Takšen je na primer navadni lan. Laneno olje ima lahko do 6-krat več kislin kot večina ribjih olj.

Pomembno je vedeti tudi, da vse oblike omega-3 maščobnih kislin niso enako učinkovite.

Zanesljivo je bilo ugotovljeno, da omega-3 maščobne kisline, kot sta EPA in DHA preprečujejo bolezni srca in ožilja ter imajo še druge koristne učinke.

Laneno olje vsebuje ALA maščobne kisline. Vendar pa se te v telesu pretvarjajo v EPA in DHA.

Najboljši rastlinski viri:
  • chia,
  • kivi,
  • navadni lan,
  • brusnica,
  • navadni portulak,
  • semena robide,
  • motovilec,
  • špinača...
Na hitro o koristnih učinkih na zdravje:
  • potrebne so za normalno rast,
  • vplivajo na zmanjšanje vnetij,
  • ugodno naj bi delovale na zaščitno živčevje pri Parkinsovi bolezni,
  • pomagajo pri bolečinah v vratu in revmatoidnem artritisu.
  • delujejo proti raku,
  • preprečujejo bolezni srca in ožilja,
  • vplivajo na raven HDL holesterola in
  • ugodno vplivajo na otroke s problemi pri učenju in obnašanju.

Vir:

  • Dr. Srdan V. Bavdek, (2011); Nekatere vrtnine in njih zdravilne učinkovine

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"