Ohrovt - bogat vir kalcija in železa

7. 12. 2012
Deli
Ohrovt - bogat vir kalcija in železa

Ohrovt ima res velik spekter zdravilnega delovanja in je prava zakladnica vitaminov in mineralov.

Ohrovt je vrsta zelenjave iz družine kapusnic in na pogled spominja na zeljnato glavo. Izviral naj bi iz Sredozemlja, v prehrani so ga začeli uporabljati že pred tisočletji, prvič pa je omenjen leta 1543.

Zdravilno delovanje

Ohrovt je bogat vir kalcija, fosforja, magnezija, železa, kalija, betakarotena, folne kisline, joda ter vitaminov C, E, B in K.

Ima res velik spekter zdravilnega delovanja. Krepi imunski sistem, zmanjšuje nastanek očesne mrene in dobro vpliva na bolezni srca in ožilja.

Surov pomaga pri prebavi, razstruplja želodec ter debelo črevo.

Poznamo zgodnji, jesenski in zimski ohrovt. Zimski ohrovt je bolj aromatičen, njegov okus pa je podoben okusu zelja. Pri nakupu moramo biti pozorni, da so listi čvrsti, rezno mesto pa mokro. Ohrovta ne kuhamo predolgo, največ 10 minut.

Dušen ohrovt

Ohrovtovo glavo razdelimo na liste in jih operemo. Kuhamo ga 30 minut, nato pa ga narežemo na trakove.

Na vročem olivnem olju popečemo slanino, dodamo 2 stroka česna ter vse skupaj nekaj minut pražimo.

Ko začne česen dišati, ga odstranimo in v ponev položimo narezan ohrovt. Solimo in popramo ter dušimo še pol ure.

Iz revije Lisa

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord