Pikantni ribji fileti

17. 3. 2015
Deli
Pikantni ribji fileti (foto: Profimedia)
Profimedia

Nežni in sočni.

Skuša s koriandrom

In zelenjavno prilogo.

Za eno osebo potrebujete:
  • 1 večjo skušo
  • sol, poper, koriander
  • peteršilj, česen, kokosovo olje
  • skodelica ohrovta in skodelica korenčka
  • ½ zrelega avokada
  • limonin sok
Priprava:

1. Ribo očistite in ji odstranite glavo. Na obeh straneh večkrat zarežite kožo, da se meso lepo prepoji z začimbami. Ribo solite in izdatno začinite s koriandrom.

2. V ponvi segrejte nerafinirano kokosovo olje in ribo na blagem ognju popecite z obeh strani.

3. Ohrovt in korenček narežite na poljubno velike koščke in v posodi z malo vode dušite nekaj minut, da se zelenjava zmehča. Odlijte odvečno vodo, začinite s soljo, poprom, limoninim sokom, peteršiljem in česnom. Dobro premešajte, da se okusi prepojijo ter postrezite k ribi.

Pripravo po korakih si lahko pogledate v videu na povezavi Slastna skuša.

Lososov filet v pergamentu

Skuhan skupaj z zelenjavo postane čudovito aromatičen.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 2 stroka česna
  • 1 žličko limonovega soka
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 4 vejice rožmarina
  • pol žličke poprovih zrn
  • 4 lososove filete (po 150 g)
  • sol, poper
  • 2 bučki
  • 4 majhne late češnjevih paradižnikov (približno 250 g)
  • 1 neškropljeno limono
Priprava:

1. Česen olupite in ga drobno sesekljajte. Primešajte mu limonin sok in oljčno olje. Rožmarin oplaknite in ga otresite do suhega. Poprova zrna strite in jih primešajte marinadi.

2. Lososa na hitro oplaknite pod hladno vodo, ga obrišite s papirnato brisačo in ga začinite s soljo in poprom. Vsak filet obložite z vejico rožmarina in jih dajte v plitev model. Nakapajte jih z marinado, model pokrijte in ribo za približno 4 ure postavite v hladilnik.

3. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Naoljite 4 velike kose pergamentnega papirja.

4. Zelenjavo očistite. Bučke zrežite na rezine. Porazdelite jih po pergamentnem papirju. Nanje položite po 1 ribji filet, 1 lat paradižnikov in 1 vejico rožmarina. Začinite s soljo in poprom. Papir prepognite in ga dobro spnite na robovih.

5. Ribo z zelenjavo približno 13 do 15 minut pecite v pečici. Postrezite jo v odprtem škrniclju in jih okrasite z rezinami limone. Zraven se podajo ozki rezanci.

Čas priprave: približno 45 minut + mariniranje 4 ure.
Na osebo: približno 390 kcal, beljakovine: 29 g, maščobe: 29 g, ogljikovi hidrati: 3 g.

Aromatična polenovka

Dušena v poru.

Za 4 osebe potrebujete:
  • pol rdeče paprike
  • 1 rdeč čili
  • 1 strok česna
  • približno 1 cm ingverja
  • 2 žlici masla
  • 1 žlico sesekljanega peteršilja
  • sol, poper
  • 750 g zamrznjenega krompirja
  • 2 stebli pora
  • 4 filete polenovke (po 150 g)
  • 200 ml juhe
Priprava:

1. Papriko in čili prepolovite, odstranite semenje in oboje oplaknite. Papriko zrežite na kocke, čili pa drobno sesekljajte. Olupite česen. Ingver prav tako olupite in ga po dolgem zrežite na četrtine. Oboje nato zrežite na zelo tanke rezine.

2. V ponvi razpustite maslo. Na njem podušite papriko, čili, ingver in česen. Dodajte še peteršilj in vse skupaj začinite s soljo in poprom. Počakajte, da se mešanica malo ohladi. Krompir specite po navodilih z embalaže.

3. Por prepolovite in ga po dolgem zrežite na trakove. Filete oplaknite, jih otrite do suhega in jih začinite s soljo in poprom. V posodo stresite por, prilijte juho in jo zavrite. Na por položite ribje filete in jih na nizki temperaturi in v odkriti posodi dušite 11 do 13 minut. 5 minut pred koncem kuhanja ribje filete nakapajte s čilijevim maslom. Postrezite s krompirjem.

Čas priprave: približno 55 minut.
Na osebo: približno 380 kcal, beljakovine: 34 g, maščobe: 31 g, ogljikovi hidrati: 36 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord