rdeca-pesa

Rdeča pesa ni le klasična zimska solata iz kozarca – pripravimo jo lahko na številne načine, poleg tega pa njene zdrave sestavine krepijo naš imunski sistem.

Rdeča pesa je cenjena kot zelenjava, ki na splošno krepi organizem, spodbuja tek in pospešuje izločanje žolča.

Zaradi visoke vsebnosti železa spodbuja nastajanje krvi. Vsebuje tudi veliko vitaminov B in folne kisline, zato lahko telo dobro absorbira železo.

Rdeča pesa zmanjšuje negativen učinek antibiotikov.

Kuhanje

Rdeča pesa je najbolj priljubljena kot solata, vložena v kozarcu, poznamo pa jo tudi kot osnovno sestavino ruskega boršča.

S svojim nenavadnim zemeljskim in rahlo sladkastim okusom je kulinarični izziv tudi za vrhunske kuharske mojstre. Odlična je v solati, v rižoti kot omaka, zelenjavna priloga, v enolončnici ali pečena.

Rdečo peso lahko skuhate v lupini na enak način kot krompir in jo pojeste s skuto, lahko jo vložite v kisu ali pa surovo nastrgate v solato.

Svežim gomoljem odrežite koreniko in stebla tako, da poškodujete čim manj lupine, sicer iz gomolja izteče dragoceni sok. V osoljeni vodi jo kuhajte glede na velikost gomoljev, 30–60 minut, ali pa jo zavijte v alu folijo in jo v pečici, ogreti na 200 stopinj, pecite približno 75 minut.

Lupljenje

Gomolje rdeče pese najlažje olupite, če so še topli. Rdeča pesa vsebuje močno barvilo, zato pri pripravi pese roke zaščitite z rokavicami za enkratno uporabo.

Namig: če se vam zdi kuhanje in lupljenje pese zamudno, lahko v trgovinah kupite že kuhano in olupljeno peso v vakuumski embalaži.

Začimbe za peso

Začimbe in zelišča, ki jih najpogosteje uporabljamo z rdečo peso, so: ingver, koriander, kumina, nageljnove žbice, hren, limonin sok, drobnjak, koper, peteršilj in krebuljica.

Sok

Rdeča pesa je v presni obliki veliko bolj zdravilna, toda njene blagodejne učinke bomo najbolje izkoristili, če iz nje iztisnemo sok in ga spijemo na prazen želodec. Sveže stisnjen sok rdeče pese poskrbi za razstrupljanje organizma in čiščenje jeter.

Pesin sok je sam po sebi dokaj neprijetnega okusa, zato mu dodajte jabolka: 1 gomolj pese očistite, olupite in denite v sokovnik. Dodajte 4 očiščena in narezana jabolka ter po želji tudi kakšen korenček. Sok po okusu izboljšajte še z limoninim sokom.

Sok rdeče pese pa ni le zdravilen, temveč ga lahko uporabimo tudi kot naravno barvilo. Nekoč so z njim barvali tekstil, danes pa ga uporabljamo na primer za barvanje testenin. Za testo iz 400 g moke zadostuje približno 50 ml pesinega soka.

Kalčki

Zaradi svoje intenzivne rdeče-vijoličaste barve so kalčki rdeče pese čudovita dekoracija solat ter zelenjavnih in mesnih jedi.

Kalčki imajo blago aromo in se lepo podajo na kruhke s sirom, skuto, avokadom ali prekajeno ribo. Vzgojite jih lahko sami v lončku na okenski polici. Odrezane kalčke hranite v hladilniku do 4 dni.

Čips

Čips iz rdeče pese je bolj zdrava alternativa klasičnega krompirjevega čipsa.

Za 4 osebe olupite 6 gomoljev rdeče pese (po približno 175 g) in jih naribajte na približno 3 mm debele rezine. V loncu ali cvrtniku segrejte 1,5 l olja. Rezine pese povaljajte v moki, jih otresite in v vročem olju po porcijah cvrite približno 3 minute.

Ocvrto peso poberite iz olja in jo odcedite na papirnati brisači. Po okusu jo posujte z morsko soljo in takoj postrezite. Zraven lahko ponudite tudi pomako iz kisle smetane.

Priporočamo: Rdeča pesa - zaveznica zdravja in vitkosti

Sorodni članki

Korenovke - zvezde zdrave domače hrane

Čas je, da dragocena, vsestranska, a malce pozabljena zelenjava naših babic spet pride na krožnike.
Brokoli zmanjšuje tveganje za nastanek raka.

Najboljša zelenjava za ta čas

Za ohranjanje dobre kondicije in zdravja potrebujemo predvsem sveža živila. Tudi v zimskem času je v trgovinah pestra izbira sveže poletne zelenjave,  toda največ hranilnih snovi...

Zelenjavni čips - grizljanje brez slabe vesti

Pripravite zelenjavni čips, ki je zdrava alternativa kupljenemu krompirjevemu čipsu.
Lisa

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Lisa

Naročite se na revijo Lisa:

04 511 64 44 spletni nakup

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Izbor uredništva

Bodite ponosni na vse svoje, pa čeprav na videz majhne zmage

Začenjamo z izzivom 40 dni brez izgovorov! Začenjamo z majhnimi spremembami.

Več...

12 pomembnih sprememb, ki jih potrebujete, če se ta trenutek počutite tako

Ura je 11 in vase zlivate že četrto skodelico kave. Izčrpani ste - fizično in psihično. Brez volje. Celo stvari, ki so...

Več...

Skrivna sestavina, ki vam je primanjkuje za boljšo motivacijo

Neverjetno, kaj vse lahko storimo, ko nam uspe najti pravo motivacijo. In koliko več energijje in novega zagona pridobimo. A...

Več...

Najbolj brane vsebine

1 vaja za čvrsto zadnjico v štirih tednih

Pravijo, da se trebušne mišice izklešejo v kuhinji. Tudi zadnjica se lahko. In če ta trik ne bo deloval, potem ...
Več...

Bruno Šimleša: Vsaka sekunda, vložena v zdravo vzgojo, se izplača!

"Precej staršev ni zadovoljnih z lastnim življenjem, kar kompenzirajo s tem, da se preveč vključujejo v življenje svojih otrok. Živijo namesto njih in mislijo, da so odgovorni zanje."
Več...

3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Joj, ko bi bili lahko tako trmasti, kot je trmast špehec, ki se drži okoli pasu ... Ste se odločili, da greste v boj? Za začetek upoštevajte tri osnovna in povsem preprosta pravila. Potem se bo počasi začelo premikati.
Več...

Zakaj je dobro imeti avanturistične prijatelje?

Poglejmo, kaj dobrega v naše življenje prinesejo avanturistični ljudje. 
Več...

15 skrivnosti, ki jih poznajo samo tekači

Če pozorno opazujete tekače, se boste lahko načudili marsikateri navadi, ki je zanje nekaj čisto običajnega. Da bi bolje razumeli njihovo filozofijo, preberite nekaj majhnih skrivnosti.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri