Romanesco brokoli - zdrava dietna hrana

28. 6. 2013
Deli
Romanesco brokoli - zdrava dietna hrana (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Ta čudežna zelenjava spada v družino križnic in je križanec med brokolijem in cvetačo. Ima blažji in nekoliko sladkast okus, zato ga hitro vzljubijo tudi otroci, in je bogat vir vitaminov in mineralov.

Romanesco brokoli so vzgojili v 16. stoletju na vrtovih v Rimu, od koder izvira njegovo ime romanesco (Rim, Roma). Danes sta največja svetovna proizvajalca romanesca Kitajska in Indija, v Evropi pa ga največ pridelajo v Franciji, Italiji in Nemčiji.

Njegova oblika spominja na cvetačo, je nenavadne koničaste oblike, žvepleno zelene barve in prijetnega sladkastega okusa.

Je lahka dietna hrana in vsebuje še več antioksidantov kot brokoli. Med drugim je bogat vir vitamina C in K, prehranskih vlaknin ter karotenoidov.

Romanesco brokoli za zdravje

Preprečuje razvoj raka, pomaga pri slabokrvnosti in zmanjšuje nastanek bolezni srce in ožilja ...

Romanesco, glaziran s sokom limone

Sestavine:

  • 1 romanesco
  • 2 žlici olivnega olja
  • 50 g naribanega parmezana 
  • 1/2 limone – sok
  • naribana limonina lupina 
  • 1 žlica vode
  • 1/2 žlice rjavega sladkorja
  • svež poper in sol

Priprava:

Na olivnem olju nekaj minut pecite romanesco. Dodajte vodo, sladkor, limonin sok in naribano limonino lupino. Pokrije in pustite nekaj minut, da se vse skupaj malo pokuha. Na koncu dodajte sol in poper po želji.

Posujte s parmezanom.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek