Sladki komarček – ureja prebavo in zdravi prehlad

15. 3. 2013
Deli
Sladki komarček – ureja prebavo in zdravi prehlad (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Eterično olje, ki ga ta gomoljasta rastlina vsebuje, lajša prebavne težave, odlično rešuje težave z napenjanjem, uporablja pa se tudi za izkašljevanje pri prehladnih obolenjih.

Koromač, komarček ali sladki janež?

Ko se odpravimo v trgovino, kupimo koromače, ko prelistamo revijo, beremo o komarčku, naše babice so pekle kruh z janežem, na sosedovem vrtu pa raste fenikel.

Pod vsemi temi imeni se pravzaprav skrivata dve rastlini. Sorodni, podobni po vonju in semenih. Koromač je tisti, ki ga uporabljamo kot začimbnico, sladkega pa v vrtovih gojimo zaradi okusnega gomolja.

Sladki komarček izvira iz suhih krajev, kjer ima odlične pogoje, da razvije velike gomolje – za obilno rast namreč potrebuje apnenčasta, dobro odcedna tla in sonce, ki sproti suši zemljo – in je ena najstarejših zdravilnih rastlin, ki so ji uporabljali že stari Egipčani.

Bogastvo vitaminov

Sladki komarček je močan antioksidant – vsebuje kar dvakrat več vitamina C kot pomaranče, je bogat vir vitamina A in E, ter beta karotina. Vsebuje tudi vlaknine in minerale. Med slednjimi železo, cink, magnezij, kalij in kalcij.

Pomaga pri urejanju prebave in delovanju prebavnega sistema, zniževanju krvnega tlaka in pri prehladu – olajša izkašljevanje pri prehladnih obolenjih zgornjih dihalnih poti. Surov pa nam celo odlično čisti zobe.

Koromač v solati po špansko

Vzamemo dva gomolja komarčka ter jima odstranimo trše zunanje liste, ju operemo in narežemo. Gorčico, olivno olje, pomarančni sok in balzamični kis razžvrkljamo, začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Prelijemo komarčka, zmešamo in takoj postrežemo.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek