Veganski jedilnik

30. 7. 2013
Deli
Veganski jedilnik (foto: Simona Tomažič)
Simona Tomažič

Kuharske mojstrovine in nasvete je tokrat z nami delila Mateja Ulaga, ki velja za odlično kuharico ter strokovnjakinjo za kakovostno biološko pridelano vegansko prehrano. Mojstrovine se znajo po okusu velikokrat približati tudi najbolj priljubljenim jedem.

Velja tudi za mojstrico presnih jedi. Sama pravi, da je dolgo 'pilila' presno čokoladno-pomarančno torto.

Mateja je sicer tudi sestra smučarskega skakalca Primoža Ulage, ki je v nasprotju z njo pravi antivegan, saj se rad smuka okoli žara in uživa ob pripravi jedi s testeninami. Sicer pa športnik ob ponedeljkih prisega na sadni dan.

Mateja se sicer po zdravi kuhinji suče že deset let, ko je prestala operacijo hernije diskus. Od takrat prisega na zdravo prehrano, zato se je odločila, da svoje znanje in izkušnje deli z drugimi.

ZAJTRK IN/ALI POSLADEK

1. Zeleni eliksir - klorofil v žilo

Stopite na vrt ali do najljubše branjevke in sezite po zelenju, ki vas pokliče. Izberite npr.: šop koprive, sveže špinače ali kakšen list kodrastega ohrovta, mali šopek rukole, vejico mete  ali melise, zelo zelo zdravi pa so užitni pleveli: ščir, kurja črevca ...

Naberite pest jagod ali malin ali češenj, zraven pa dodajte še kakšno zgodnje jabolko, 1 limono, za sladokusce še banano, žličko hladno stiskanega konopljinega olja, 5 zrnc nejodirane morske soli.

Postopek:

Posodo mešalnika z velikim številom obratov napolnimo z vodo do 3/4  in dodamo zelene liste ter sadje. Vse skupaj zmešamo ter dodamo še konopljino (laneno, sezamovo ...) olje in sol. Premešamo.

Z užitkom spijemo in telo kot goba srka bogastvo narave!

2. Poživljajoč bio sadno-zelenjavni sok

Potrebujemo:

  • 25 g korenja, 
  • 1/2 kg pese,
  • 25 g jabolk,
  • 1 1/2 limone,
  • drobec nejodirane morske soli,
  • žličko hladno stiskanega olja po lastni izbiri

Postopek:

Vse sestavine narežemo ali razkoščičimo. Mešano jih polagamo v sokovnik in sočimo.

Nazadnje vlaknine še dobro ožamemo z močnim stiskalnikom, tako za kompost ostane zelo malo.

Blagor našemu telesu!

3. Bio kruh brez kvasa - kamutova lepotička

Potrebujemo:

  • 500 g  polnozrnate kamutove ali pirine moke,
  • 1 malo žličko soli,
  • 1/2 l radenske,
  • 1 zvrhano malo žličko vinskega kamna,
  • 2 žlici  jabolčne čežane

Postopek:

Izbrani moki dodamo nejodirano morsko sol, vinski kamen, radensko, jabolčno čežano, lahko tudi kakšna semena in vse skupaj s kuhalnico zmešamo.

Zvrnemo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ki je že ogreta na 180 stopinj. Pečemo 1 uro.

4. 'Zajtrk' tortica

Potrebujemo:

  • pest različnih oreščkov,
  • pest različnega suhega sadja,
  • vaniljev sojin desert,
  • kivi ali drugo sezonsko sadje,
  • domačo marmelado,
  • cimet,
  • burbonsko vaniljo,
  • jabolčni koncentrat,
  • naribano lupino limone,
  • sezam

Postopek:

Večer prej v vodi namočimo posebej oreščke in posebej sadje. Naslednji dan oziroma čez 6 ur oboje odcedimo in zmeljemo v multipraktiku. Po želji se odločimo za grobo mleto ali bolj drobno mleto maso. Dodamo sezam, premešamo.

Če se nam masa ne zdi dovolj sladka, jo osladimo z jabolčnim koncentratom.

Izberemo si lep in primeren kozarec. Dno kozarca obložimo z maso (približno cm), premažemo z malo marmelade, nanjo pa posujemo pest višenj ali borovnic in na vrh nabrizgamo smetano ali sojin desert.

Iz teh sestavin pa lahko naredimo čisto pravo torto:

Vzamemo tortni model in maso s prsti razporedimo po dnu, rob mase naj bo visok kakšen centimeter. Na maso razmažemo želeno marmelado, na to razporedimo kivije oziroma sezonsko sadje in nazadnje čez vse prelijemo vaniljev desert.

Torta je zelo praktična za v hribe ali na morje. Maso lahko pripravimo že doma in hitro ter preprosto pričaramo tortico oziroma sladico.

KOSILA

1. Zelenjavni polpetki z ovsenimi kosmiči

Potrebujemo:

  • 300 gramov ovsenih kosmičev,
  • 1 čebulo in/ali por,
  • 4 dcl vode ali bancha čaja in žličko biovegete,
  • 3 korenčke,
  • 2 bučki,
  • 1 glavo mladega zelja,
  • peteršilj,
  • 2 žlici pirinih drobtin,
  • lovorjev list,
  • 1 žličko sojine omake, 3
  • žlice kamutove moke,
  • 1 dcl radenske,
  • 3 žlice sezamovih semen,
  • kokosovo maščobo za peko

Postopek:

200 g kosmičev prelijemo z vrelo juhico, začinjeno z biovegeto. Počakamo 10 minut, da se kosmiči zmehčajo. Prepražimo narezano čebulo, dodamo lovorjev list, in ko zarumeni, začinimo s tamarijem ali sojino omako. Dodamo na kolobarčke narezan por in pražimo.

Masi kosmičev dodamo še preostale kosmiče, naribane korenčke, bučko, na tanko narezano zelje, polovico sezamovih semen, peteršilj in sestavine, ki smo jih pražili. Premešamo. Če je presuho, malo zalijemo z radensko, da bo zmes mehkejša.

Oblikujemo polpetke, jih rahlo posipamo z moko in sezamovi semeni.

V ponvi stopimo kokosovo maščobo  in pečemo polpetke, dokler zlato ne porjavijo na obeh straneh.

Hitro narejeno in primerno tudi za izbirčneže.

2. Njoki iz kopriv in žajbljem na korenčkovi posteljici

Potrebujemo: 

  • 3/4 kg kopriv (ali špinače ali blitve),
  • nejodirano morsko sol,
  • 3 žlice sojine ali riževe smetane,
  • sojin sir mocarela,
  • 1 žličko margarine Alsan,
  • žajbljeve lističe

Postopek:

Koprivi odstranimo stebla in liste stresemo v osoljeno vrelo vodo ter kuhamo nekaj minut. Prelijemo v cedilo in vodo prihranimo za pozneje. Koprive pustimo v cedilu, da vsa voda izteče in  da se malo ohladijo. Nato sesekljamo v multi­praktiku. Dodamo sol, sojino smetano, margarino, po želji naribamo sojin sir, mešamo in dodajamo kamutovo moko do želene gostote.

Vodo, v kateri so se kuhale koprive, znova zavremo. Vanjo spuščamo njoke, ki jih naredimo tako, da z žličko zajamemo maso in jo spustimo v vodo. Vedno naredimo poskus:  ko voda zavre, spustimo vanjo  žličko mase, počakamo, da vre nekaj minut, in preverimo, ali nam ustreza tekstura: mehki, bolj trdi ...

V ponovi raztopimo margarino, dodamo žajbelj in zabelimo njoke.

Da pa bi koprivne njoke tudi lepo postregli, pa naredimo še:

Korenčkove rezance

Potrebujemo:

  • 4 korenčke,
  • kokosovo  maščobo,
  • zelenjavno osnovo,
  • kumino,
  • 1 česen,
  • konopljina semena

Postopek: Korenčke z lupilcem nastrgamo na rezance in jih v ponvi na kokosovi maščobi na hitro prepražimo. Še prej na maščobi prepražimo mleto kumino. Prilijemo malo vode in zelenjavne osnove.  Dodamo strt česen in pražimo še minuto oziroma je čas odvisen od tega, koliko kuhan korenček nam je všeč.

Na krožnik najprej naložimo korenčke, nato pa še njoke. Potresemo s konopljinimi semeni.

3. Polenta z zelišči in sezonsko zelenjavo

Koruzni zdrob vmešamo v slano vrelo vodo in minutko ali dve, da se izognemo grudicam, vneto mešamo.

Dodamo sveže začimbe: timijan, žajbelj, baziliko, majaron, drobnjak, ki smo jih prej na drobno sesekljali.

Dobro premešamo in  dodamo curek ali dva hladno stiskanega olivnega olja. Polenta je pripravljena. Z njo lahko napolnimo zanimive modelčke, tako bo krožnik na videz zanimivejši.

Zdaj je čas svežih, mladih plodov iz domačih vrtov, zato jih čim večkrat zaužijmo: bučko narežemo na kocke, mlad korenček samo operemo, olupimo mlade čebulice, sladki grah skuhamo kar z olupkom, dodamo fižol, svež česen na drobno sesekljamo in dodamo, kar še najdemo v hladilniku.

Zelenjavo na hitro prepražimo na kokosovi maščobi, pazimo, da ostane hrustljava, česen dodamo na koncu.

Dodamo solni cvet, morda kis umeboshi in na že lepo obložen krožnik s polento in zelenjavo nastrgamo sojino mocarelo, za dekoracijo pa uporabimo prelepe modro-lila cvetove borača.

VEČERJA

1. Juha iz hokaido buče

Izberemo si čim bolj oranžno obarvano hokaido bučo. Zdaj, ko so mlade, so sladke kot kostanj. Res so enkratne.

Bučo, razrežemo, razkoščičimo, lupiti ni treba, ker je lupina še mehka. Skuhamo do mehkega, posolimo, naribamo muškatni orešček, dodamo žličko tartena ali pa ne. Nič drugega ni potrebno, ker je že sama po sebi božanska. Piriramo in ponudimo. Okrasimo s črnim sezamom in naribamo limonino lupino.

Lahko pa jo damo peči v pečico, pokapamo s sojino omako, dodamo nekaj lističev lovorjevega lista in dobimo odlično prilogo k skledi solate.

2. Rezanci iz divjega riža z zelenjavo

Potrebujemo: paketek  rezancev iz divjega riža, odpremo hladilnik in porabimo zelenjavo, ki jo imamo.

Medtem ko kuhamo rezance, na kokosovi maščobi na hitro popražimo različno zelenjavo: korenčke, narezane na tanke paličice, mladi olupljeni grah, morda kakšno bučko, por, dodamo svež timijan, meto.

Začinimo in dodamo kvasne kosmiče, prilijemo malo vode in zgostimo s sojino smetano. Nato zelenjavo, kuhano al dente, vmešamo v črne rezance.

Eksotično!!!

3. Solata iz špagetov iz bučk, korenčka in nadzemne kolerabe s presnim prelivom

Potrebujemo:

  • 2 bučki,
  • 1 nadzemno kolerabo,
  • 2 korenčka, živo vodo,
  • 100 g sončničnih semen,
  • balzamični kis,
  • gorčico,
  • solni cvet,
  • sok sveže limone,
  • kvasove kosmiče,
  • peteršilj ali drobnjak

Postopek:

V spiralniku zrežemo bučki, kolerabico in korenje. Dobimo zelenjavne špagete.

V močnem mešalniku zmešamo vse druge sestavine. Če dodamo še peteršilj in drobnjak, bo naša polivka lepe zelene barve.

Dobimo ravno prav gosto polivko, ki jo prelijemo po špagetih in dobro premešamo,  da se sokovi vpijejo. Okrasimo z užitnimi cvetovi.

Hvala, narava!!!

Matejin nasvet

Iz vseh znanj je izluščila sledeče: "Idealno bi bilo, da bi jedli biološko pridelano hrano in tisto, ki raste v trenutnem letnem času in uspeva v radiju 60 kilometrov od našega prebivališča.

Pridelki naj bi bili vzgojeni  z ljubeznijo, po biodinamiki ali permakuturi ali anastazij, brez pesticidov, herbicidov, saj gre tu za zapleteno soodvisnost med rastlinami, prstjo in sončnimi žarki.

Več poudarka bi morali dati slovenski superhrani: koprivam, preslicam, regratu, užitnim plevelom, cvetovom, divjim poganjkom ... kajti divje rastline so neprecenljive.

Približno po tem ključu sem izbirala jedi, ki sem jih predstavila, seveda pa sem upoštevala tudi, da si jih bodo morda želeli pripraviti zahtevni gurmani."

Za revijo Story napisala Manja Plešnar, foto: Simona Tomažič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"