Zakaj je pekoče tako zdravo?

23. 2. 2014
Deli
Zakaj je pekoče tako zdravo?

Mnogo jih ima rado, če je jed 'ognjena'. Čili, kreša in družba pa ne ponujajo le doživetja okusov, ampak tudi pozitivno učinkujejo na celotni organizem.

Če ugriznemo v svež strok čilija, se pokaže, kaj ostrina povzroči našemu telesu. Postane nam vroče, na čelu se pokažejo potne kaplje in pogosto nam začne teči iz nosa. Cel organizem se očitno močno spodbudi.

Čili in paprika za zdravje

Pomembna pekoča snov, ki jo najdemo v čiliju in papriki, je kapsaicin. Ta spodbuja krvni obtok, uravnava krvni pritisk, če redno jemo pekočo hrano pa se zmanjšajo celo povišane vrednosti holesterola, kar dokazuje raziskava Univerze v Hongkongu.

Ker kapsaicin izboljša prekrvavitev, je tudi odličen borec proti prehladu, saj pospeši izločanje povzročiteljev iz telesa prek sluznic dihalnih poti.

Pridobi tudi prebava. Paprika in čili spodbujata nastajanje želodčnih sokov Italijanski raziskovalci pa so dokazali še, da bolje prenašamo mastne jedi.

Ljudi s prebavnimi motnjami so nekaj tednov zdravili s papriko v prahu. Že to je bistveno zmanjšalo njihove težave, zato varčno začinite jedi le pri vnetjih želodčne sluznice.

Kot zunanji obliž pa omili napenjanja in bolečine v hrbtu.

Kapsaicin poleg tega tudi razveseljuje. Draži živčne končiče v ustih. Možgani dobijo rahel bolečinski signal in reagirajo s sproščanjem hormonov sreče. Podobno učinkujeta piperin in poper.

Za ostrino v jedeh skrbijo tudi gorčična olja

So v hrenu, redkvi, redkvicah, vseh vrstah kreše česnu, mnogo zeliščih in zelju.

Kot naravni antibiotiki uničujejo bakterije, blažijo vnetja vseh vrst in učinkujejo proti okužbam. Živila z gorčičnimi olji so zato priporočljiva pri težavah s sklepi, kot sta revma in artroza, ter pri obolenjih dihalnih poti in vnetjih mehurja.

Nove preiskave dokazujejo, da olja morebiti krotijo bolnišnično klico MRSA, proti kateri so skoraj vsi kemični antibiotiki nemočni.

Gorčična olja so pravi multitalenti. Različice v česnu preprečujejo kopičenje v krvnih žilah. Olja iz hrena so v raziskavah učinkovala celo proti rakavim celicam. Torej je le prednost, če pogosteje jemo pekoče jedi.

Pikantno z zeliščne grede
  • Barbica: kot hren pekoče liste lahko damo v solate. Dušeni kot špinača v maslu so okusni tudi kot zelenjava.
  • Žličnik: rahlo grenko listi zelo dobro pristajajo v omake in juhe. Lahko jih uživamo tudi surove v solati.
  • Draguša: sorodniki kreše s sladko-pekočimi listi kremnega okusa so pravi užitek predvsem surovi v solati.
  • Šetraj: z rahlo poprastim okusom je idealen za fižole, krepke enolončnice in juhe. Cvetovi so lep okras.
  • Japonska poprasta dresen: listi japonske popraste dresni so pekoči kot čili. Ker se ostrina med kuhanjem izgubi, naj bi jih uporabljali surove.
  • Drobnjak: za močno aromatičen okus se mora zahvaliti čebulnim oljem. Za solate so primerni tudi cvetovi, ki so nekoliko blažjega okusa.
  • Gladnica: raste podobno kot motovilec v rozetah. Lističi teknejo sladkasto in hkrati pekoče kot kreša. Dobro pristajajo v vsako solato.
  • Kapucinček: listi in cvetovi imajo močan okus in so primerni za juhe in solate. Popke lahko vložimo tako kot kapre.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord