Zdravilne lastnosti lososa

29. 6. 2013
Deli
Zdravilne lastnosti lososa (foto: Gojko Zrimšek, Matej Grošelj)
Gojko Zrimšek, Matej Grošelj

Losos je znan kot izjemen vir maščobnih kislin omega-3, ki preprečujejo nastanek krvnih strdkov, ugodno vplivajo na počutje in delujejo protivnetno.

Zdravilne lastnosti lososa so znane že stoletja, pa vendar ga nekateri uvrščajo med mastne in nezdrave ribe. A to zagotovo ne drži.

Losos vsebuje maščobne kisline omega-3, ki preprečujejo bolezni srca in zmanjšujejo holesterol, beljakovine, vitamina A in D ter kalij, železo in selen. Pozitivno naj bi vplival tudi na splošno počutje in deloval proti depresiji in potrtosti.

Uživamo ga lahko surovega, kuhanega, poširanega, prekajenega, po mnenju večine pa je najbolj okusen na žaru ali pečen v pečici. Lahko ga mariniramo, poljubno začinimo, mu dodajamo zelišča ali zelenjavo, odlično se poda k testeninam ali mlademu krompirju.

Pa vendar je po mojem mnenju najboljši tisti preprosti, izdatno prelit z limoninim sokom, rahlo začinjen in ravno prav pečen. In če mu dodamo še gorčico, koper in kajenski poper, bo vaša gurmanska strast zagotovo potešena. No, vsaj do prihodnjič ...

Obvezni obrok

Sestavine za eno osebo:

  • 250 g svežega (po možnosti divjega) lososa
  • nekaj listov kristalne solate
  • dijonska gorčica
  • kakovostno neslano maslo
  • tatarska omaka
  • kajenski poper
  • sol (piranski solni cvet)
  • ekstra deviško oljčno olje
  • sok limone

Priprava:

Filet svežega lososa najprej temeljito pregledamo in odstranimo vse koščice. Posolimo, potresemo s kajenskim poprom in položimo v pekač, ki smo ga prej premazali z maslom.

V pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, filet pečemo najprej na strani, kjer je koža, približno 7 minut, nato ga obrnemo in pečemo še minuto ali dve.

Solatne lističe položimo na servirni krožnik, malo posolimo in prelijemo z mešanico oljčnega olja in soka limone.

Pečenega lososa položimo zraven solate, po želji pokapamo s sokom limone in dodamo malo tatarske omake in gorčice.

Nasvet

Najbogatejši vir maščobnih kislin omega-3 so morske ribe, kot so losos, skuše, polenovke, sardine ali slaniki.

Tekst: Gojko Zrimšek, foto: Gojko Zrimšek in Matej Grošelj

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord