Prehladne pasti na počitnicah – in kako se zaščitite

26. 7. 2016 | Vir: Lisa
Deli
Prehladne pasti na počitnicah – in kako se zaščitite (foto: Profimedia)
Profimedia

Ob sijanju sonca in visokih temperaturah skoraj ne pomislimo na curljanje iz nosu in bolečine grla – in vendar se 20 % prehladov pojavi poleti.

Mokra oblačila

Tudi če nam v mokrih kopalkah sploh ni neprijetno, izhlapevanje odvzame toploto koži. To močno poviša tveganje za nahod. Predvsem pri ženskah lahko pride do vnetja mehurja.

Najboljša zaščita: hitro se obrišite in preoblecite v suhe kopalke.

Ledeno hladno

Osvežujoč napitek ali pa slasten sladoled – o tem nas sanja večina, ko sije sonce. Zdravniki menijo, da taka osvežitev ni idealna: ledena živila preko ust in želodca zmanjšajo temperaturo celega telesa, krvne žile, ki so blizu kože, se skrčijo in zmanjša se prekrvavitev – in to poviša tveganje za prehlad.

Klimatska naprava

Tudi če je še tako prijetno vstopiti v ohlajen prostor, ko je zunaj vroče, na žalost to organizmu predstavlja velik stres. Ne more se namreč tako hitro prilagoditi na velike temperaturne razlike.

Idealno bi bilo, če bi bila temperatura v klimatiziranih prostorih le za 5 stopinj nižja od zunanje. Poleg tega je priporočljivo, da si v klimatiziranem prostoru oblečete lahno jakno ali tanek pulover.

Mase ljudi

Kjerkoli je veliko ljudi, je tudi veliko priložnosti, da se razširijo povzročitelji bolezni. To nevarnost lahko zmanjšate s še rednejšim umivanjem rok.

Prepih

Ali nas niso pred njim svarile že naše babice? Poleti se namreč tako radi vozimo z odprtim oknom, morda tudi v kabrioletih ali pa v prostorih odpiramo vrata in okna.

Če ste še prepoteni, začnete hitro drgetati. Zato si le oblecite neko suho oblačilo.

Gostilniški vrtovi

Zvečer sedite s prijatelji, po sončnem zahodu pa se zrak zelo ohladi. Najprej vas začne zebsti v noge. Znanstveniki so dokazali, da se takrat zmanjša prekrvavitev v nosni sluznici. In to je sijajno povabilo za povzročitelje bolezni. Zato si raje obujte nogavice!

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek