S špinačo proti demenci

28. 9. 2012
Deli
S špinačo proti demenci (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Znanstveniki so odkrili povezavo med nizko stopnjo vitamina C, beta karotenom in demenco. To pomeni, da bi zelenjava in sadje, ki vsebujeta veliko antioksidantov (mednje zagotovo sodi tudi špinača) lahko zmanjšala uničujoče simptome bolezni.

Raziskava, ki so jo naredili nemški znanstveniki, je razkrila povezavo med nizko stopnjo vitamina C, beta karotena in demenco.

To pa pomeni, da bi zelenjava in sadje, ki vsebujeta veliko antioksidantov – špinača, korenje in marelice –, lahko zmanjšala uničujoče simptome bolezni. 

V raziskavi so preučevali 74 posameznikov z začetno obliko alzheimerjeve bolezni in 158 zdravih ljudi, vsi pa so bili stari od 65 do 90 let. Ekipo sta vodila epidemiolog prof. Gabriele Nagel in nevrologinja prof. Christine von Arnim.

Zdravilna špinača

Dnevne potrebe boste potešili že s skodelico špinače na dan – dodajte jo sendvičem ali solatam.

Špinačni listi vsebujejo skoraj vse pomembne vitamine, predvsem vitamine C, A, E, K, B in mineralne snovi, kot so kalij, kalcij, magnezij, železo, natrij in fosfor. Vsebujejo tudi železo (v 100 g do 50 mg), vendar ga naše telo lahko absorbira v zelo majhnih količinah.

Zelena zelenjava vsebuje lutein in zeaksantin – karotinoida, ki skrbita za vid in zmanjšujeta tveganje za nastanek s starostjo povezanih degenerativnih sprememb, ki lahko povzročijo slepoto.

Na žalost špinača vsebuje tudi zdravju nevarne snovi: nitrat, katerega vsebnost lahko zmanjšamo tako, da odstranimo steblo in rebra listov, ter oksalno kislino, ki se veže s kalcijem, zato je špinačo priporočljivo uživati z dodatkom mleka, jogurta ali skute.

 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ