Združevanje nekaterih živil ima lahko neverjeten učinek na zdravje. Tako nas lahko npr. kombinacija rib in brokolija varuje pred razvojem raka.

Ribe in brokoli

Tun in morski list vsebujeta selen, mineral, ki v telesu zviša raven encima tioredoksin reduktaza (TR-1), ki vas ščiti pred rakom. Z brokolijem pa boste pojedli veliko sulforafana, rastlinskega metabolita, ki prav tako pospeši tvorbo encima TR-1.

Ko so britanski znanstveniki v svojih raziskavah združili moči brokolija in rib, so ugotovili, da sta skupaj kar 13-krat bolj učinkovita pri zaviranju rasti rakavih celic kot vsak posamično. Prepričani so, da je pri višjih koncentracijah selena v celicah povečana tudi učinkovitost sulforafana, ki pospešuje tvorbo encima TR-1.

Z mesom redno jejte tudi zelenjavo

Poleg rib so odličen vir selena še govedina, puranje meso, brazilski oreščki in gobe. Med zelenjavo, ki vsebuje največ sulforafana, sodijo rastline iz družine križnic: brokoli, cvetača, brstični ohrovt in zelje.

Salsa in avokado

Zelenjava živih in izrazitih barv - predvsem oranžna in rdeča, ki se po navadi uporablja za pripravo različnih omak in solat -je bogata z močnimi rastlinskimi pigmenti karotenoidi. Z njimi se lahko ob rednem uživanju močno znižate stopnjo tveganja za razvoj raka, srčno-žilnih obolenj in sive mrene.

Karotenoidi so topni v maščobi, zato so v telesu maksimalno učinkoviti šele takrat, ko obroku dodate majhno količino zdravih maščob, na primer avokada.

Znanstveniki iz državne univerze v Ohiu so celo odkrili, da so ljudje, ki so jedli solato z dodatkom polovice narezanega avokada, absorbirali do desetkrat več betakarotena in luteina (karotenoidov, ki ju najdemo v korenju in špinači) kot tisti, ki so jedli solato brez dodatka tega mastnega sadeža.

Še več, kombinacija avokada in salse, znan mehiške paradižnikove omake, pospeši tudi absorpcijo karotenoida likopena, ki ga v večjih količinah najdemo v paradižniu.

»Maščobne kisline pomagajo, da se karotenoidi v črevesju dobro raztopijo in lažje resorbirajo skozi stene črevesnih resic,« pojasnjuje dr. Steve Schvartzs. »Prav tako so eden glavnih sestavin delov lipoproteinov, ki prenesejo karotenoide v krvni obtok.«

Jejte »pisano« zelenjavo

Kadar jeste »pisano« zelenjavo, bodisi surovo bodisi kuhano, si zraven privoščite še malo maščobe za zdravje. Ni nujno, da vedno izberete prav avokado, dobra zamenjava je tudi 30 g sira, dve kepici masla ali dve jedilni žlici polnomastnega preliva za solate.

Česen in janež

Česen in janež vsebujeta različne biološko aktivne spojine, ki nas varujejo pred razvojem raka. Raziskovalci z univerze v Texasu so ugotovili, da se aktivne sestavine obeh začimb med seboj dopolnjujejo, kar pomeni, da boste imeli več koristi, če ju boste uživali skupaj.

Poleg tega bo aktivna učinkovina iz janeža, ki se imenuje anetol, močno ublažila neznosen zadah po česnu. Japonski znanstveniki so namreč ugotovili, da anetol pospeši tvorbo sline, ta pa ustavi tvorbo bakterij in 'odplavi' žveplove spojine, ki so se sprostile pri žvečenju česna in povzročajo slab zadah.

Sesekljan česen in zdrobljen janež

Pri pripravi jedi poskusite zmešati sesekljan česen in zdrobljen janež. Delovanje semen je učinkovitejše, saj semena v primerjavi z listi vsebujejo veliko več anetola. Za mariniranje govedine, perutnine ali svinjine pred peko pa lahko pripravite naslednjo mešanico:

  • jedilna žlica janeževih semen
  • stroka drobno sesekljanega česna
  • čajni žlički zdrobljenega črnega popra
  • čajni žlički morske soli

 

Sorodni članki

Rak in prehrana 2. del

Razkrivamo potencialne in dokazane koristi močnih prehranskih pomagal, tako v funkciji neposrednega zdravljenja kot pomoči pri drugi terapiji.
None

Vaš superjedilnik za vsa obdobja

Pravijo, da za vsako bolezen obstaja zdravilo, mi smo ga poiskali v hrani. Izberite torej svoj prehranski načrt za naslednja desetletja.

Deset živil, ki bi jih morali jesti pogosteje

Zakaj ne bi telesu privoščili kaj dobrega? To je namreč tako preprosto kot širitev nakupovalnega seznama.

Izbor uredništva

Strategija tekmovalnega tempa teka

Prišel je čas, da ustvarite strategijo, kako hitro boste tekli, kdaj boste pili, kdaj boste pospešili in kdaj bi bilo...

Več...

Video: Vadba pred in po operaciji dojk

Ne glede na to, o kakšnem raku govorimo, je v preventivi in borbi z njim fizična aktivnost zelo pomembna, zato je ne...

Več...

Ali s tekom lahko shujšam?

Tek za hujšanje ljudje večinoma dojemamo narobe. To je seveda logično, če upoštevamo, da ljudje, ki začnejo tekati...

Več...


Najbolj brane vsebine

Ali s tekom lahko shujšam?

Tek za hujšanje ljudje večinoma dojemamo narobe. To je seveda logično, če upoštevamo, da ljudje, ki začnejo tekati, najprej shujšajo.
Več...

4 navade, ki vam bomo pomagale 'kuriti' maščobe okoli trebuha

Preprosti koraki so tisti, ki poskrbijo za super rezultate, zato smo za vas pripravili 4 preverjene navade, ki jih boste lahko začeli prakticirati že danes in bodo poskrbele za raven in čvrst trebuh.
Več...

Notranje zadovoljstvo in notranji mir - je to le privid in farsa?

Vsi se skrivamo za fasadami, pročelji in zunanjim videzom. Na zunaj se vse blešči in je lepo za videti, urejeno do zadnje bilke in rožice. Vsak las ima svoje mesto in obleka naredi človeka. Kaj pa se skriva za temi našimi fasadami in pročelji?
Več...

Teden dni pred maratonom

6 nasvetov za vse, ki se konec tedna podajate na tekaški izziv.
Več...

7 živil, ki vam polepšajo kožo

Na trgu je sicer kup mazil in gelov, ki vam pomagajo ohranjati lepo kožo, brez nadležnih aken, a v resnici si lahko pomagate tudi s pravo hrano.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri