Ajurveda je sistem tradicionalne medicine, ki človeka obravnava celostno, ga uči kako živeti v harmoniji z naravo, in mu pomaga živeti zdravo. 60 letna Jelka iz Ljubljane je povedala, kako je ona 'zašla' k ajurvedi, s katero si je rešila zdravje in se znebila težav z odvečnimi kilogrami.

"K iskanju nečesa novega me je spodbudilo spoznanje, da z dietami nekaj ni v redu. Zelo sem disciplinirana, tudi diet sem se držala še bolj strogo kot drugi, a kilogrami niso kopneli, kot bi morali. To je zame pomenilo, da skoraj nisem smela jesti, vedela pa sem, da nekaj ni v redu."

Ko so se začele še težave s srcem in ji je zdravnica takoj predpisala zdravila, je Jelka začel iskati drugačno pot: "Ko sem dobila defibrilacijo srca, sem se ustrašila. Več kot deset ur mi je srce tako utripalo, da sem se kar tresla. Ko sem šla h kardiologinji, me je hitro postavila na realna tla, da sem predebela, holesterol je bil malo povišan, tudi sladkor je bil višji kot običajno. In ko mi je kardiologinja prepisala zdravila, ki se jih res izogibam, sem jo prosila, ali mi da tri mesece časa, da se spravim v red. Takoj je rekla, da bo šlo težko, tudi z najhujšimi dietami bi vse težave le malo omilila. A ker so se potem težave s srcem umirile in se niso več pojavile, je rekla, naj poskusim."

Jelka pravi, da še sama ne ve, kako je našla ajurvedo

"Kar pri kardiologinji sem v ajurvedi videla rešitev. Ne vem, zakaj in kako, ampak zdelo se mi je, da bo ajurveda moja pot do zdravja. Že nekaj časa hodim na jogo v center Hortus Vitae, kjer dela tudi Biljana Dušić, zdravnica in svetovalka ajurvedske medicine, in sem se takoj spomnila nanjo."

Po posvetu in pogovoru je dr. Dušićeva Jelki določila ajurvedski tip, od katerega je odvisna tudi prehrana.

"Prvi pogovor traja dobri dve uri, kjer te zdravnica zares dobro vse izpraša. Pri določanju doš pa je pomemben tudi videz – vse od velikosti in barve oči, barve beločnice, oblike obrvi, nosu, ustnic, zob (od barve od oblike), potem vlažnost kože, lasje ... Strokovnjakinja mi je pogledala obliko rok in prstov. Pomembne so postava, velikost, vlažnost sluznice ... Pomembno je tudi, ali ješ veliko ali malo, kako govoriš, kako čustvuješ,.... Pogleda tudi utrip, iz katerega razbere stanje ledvic. Vse to pride v poštev, da ti nato strokovnjak določi došo. Najbolj običajna kombinacija sta dve doši. Z načinom življenja in hrano ju potem uravnavaš, in ko to urediš, tudi shujšaš," pripoveduje Jelka.

Strokovnjakinja je Jelki po pogovoru določila, kaj lahko je in tudi urnik hranjenja: "Od tipa je tudi odvisno, kako ješ. No, v tem načinu življenja bi morali biti vsi enaki, a prav bi bilo, da bi si znali prisluhniti, kaj nam je všeč in kaj ne. Zame, ki sem tip pitha-kapha, je pomembno, da zjutraj delam vaje, da imam zajtrk med deveto in deseto dopoldne ... Ker sem kapha – ki je nagnjena k temu, da ji v telesu zastajata voda in sluzi – sem morala iz prehrane izločite mleko in mlečne izdelke, pšenico, tudi polnozrnati kruh (lahko pa druga žita – koruzo, piro, kvinojo ...) in ves sladkor. Lahko jem med, javorjev in agavin sirup. Zelo mi ustreza ingver, ki je odličen za žvečenje pred jedjo in po njej, kurkuma je fina začimba, ker preprečuje različna vnetja."

Po treh mesecih se je Jelka vidno boljše počutila in tudi opazilo se je, kako so se kilogrami topili.

"Dobesedno sem se topila. Res, prav neverjetno, kako hitro se je vse spravilo v red. Moje počutje in moji kilogrami. Tudi na kontroli zdravnica skoraj ni mogla verjeti, kakšna sprememba se je zgodila v treh mesecih. Ampak leto dni se res nisem prekršila, popolnoma sem se držala pravil ajurvedskega prehranjevanja – in se jih še danes. Res se boljše počutim, težav nimam ne z zdravjem ne s kilogrami, ves čas pa redno hodim tudi na jogo."

In Jelka je pri svojih poštenih 60 letih zares videti odlično.

Iz revije Lisa

Priporočamo tudi: Ajurveda: Ključ do zdravja.

Sorodni članki

None

Ajurveda: starodavni indijski nauk

Starodavni indijski nauk o zdravju je hkrati življenjska filozofija in medicina. Preporod tega zdravilstva, ki je v enaki meri usmerjeno v naravne in duševne sile, poteka v...

Ajurvedska očiščevalna minikura

V samo treh dneh lahko veliko naredite za svoje zdravje. Zato vam predstavljamo mini očiščevalno kuro, ki temelji na ajurvedi.

Vadba po ajurvedi

Človek potrebuje za celostno zdravje primerno hrano, bivalno okolje, delo, umsko dejavnost in gibanje. Ajurveda uči, da je treba teh pet področij prilagoditi naravni konstituciji slehernega...

Izbor uredništva

None

Jure Košir: "Sem čisto običajen rekreativec."

Nekaterih ljudi ni treba posebej predstavljati in Jure Košir je zagotovo eden od njih.

Več...

Refleksoterapija za harmonično ravnovesje telesa in duha

Refleksoterapija je čudovit balzam za dušo in telo. Kot kulturna tradicija je prisotna po celem svetu, njena moč je...

Več...

Stopite iz območja udobja

Občasno stopite tudi iz svojega območja udobja in ugotovite, kje so vaše meje.

Več...


Najbolj brane vsebine

Novosti, ki jih Elan predstavlja za prihajajočo smučarsko sezono

Pri Elanu so že pripravili smuči, snežne deske in preostalo smučarsko opremo za prihajajočo smučarsko sezono.
Več...

8 vrst hrane, ki vas uspava in 8, ki vam ne pusti spati

Se kdaj povsem brez razloga ponoči premetavate po postelji in brez uspeha štejete ovčke? Jah, žal je tudi za nespečnost lahko kriva hrana. Za vas smo pripravili seznam hrane, ki vam ne bo pustila spati, in seznam živil, ki vas bodo popeljala v miren spanec.
Več...

Jutranja vadba pospeši metabolizem

Jutranja telovadba vam ne da le dobrega zagona za nov dan, ampak pospeši tudi vaš metabolizem, kar seveda pomaga pri izgubljanju kilogramov.
Več...

5 receptov, s katerimi izboljšate okus masla

Vemo, da se vam bo to zdelo malce noro, a maslo se dejansko da še izboljšati. Briljantnemu preprostemu triku kuharski mojstri pravijo sestavljeno maslo in čas je, da se ga naučite. S kosom masla zmešajte začimbe, ki mu bodo dale polnejši okus, ga ohladite in uporabljajte po želji.
Več...

Čas za trening s pametno uro ironman

Pri Timexu so izdelali pametno uro ironman (okrog 300 evrov), naslednika tistega znanega modela iz osemdesetih let prejšnjega stoletja.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri