Povej mi, kaj ješ, in povem ti, kdo si.

3. 3. 2017
Deli
Povej mi, kaj ješ, in povem ti, kdo si. (foto: Profimedia)
Profimedia

Modrost, za katero smo lahko prepričani, da velja.

Le kdo ne pozna s stresom povezanega slabega počutja in nihanja razpoloženja ter nenehne napetosti, ki nas včasih kar vrže iz tira? Kako pogosto pa se srečate z dnevi, ko ste popolnoma brez energije? Bi pomislili, da je to povezano tudi s hrano? Včasih pozabimo, kako zelo velja, da hrana, ki jo uživamo, odraža naše počutje.

Vpliv živil na razpoloženje je neizpodbiten

Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje ter certificirana nutricionistka, poudarja: »Če se pogosto počutite brezvoljni, napeti ali ne morete spati, se vzrok lahko skriva v pomanjkanju serotonina. Serotonin je živčni prenašalec, ki mu po domače rečemo tudi hormon sreče. V našem telesu se sintetizira iz triptofana, ki je ena od esencialnih aminokislin. Najdemo ga v jajcih, soji, morski hrani, tuni, puranjem mesu, skuti, mleku, pa tudi v špinači, orehih, dateljnih, arašidih, spirulini ... Da se triptofan spremeni v serotonin, potrebujemo vitamine skupine B, kot je B6, folno kislino, magnezij pa tudi nekaj ogljikovih hidratov. Za dobro počutje je tako bistvenega pomena, da uživamo polnovredne sestavljene obroke, ki bodo vsebovali tako beljakovine, kot ogljikove hidrate in seveda zelo listnato zelenjavo, ki je zakladnica magnezija.«

Brez izgovorov

Namesto zajtrka kava, za kosilo sendvič kar med opravljanjem telefonskih klicev, med obroki pa lakoto tišamo s čokoladicami in piškoti. Vpeti v hiter tempo, podobno storimo tudi zvečer, ko se utrujeni vrnemo domov.

Vendar naše telo prav v takšnih situacijah potrebuje kakovostno gorivo, minerale, vitamine ... Le tako bo kos vsakdanjim izzivom in stresnim situacijam. Poskrbimo za to.

Današnji izziv:

Razmislite o tem, kako določena živila vplivajo na vaše počutje - vam dajo energijo, se počutite lahki, ali vas popolnoma izžamejo, obležijo v želodcu, morda celo zbujajo slabo vest, ker ste si jih privoščili, in kvarijo vaše cilje.

Zdaj naredite seznam: na eni strani naj bodo tista živila, ki vam denejo dobro, na drugi tista, zaradi katerih postanete, na primer, utrujeni. Tista torej, ki vašemu telesu ne odgovarjajo.

Pri tem je pomembno, da ste iskreni in da se naučite poslušati svoje telo. Ker lahko seznam kadarkoli dopolnite, bodite od danes naprej pozorni na svoje počutje po jedi.

Naslednji korak: katerim s seznama 'slabih', bi se lahko odrekli brez večjih težav ali našli boljšo alternativo? Ali si živilo privoščili ob drugih urah kot sicer. Potem to kar takoj storite. 

Za danes pa še en slasten predlog:

Gratinirani cavatelli z brokolijem in tunino

Gratinirani cavatelli z brokolijem in tunino

Sestavine za štiri osebe:

  • 350 g svežih ali dehidriranih testenin tipa cavatelli
  • 500 g grobo sesekljanega brokolija
  • 1 svež čili, dobro sesekljan 
  • 4 jedilne žličke ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 konzerva Rio Mare tunine v oljčnem olju (160 g)
  • 160 g narezane bivolje mocarele
  • 2 jedilni žlici naribanega svežega ovčjega sira pecorino

Priprava:

Pečico segrejte na 200⁰ C. Testenine skuhajte v osoljeni vodi. Ko so na pol kuhane, dodajte še brokoli. Kuhajte še toliko časa, da bodo testenine al dente, nato odcedite.

Testenine in brokoli nato stresite v veliko posodo, dodajte čili in oljčno olje ter mocarelo, razdrobljeno tunino in dobro premešajte.

Mešanico dajte v naoljen pekač in nanjo naribajte sir pecorino. Pecite približno 10 minut, da skorjica zlato porjavi. Takoj postrezite.

Dober tek!

Potem pa preverite še:

Rio Mare tuna v oljčnem olju

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord