nosecnica-telovadba-tek

Še ne tako dolgo nazaj je bil tek nosečnicam odsvetovan, oziroma skoraj kakršnakoli oblika telesne aktivnosti, ko smo že pri tem. Veljalo je namreč prepričanje, da je zaradi takšnega početja zarodek v nevarnost zaradi upočasnjenega pritoka krvi in kisika do maternice.

Pred kratkim opravljene raziskave tovrstne trditve niso le ovrgle, dokazati jim je celo uspelo, da je redna telesna vadba med nosečnostjo pravzaprav varna in koristna tako za mater kot otroka.

Rezultati ene izmed študij so pokazali, da otroci mater, ki so med nosečnostjo redno vadile (tudi tekle), pri petih letih starosti dosegajo boljše rezultate pri inteligenčnih, motoričnih in jezikovnih testih v primerjavi z otroki, katerih matere so bile med nosečnostjo neaktivne (so le hodile).

Dr. Robert Sallis z ameriškega kolidža za športno medicino že vrsto let strastno zagovarja telesno aktivnost med nosečnostjo in izpostavlja pomembnost teka v tem obdobju. »Moje pacientke, ki se med nosečnostjo ukvarjajo s tekom, pridobijo manj telesne teže, poročajo o boljšem splošnem počutju, lažjem porodu in nimajo poporodnih težav (depresije),« pravi Sallis.

V naslednjih točkah povzemam najpomembnejše in temeljito preverjene informacije, ki jih polagam pred noge vsem teka željnim nosečnicam:

  • Tudi nosečnost je čas, ko lahko začnete izvajati novo obliko telesne vadbe. To ne pomeni, da se vpišite na tečaj skakanja s padalom, brez težav pa lahko začnete lahkotno teči.
  • Ni treba takoj upočasnjevati. Večinoma ste ženske sposobne vzdrževanja podobne vadbene oblike kot pred nosečnostjo, zato v prvem trimesečju večje spremembe niso potrebne. Med nosečnostjo, ko vam vadba predstavlja vse večji napor, pa seveda postopoma znižajte intenzivnost in vadbo po potrebi prilagodite.
  • Previdno v vročini in vlagi! Nobenih dokazov sicer ni, da so noseče ženske bolj izpostavljene tveganju za pojav toplotnega udara (t. i. vročinska kap). Pozorne pa morajo biti na zadosten vnos tekočin (tako kot vsi tekači) ter na simptome, kot sta vrtoglavica in izčrpanost.
  • Izogibajte se neravnim potem! Najpogosteje se pri vprašanju varnosti izpostavlja ravnotežje, ki je pri nosečnicah do neke mere kompromitirano. V poznejši nosečnosti je zatorej tek po ravnih površinah toliko bolj pomemben.
  • Optimalna rehidracija. Pomeni zadostno nadomeščanje izgubljene tekočine pri teku (ne preveč in ne premalo). V splošnem si lahko pri določanju individualnih potreb pomagate z analizo barve urina. Bolj je urin temen, več tekočine je treba nadomestiti.

Mario Sambolec, osebni svetovalec za prehrano in trener fitnesa

Mario Sambolec

Mario Sambolec

Ustanovitelj blagovne znamke Feelgood in vodja Feelgood vadbeno-izobraževalnega Centra.Strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist… (več)

http://www.feel-good.si/
Sorodni članki

Nasveti za noseče DM-tekačice

Še ne tako dolgo nazaj je bil tek nosečnicam odsvetovan, oziroma skoraj kakršnakoli oblika telesne aktivnosti, ko smo že pri tem. Veljalo je namreč prepričanje, da…

Kaj smem početi v prvem trimesečju nosečnosti?

Novopečena nosečnica za svojo nosečnost običajno izve, ko je noseča že nekaj tednov. Nosečnost lahko potrdi s testom nosečnosti ali pa jo nekateri značilni simptomi opomnijo, da…

Gibanje med nosečnostjo?

Nosečnost je za vsako žensko poseben dogodek. Veliko stvari se v tem obdobju začne spreminjati. Tako se nosečnica najprej vpraša, kaj sploh sme početi med nosečnostjo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri