10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Svetovni teden doul 2014

Svetovni teden doul 2014 (foto: Profimedia) Profimedia
14. 3. 2014

Materinstvo je privilegij v osebnih preobrazbah ženske in velik ter odločen korak v življenju. Porod jo nepovratno spremeni. Lahko je najmočnejši trenutek, v katerem izkusi in najde svojo moč in se poveže z modrostjo vseh svojih prednic. Kaj se zgodi, če ji je to odvzeto?

Če ženske zgubijo nadzor, možnost odločanja nad enim najpomembnejših dogodkov v svojem življenju?

Kaj bi se zgodilo, če bi namesto pretiranega zaupanja tehnologiji in moškemu principu, ženske spodbujali, da bi zaupale sebi, svojemu telesu in svojim instinktom, materinski intuiciji, ki se prebuja v nosečnosti?

Najlepši je seveda naravni porod v domačem okolju, ob pomoči ljubečega partnerja in porodne spremljevalke – ženske, ki ji lahko 100-odstotno zaupamo, da bo porod olajšala naravno in na vsakem koraku vedela, kako naprej.

S prestavitvijo poroda iz domačega okolja v porodnišnice pa je ta bistveni del pomoči pri porodu nekako zamrl. In prav v sterilnem bolnišničnem okolju, kjer se porodnica in njen partner ne počutita domače, je opora bistvenega pomena, sicer porod lahko postane osamljeno in psihično stresno doživetje.

Zato so se v zahodnem svetu v zadnjih 30 letih ponovno uveljavile porodne spremljevalke – doule.

Doule s podporo pri porodu, s svojim delovanjem in aktivizmom prispevajo k lepšim porodom in lepšim rojstvom. Lepše rojstvo, lepši svet, boljši svet. Ženskam pomagajo iskati izgubljeno zaupanje vase, v naša telesa, ki so popolno zasnovana za prinašanje novega življenja.

S povezovalnim delovanjem pa lahko olajšajo delo tudi babicam, ginekologom in porodničarjem. Gojijo nežen, ženski, podporen doularski duh v našem delu in življenju, kar se ne tiče le žensk, parov in družin s katerimi delamo, temveč celotne družbe.

Svetovni teden doul

Svetovni teden doul obeležujemo tudi v Sloveniji.

Doule (izg. dule) po vsem svetu na dan pomladanskega enakonočja otvarjajo svoj teden, čas, v katerem širijo informacije, znanje in navdih o tem, kako pomembno je rojstvo ter kakšno pozornost in nego si v tem obdobju zaslužimo vsi.

Vabljeni na:

  • pogovore,
  • raziskovanje in
  • odkrivanje, zakaj imajo doule pozitiven vpliv na mamice, dojenčke, družine, zdravstvene strokovnjake, bolnišnice, zavarovalnice, sistem ter v širšem pogledu na svet.

Od 22.–28. marca 2014 doule pripravljajo brezplačna predavanja, delavnice in projekcije filmov.

Napovednik vseh dogodkov je objavljen na spletni strani doula.si - DOGODKI.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri