Osnova vsakega smutija

Zdaj, polni energije, lahko nadaljujemo – z osnovami.

Čeprav je priprava smutija zelo preprosta, se namreč pogosto zgodi, da pri sestavi pozabimo na pomembne komponente uravnotežene in zdrave prehrane.

Osnova vsakega smutija

Tekočina

Nekateri prisegajo na mleko. Ste kdaj poskusili pripraviti smuti s kefirjem ali sirotko?

Tisti, ki se iz različnih, predvsem zdravstvenih razlogov, mleku raje izogibate, lahko brez težav uporabite nadomestke mleka ali pa sveže stisnjen sadni sok (npr. jabolčni, pomarančni). Tudi kokosova voda je odlična.

Beljakovine

Beljakovine so osnovni gradniki našega telesa in so pomembne tako za regeneracijo kot za imunski sistem. Smuti obogatite z grškim jogurtom, pinjencem, sirotko ... Zlasti sirotka je ekstremno kakovosten vir beljakovin, poleg tega pa postreže še s celotnim naborom zdravstvenih koristi: asistira pri izgubi telesne teže (predvsem na račun maščob), pripomore k ohranjanju, obnovi in rasti mišic ter ponuja močno podporo imunskemu sistemu.

Zdrave maščobe

Maščobe bodo poskrbele za več energije in pomagale telesu absorbirati nekatere vitamine. V smuti dodajte do dve žlici živila, ki vsebuje zdrave maščobe, npr. avokado, semena, oreščke.

Ogljikovi hidrati in vlaknine
  • Uporabite lahko kakršnokoli sadje, še boljše pa je tisto z nizkim glikemičnim indeksom. Te ogljikove hidrate telo počasi razgrajuje v glukozo. Zares odlične so na primer maline in borovnice, ki imajo poleg vseh drugih za telo koristnih snovi, tudi manj sladkorja. So prava stvar za stimulacijo presnove in hitro potešitev lakote.
  • In zelenjavo. Predvsem špinača in kumare, saj lahko njihov blag okus zlahka prekrijete.

Z ogljikovimi hidrati smuti obogatite tudi tako, da uporabite neoluščena žita, kuhana ali namočena

Pri pripravi pa se izogibajte ...
  • Sladkorju. Kot sladilo raje uporabite datlje, fige, med ali sveže stisnjene sadne sokove.
  • Sadju v pločevinkah ali kozarcih.
  • Sokovom.
  • Dodajanju sladoleda.
  • Smetani.
  • Sladkanemu kakavu oz. čokoladi v prahu (Nestle ipd.).

Mesec smutijev

Ne spreglejte ostalih smuti nasvetov in receptov!