profimedia-0347156334

Kako se lahko sami spopademo z depresijo, ko se ta pojavi? 

Znanstveniki pravijo, da je depresija kemično neravnovesje v možganih. Kadar se pojavi, je seveda najbolj pomembno najti njen vzrok. Zdraviti zgolj simptome ne bo rešilo težav. Potrebno je odkriti, zakaj se je depresija pojavila. 

Pri iskanju vzrokov pa je seveda dobro, da depresijo sprva oblažim sami na naslednje načine. Ko dvignemo svoje razpoloženje in voljo do življenja, bomo imeli tudi več motivacije, da najdemo vzroke težav.

Kako se lahko torej sami spopademo z depresijo, ko se ta pojavi? 

Za vsakogar delujejo druge stvari... A tukaj je 5 idej, ki običajo zavirajo depresijo in nas osrečijo. 

1. PLES

Tako je. Skačite in gibajte svoje telo kakor vam prija. Najdite glasbo, ki vas spravi v dobro voljo in plešite, kakor je da ves svet vaš. Razmišljajte med plesom, kako lepo je življenje, naj bo misel osredotočena na lepe stvari, za katere ste hvaležni. In plešite. In plešite... 

2. GIBANJE

Če vam ni do plesa, nič hudega - pomembno je le, da se gibate! Gibanje namreč izjemno vpliva na možgane, stimulira srce, ki proizvaja več krvi, kar je pomembno za zdravje. Prav tako se sproščajo endorfini, antistresni hormoni ter proizvajajo nove možganske celice. Najobičajnejši vzrok za depresijo je prav pomanjkanje hormona serotonina. Gibanje pa je odličen način, da sprostite strese, jezo, žalost in podobna čustva, ki so pogosti vzroki za nastanek depresije. Lahko greste samo na sprehod v naravo in se sprehajate toliko časa, dokler ne čutite olajšanja ter boljšega počutja oz. se vam morda v mislih delno razjasnijo vaše težave.

3. IZLET

Izlet ali potovanje. To ne pomeni, da morate nekam odleteti z letalom ali rezervirati luksuznega hotela. Pomembno je le, da zamenjate okolje, da greste raziskovati nova področja in poti. Lahko je to tudi v vaši bližini. Samo pojdite ven in raziskujte in najdite svoj mir, kjer boste lahko zbistrili svoje misli in uredili morebitni kaos v umu. Slovenija ima toliko možnosti in prelepih kotičkov, ki vas bodo navdali z motivacijo in izboljšali vaše počutje. 

4. SPREMEMBE ŽIVLJENJSKEGA SLOGA

Tudi prehrana lahko vpliva na naše počutje. Predvsem povečane doze vitaminov (predvsem B vitamonov, B12 in D vitamina), čim več sveže ekološke zelenjave, čim manj sladkorja in procesirane hrane, glutena, alkohola in cigaret, ki zgolj tlačijo naše težave še globlje. V kombinaciji z meditacijo in dihalnimi vajami, ki jo dodamo v vsakodnevno življenje. Ne pozabite tudi na čaj iz šentjanževke!

5. VPRAŠAJTE SE: KAJ VAS OSREČUJE? 

Depresija je lahko zelo težka bolezen, a prav vsak lahko najde pot iz nje, če le zbere dovolj volje in prevzame odgovornost zase in svoje počutje. 

Da si dvignemo motivacijo, pa čim večkrat počnimo stvari, ki nas osrečujejo. Naj bo to hoja v naravi, slikanje, druženje s prijatelji, pisanje, druženje z živalmi, vrtnarjenje... Pomembno je, da najdemo nekaj, kar nas zanima in komaj čakamo, da to počnemo. Tako lahko zopet najdemo entuziazem do življenja in otroško radovednost. 

Nasmejte se in najdite moč v sebi. 

powerofpositivity.com

Sorodni članki

3 načini, kako se soočiti s težavami, brezupom ali depresijo

Za učinkovito soočanje s težavami v življenju so pomembni naslednji trije načini. 
None

Ples brez forme s Kristino De Ventus

Plesalka in plesna trenerka Kristina De Ventus je svoje življenje posvetila plesu, natančneje ishmechu, plesu brez forme, prek katerega...

9 neustavljivih razlogov, da takoj prižgete glasbo in začnete plesati

Ples je veliko več kot le telesna dejavnost: je življenjska naravnanost, življenjski občutek – in poleg tega je še tako izjemno zabaven. Poglejte še nekaj sijajnih razlogov, da začnete...
Izbor uredništva

Gremo na jesenski tekaški tabor!

Oktobra v sodelovanju z Akademskim atletskim društvom Slovan pripravljamo nepozaben tekaški konec tedna! Dobimo se v...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

8 skrivnosti nasmejanih in pozitivnih ljudi

Prava sreča in pozitivnost pride z vsakodnevnimi dejanji, z majhnimi koraki in z našo notranjo naravnanostjo. Ni lahek podvig, a je mogoč. Poglejmo si, kako. 
Več...

Zakaj nizek vnos ogljikovih hidratov in uživanje zdravih maščob pripomore k izgubi telesne teže (+ slasten recept)

Ah, ti OH-ji. Se vam zdi, da se je svet prehranjevanja postavil na glavo? Veliko ljudi je zbeganih, zakaj naj bi nizek vnos ogljikovih hidratov  in uživanje zdravih maščob pripomogla k izgubi telesne teže.
Več...

Naj travme iz preteklih razmerij ne pokvarijo vajinega odnosa

Včasih je določene izkušnje težko pustiti v preteklosti.
Več...

6 zanimivih krajev v Evropi, ki jih je vredno obiskati vsaj enkrat

Ne glede na to, koliko kilometrov ste že prepotovali … Evropa skriva zares veliko biserov, ki jih je vredno obiskati. In obiskovati. Obiščite, raziščite, prehodite …
Več...

To so znaki, da vam primanjkuje vitamina B12

Nekateri znaki so povsem vsakdanji in bi jih morda pripisali le napornemu dnevu, v resnici pa bi jih morali zdraviti z zadostno količino vitamina B12. Prepoznate katerega od simptomov?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri