profimedia-0347156334

Kako se lahko sami spopademo z depresijo, ko se ta pojavi? 

Znanstveniki pravijo, da je depresija kemično neravnovesje v možganih. Kadar se pojavi, je seveda najbolj pomembno najti njen vzrok. Zdraviti zgolj simptome ne bo rešilo težav. Potrebno je odkriti, zakaj se je depresija pojavila. 

Pri iskanju vzrokov pa je seveda dobro, da depresijo sprva oblažim sami na naslednje načine. Ko dvignemo svoje razpoloženje in voljo do življenja, bomo imeli tudi več motivacije, da najdemo vzroke težav.

Kako se lahko torej sami spopademo z depresijo, ko se ta pojavi? 

Za vsakogar delujejo druge stvari... A tukaj je 5 idej, ki običajo zavirajo depresijo in nas osrečijo. 

1. PLES

Tako je. Skačite in gibajte svoje telo kakor vam prija. Najdite glasbo, ki vas spravi v dobro voljo in plešite, kakor je da ves svet vaš. Razmišljajte med plesom, kako lepo je življenje, naj bo misel osredotočena na lepe stvari, za katere ste hvaležni. In plešite. In plešite... 

2. GIBANJE

Če vam ni do plesa, nič hudega - pomembno je le, da se gibate! Gibanje namreč izjemno vpliva na možgane, stimulira srce, ki proizvaja več krvi, kar je pomembno za zdravje. Prav tako se sproščajo endorfini, antistresni hormoni ter proizvajajo nove možganske celice. Najobičajnejši vzrok za depresijo je prav pomanjkanje hormona serotonina. Gibanje pa je odličen način, da sprostite strese, jezo, žalost in podobna čustva, ki so pogosti vzroki za nastanek depresije. Lahko greste samo na sprehod v naravo in se sprehajate toliko časa, dokler ne čutite olajšanja ter boljšega počutja oz. se vam morda v mislih delno razjasnijo vaše težave.

3. IZLET

Izlet ali potovanje. To ne pomeni, da morate nekam odleteti z letalom ali rezervirati luksuznega hotela. Pomembno je le, da zamenjate okolje, da greste raziskovati nova področja in poti. Lahko je to tudi v vaši bližini. Samo pojdite ven in raziskujte in najdite svoj mir, kjer boste lahko zbistrili svoje misli in uredili morebitni kaos v umu. Slovenija ima toliko možnosti in prelepih kotičkov, ki vas bodo navdali z motivacijo in izboljšali vaše počutje. 

4. SPREMEMBE ŽIVLJENJSKEGA SLOGA

Tudi prehrana lahko vpliva na naše počutje. Predvsem povečane doze vitaminov (predvsem B vitamonov, B12 in D vitamina), čim več sveže ekološke zelenjave, čim manj sladkorja in procesirane hrane, glutena, alkohola in cigaret, ki zgolj tlačijo naše težave še globlje. V kombinaciji z meditacijo in dihalnimi vajami, ki jo dodamo v vsakodnevno življenje. Ne pozabite tudi na čaj iz šentjanževke!

5. VPRAŠAJTE SE: KAJ VAS OSREČUJE? 

Depresija je lahko zelo težka bolezen, a prav vsak lahko najde pot iz nje, če le zbere dovolj volje in prevzame odgovornost zase in svoje počutje. 

Da si dvignemo motivacijo, pa čim večkrat počnimo stvari, ki nas osrečujejo. Naj bo to hoja v naravi, slikanje, druženje s prijatelji, pisanje, druženje z živalmi, vrtnarjenje... Pomembno je, da najdemo nekaj, kar nas zanima in komaj čakamo, da to počnemo. Tako lahko zopet najdemo entuziazem do življenja in otroško radovednost. 

Nasmejte se in najdite moč v sebi. 

powerofpositivity.com

Sorodni članki

3 načini, kako se soočiti s težavami, brezupom ali depresijo

Za učinkovito soočanje s težavami v življenju so pomembni naslednji trije načini. 
None

Ples brez forme s Kristino De Ventus

Plesalka in plesna trenerka Kristina De Ventus je svoje življenje posvetila plesu, natančneje ishmechu, plesu brez forme, prek katerega...

9 neustavljivih razlogov, da takoj prižgete glasbo in začnete plesati

Ples je veliko več kot le telesna dejavnost: je življenjska naravnanost, življenjski občutek – in poleg tega je še tako izjemno zabaven. Poglejte še nekaj sijajnih razlogov, da začnete...
Izbor uredništva

Doma pripravljene vode z okusom - 16 odličnih receptov

Ste v trgovini kdaj vzeli v roke plastenko vode z okusom in preverili njene sestavine?

Več...

Zakaj srečni pari ne delijo svojega življenja na družbenih omrežjih?

Živimo v zanimivih časih, ko objave na profilih družbenih omrežij pogosto pomenijo več kot to, kar se dogaja v realnosti.

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...
Najbolj brane vsebine

Ideja za izlet: Rabeljsko jezero

Radi bi se šli nekam ohladiti, sprostiti, se sončiti, morda veslati... Z družino, psom ali prijatelji. Pa ne veste, kam? Rabeljsko jezero je odlična destinacija. 
Več...

Poletna torta z grškim jogurtom in jagodičjem (brez dodanega sladkorja in peke!)

Če si grški jogurt radi privoščite za sladico ali zajtrk, vam bo všeč tudi lahka torta brez peke. Ker ima malo sestavin in je priprava povsem preprosta, jo lahko naredite tudi na počitnicah ali kot piknik sladico.
Več...

Hujšanje: 8 nasvetov, ki jih upoštevajte, če se številka na tehtnici ne premakne

Videti je preprosto – manj hrane, več gibanja. Strategija, ki so jo preizkusili številni in tudi dosegli odlične rezultate. Vsem pa ta način ne prinese rezultata, ki si ga želijo. Če ste med njimi, je morda čas, da preizkusite drugače. Morda je čas, da ...
Več...

Ideja za izlet: Mašun - ki ponuja številne možnosti za sprehode in rekreacijo v naravi

Čudovita sončna sobota, preživeta v objemu prostranih notranjskih gozdov!
Več...

8 nasvetov, kako izstopiti iz cone udobja

Običajno nas je strah sprememb, zato veliko ljudi raje biva v navidezno varni coni udobja. A v coni udobja ne bomo naredili ničesar velikega. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri