delo

Zagotovo ste se že pogovarjali s kom, ki mu služba predstavlja velik stres. Pravzaprav je takih ljudi kar veliko. Morda mednje spadate tudi sami. Če prepoznate teh 5 znakov, pa delo celo škodi vašemu zdravju.

1. Cele dneve sedite

Veliko poklicem je skupna ena točka – sedeče delo. Z nastajanjem novih služb zaradi razvoja tehnologije in napredka, delo zahteva vse več sedenja in skoraj nič fizičnega truda. Čeprav ni tako škodljivo kot kajenje, marsikomu greni življenje. Ljudje namreč nismo narejeni tako, da lahko polovico dneva brez težav preživimo v enakem položaju.

Slabe strani takšnega načina življenja lahko preženete z gibanjem v prostem času. Kadar veste, da bo dan prenaporen za popoldanski trening, pa že zjutraj načrtujte nekaj dodatnih korakov, ki jih boste vtihotapili v dan. Če imate možnost, nastavite alarme na vsako uro ali uro in pol ter takrat prenehajte z delom in se sprehajajte vsaj 5 minut.

2. Preskočite ali hitite s kosilom

Kdaj ste si nazadnje vzeli pol ure časa za kosilo? Ne šteje, če medtem pošiljate in berete elektronska sporočila ali se sprehodite do bližnje trgovine po vrečko čipsa. Sedenje pred ekranom tudi med kosilom ni sprostitvena dejavnost.

Če pogosto preskočite obrok, boste večkrat prigriznili kaj nezdravega in do večerje pojedli precej več, kot bi v nasprotnem primeru. Trudite se imeti obroke na 3 do 5 ur (vključite tudi malice).

3. Vedno privolite v nadure

Vsak rad presedi nekaj dodatnih ur na teden, če so te dobro plačane. Več denarja, več sreče? Ne ravno. Če se vam sprva večanje kupčka z nabiranjem nadur zdi obetavno, boste kmalu spoznali, da tako ne morete nadaljevati. Domov pridete izmučeni, prostega časa tako rekoč ne poznate več, če pa bi ga imeli, bi bili preutrujeni, da bi ga izkoristili. Ne želite biti eden izmed teh, ki se vedno le pritožujejo in o svojem življenju ne znajo povedati nič lepega. Poleg tega na vas vpliva količina spanja, ki je ob nenehnem delu bolj majhna. Naj vam ne bo žal nekaj nadur zamenjati za sprehod, obisk gora, gledanje sončnega zahoda in druženje s prijatelji.

4. Preden se odpravite spat, odgovarjate na elektronsko pošto

Živeti v družbi, ki jo poganja tehnologija, je super, saj smo lahko vedno povezani s preostalim svetom, ne glede na to, kje smo. Vse nove aplikacije nam lajšajo življenje in ne predstavljamo si dneva brez telefona, ki je hkrati naša osebna tajnica. A je to tudi prekletstvo.

Če se ne znate ali ne morete odklopiti od telefona niti pred spanjem, boste spali veliko slabše. Nekatere službe zahtevajo, da ostanete povezani tudi po prihodu domov, vendar skušajte skleniti dogovor sami s seboj in si postavite uro, po kateri pustite službena elektronska sporočila pri miru. Najbolje je, da eno uro pred odhodom v posteljo telefon pustite v drugi sobi.

5. Med sestanki in srečanji ne spregovorite

Če imate ideje, vendar jih na sestankih in neformalnih srečanjih ne delite, ne boste prišli daleč. Dovolite si stopiti iz sence in dokazati, da zmorete. Dosegli boste veliko več, kot si mislite, saj smo ljudje narejeni tako, da od sebe vedno pričakujemo manj, kot zmoremo.

Tudi če se znajdete v sporu, poskrbite, da bo vaše mnenje slišano. Ne prepirajte se kar vse povprek, vendar se postavite zase, ko odločitve lahko vplivajo na vas in vaše delo. Nihče vas ne bo zagovarjal, če se ne boste sami. Skušajte se vključiti in povezati s sodelavci, da vam bo prihajanje na delovno mesto v večje veselje.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

Ste se tudi vi pridružili generaciji aktivnih lenuhov?

Ko nas obkroža toliko nasvetov o aktivnem načinu življenja in se je strast do gibanja razširila po vsem svetu, je malo verjetno, da še vedno opazimo veliko ljudi, ki se predajajo...

Virtualna komunikacija lahko škodi zdravju

Družabna omrežja, hitro dopisovanje prek spleta, SMS-ji, elektronska pošta … Zaradi novih tehnologij smo vedno bolj ‘omreženi’ in vedno manj je komunikacije iz oči v oči. Psihologi in...

Kako okrevati po izgorelosti

Izgorelost se ne zgodi čez noč, ampak prihaja počasi skupaj z obilico dela, ki se kopiči. Sploh se ne zavedamo, kdaj se začnemo utapljati v zadolžitvah, zato nam telo to sporoči...

Izbor uredništva

12 krutih resnic vam bo pomagalo zaživeti na polno

Resnico je težko sprejeti, vendar vam bo omogočila, da boste začeli uživati življenje in izkoriščati vsak dan, kot bi...

Več...

7 stvari, ki jih zreli moški nikoli ne naredijo

Zrelost vsekakor ni odvisna od starosti. Vsakdo dozori ob svojem času. Danes si bomo pogledali, kaj naredi moške zrele.

Več...

Vabljeni na nepozaben tekaški konec tedna – oktobra v Umagu!

V oktobru se pripravlja nepozaben tekaški konec tedna! Pridružite se nam! Preživeli ga bomo na obali, v družbi vrhunskih strokovnjakov...

Več...

Najbolj brane vsebine

9 zdravstvenih razlogov, zakaj vas lahko ves čas tišči lulat (in kako to odpraviti)

Pogosto obiskovanje stranišča je lahko nekaj popolnoma normalnega, lahko pa pomeni tudi nekaj resnega. Poglejte, kako veste, za kaj gre.
Več...

Ko nekoga zares ljubite, mu pogosto zastavite teh 10 vprašanj

Vsak ima svoje skrivnosti, ki ohranjajo razmerje trdno in cvetoče. Če partnerja zares ljubite, mu zagotovo pogosto zastavite teh 10 vprašanj.
Več...

8 znakov, da se nahajate v resnično ljubečem razmerju

Kako veste, da je vaše razmerje ljubeče in ima lepo prihodnost? Tako ...
Več...

12 krutih resnic vam bo pomagalo zaživeti na polno

Resnico je težko sprejeti, vendar vam bo omogočila, da boste začeli uživati življenje in izkoriščati vsak dan, kot bi bil vaš zadnji.
Več...

Novejša raziskava pokazala, da slepič le ima pomembno vlogo v našem telesu

Dolgo časa smo bili prepričani, da slepič nima neke posebne vloge v našem telesu, pred kratkim pa je raziskava pokazala, da to ni popolnoma res. Zakaj, preberite v nadaljevanju.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri