delo

Zagotovo ste se že pogovarjali s kom, ki mu služba predstavlja velik stres. Pravzaprav je takih ljudi kar veliko. Morda mednje spadate tudi sami. Če prepoznate teh 5 znakov, pa delo celo škodi vašemu zdravju.

1. Cele dneve sedite

Veliko poklicem je skupna ena točka – sedeče delo. Z nastajanjem novih služb zaradi razvoja tehnologije in napredka, delo zahteva vse več sedenja in skoraj nič fizičnega truda. Čeprav ni tako škodljivo kot kajenje, marsikomu greni življenje. Ljudje namreč nismo narejeni tako, da lahko polovico dneva brez težav preživimo v enakem položaju.

Slabe strani takšnega načina življenja lahko preženete z gibanjem v prostem času. Kadar veste, da bo dan prenaporen za popoldanski trening, pa že zjutraj načrtujte nekaj dodatnih korakov, ki jih boste vtihotapili v dan. Če imate možnost, nastavite alarme na vsako uro ali uro in pol ter takrat prenehajte z delom in se sprehajajte vsaj 5 minut.

2. Preskočite ali hitite s kosilom

Kdaj ste si nazadnje vzeli pol ure časa za kosilo? Ne šteje, če medtem pošiljate in berete elektronska sporočila ali se sprehodite do bližnje trgovine po vrečko čipsa. Sedenje pred ekranom tudi med kosilom ni sprostitvena dejavnost.

Če pogosto preskočite obrok, boste večkrat prigriznili kaj nezdravega in do večerje pojedli precej več, kot bi v nasprotnem primeru. Trudite se imeti obroke na 3 do 5 ur (vključite tudi malice).

3. Vedno privolite v nadure

Vsak rad presedi nekaj dodatnih ur na teden, če so te dobro plačane. Več denarja, več sreče? Ne ravno. Če se vam sprva večanje kupčka z nabiranjem nadur zdi obetavno, boste kmalu spoznali, da tako ne morete nadaljevati. Domov pridete izmučeni, prostega časa tako rekoč ne poznate več, če pa bi ga imeli, bi bili preutrujeni, da bi ga izkoristili. Ne želite biti eden izmed teh, ki se vedno le pritožujejo in o svojem življenju ne znajo povedati nič lepega. Poleg tega na vas vpliva količina spanja, ki je ob nenehnem delu bolj majhna. Naj vam ne bo žal nekaj nadur zamenjati za sprehod, obisk gora, gledanje sončnega zahoda in druženje s prijatelji.

4. Preden se odpravite spat, odgovarjate na elektronsko pošto

Živeti v družbi, ki jo poganja tehnologija, je super, saj smo lahko vedno povezani s preostalim svetom, ne glede na to, kje smo. Vse nove aplikacije nam lajšajo življenje in ne predstavljamo si dneva brez telefona, ki je hkrati naša osebna tajnica. A je to tudi prekletstvo.

Če se ne znate ali ne morete odklopiti od telefona niti pred spanjem, boste spali veliko slabše. Nekatere službe zahtevajo, da ostanete povezani tudi po prihodu domov, vendar skušajte skleniti dogovor sami s seboj in si postavite uro, po kateri pustite službena elektronska sporočila pri miru. Najbolje je, da eno uro pred odhodom v posteljo telefon pustite v drugi sobi.

5. Med sestanki in srečanji ne spregovorite

Če imate ideje, vendar jih na sestankih in neformalnih srečanjih ne delite, ne boste prišli daleč. Dovolite si stopiti iz sence in dokazati, da zmorete. Dosegli boste veliko več, kot si mislite, saj smo ljudje narejeni tako, da od sebe vedno pričakujemo manj, kot zmoremo.

Tudi če se znajdete v sporu, poskrbite, da bo vaše mnenje slišano. Ne prepirajte se kar vse povprek, vendar se postavite zase, ko odločitve lahko vplivajo na vas in vaše delo. Nihče vas ne bo zagovarjal, če se ne boste sami. Skušajte se vključiti in povezati s sodelavci, da vam bo prihajanje na delovno mesto v večje veselje.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

Ste se tudi vi pridružili generaciji aktivnih lenuhov?

Ko nas obkroža toliko nasvetov o aktivnem načinu življenja in se je strast do gibanja razširila po vsem svetu, je malo verjetno, da še vedno opazimo veliko ljudi, ki se predajajo...

6 načinov, kako se večkrat odklopiti od elektronskih naprav

Ker smo vsak dan primorani uporabljati elektronske naprave tako in drugače, je še toliko bolj pomembno, da si znamo vzeti tudi čas zase in se odklopiti. Če upoštevate te nasvete...

Virtualna komunikacija lahko škodi zdravju

Družabna omrežja, hitro dopisovanje prek spleta, SMS-ji, elektronska pošta … Zaradi novih tehnologij smo vedno bolj ‘omreženi’ in vedno manj je komunikacije iz oči v oči. Psihologi in...

Izbor uredništva

Zakaj bi morali na dan narediti 10.000 korakov in več

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in številni zdravniki ter drugi strokovnjaki pravijo, da bi 10.000 korakov...

Več...

18 korakov, kako zopet najti voljo

Ko smo depresivni, se je tako težko premikati, iti pod tuš in se preobleči, kaj šele se odpraviti na pohod ali tek. Čeprav...

Več...

Zakaj so doživetja vredna več kot materialne dobrine

Mera za uspeh danes ni več imeti najboljši avto in nepremičnino. Veliko mladih to ne zanima več.

Več...

Najbolj brane vsebine

Dovolite vaši mački spati z vami v postelji? Poglejte, kakšne posledice ima lahko to za vas in vašega ljubljenčka!

Spadate med tiste, ki med spanjem obožujejo toplino teh kosmatih princesk in princev ali zagovarjate nasprotno?
Več...

Horoskop: To je 6 najbolj samozavednih astroloških znamenj

Samozavedanje je zelo pomembna lastnost posameznika in četudi jo mnogi včasih zamenjujejo za samozavest in celo egocentričnost, se od njiju zelo razlikuje.
Več...

Če začenjate s hujšanjem, se nujno držite teh napotkov!

Če se lotevate hujšanja, bi jedilnik morali sestaviti glede na svoje potrebe in upoštevati, kaj želite spremeniti. Katerokoli dieto izberete, ne pozabite na te napotke.
Več...

Zato bi morali vsak dan delati plank!

Ena vaja, ki vključuje celo telo in ima mnogo pozitivnih učinkov. Veste, zakaj bi se je morali lotiti vsak dan?
Več...

7 stvari, ki jih naredite vsako jutro

Za lepo jutro in še lepši dan poskrbijo tudi takšne malenkosti. Kar preizkusite.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri